Támfal

Plasztika

Az Újakna telephely létesítésének első lépcsője a támfal megépítése volt. Erre kerültek a felépítmények: az aknatorony, a mérlegház és az egyéb berendezések. Az aknatoronytól keletre, a mérlegház alatt a tégla támfalban tárnabejárat látható.
Az aknából csillékben felhozott kitermelt szenet ennek a támfalnak a pereme mellett vitték a mérlegház és vélhetően egy "surrantó", "borító" felé.
A támfal anyagául szolgáló nagyméretű téglát a Diósgyőr-Vasgyár építését megelőző időben létesített téglagyárban állították elő.
Bár a kiemelkedő ipari műemlék hasznosítására nagyívű tervek születtek (ipartörténti bemutatók kiállítások, a valóságban a létesítmény elhanyagolt állapotban van.
A helyzetelemzési tanulmányban megállapították pedig, hogy az egész komlexum menthető állapotban van.
Bemenni nem lehetett, a telephely le van zárva.

gyógyszertár (0.466 km)