Erőmű

Rom

A kazánház a nehézipari Műszaki Egyetem építésének első fázisában épült 1951-ben a Tiszai pályaudvart az LKM-mel összekötő vasút mellé, a szénszállítás céljából. Nagyméretű széntároló és kazánterei 1970-ben elveszítették a szerepüket, amikor az egyetem fűtésrendszere 1980-an az LKM fűtőművére kapcsolódott rá.1980-tól az egyetemre is eljutott. Hasznosítására számos - szinte követhetetlen - elképzelés született, ezek mindegyike azonban betöltetlen álom maradt (Terveztek ide látványos, a legújabb tudományos eredményeket bemutató múzeumot, ökológiai parkot, orchidea-üvegházat; Fűtőmű – Science Múzeum és Művészeti Központ néven egy olyan intézményt, amely főként azokat a tudományágakat népszerűsítette volna, amelyek köthetők az itteni oktatás: a geológia, a geográfia, az energetika, a vegyészet vagy a nanotechnológia területéhez. Élvonalbeli cégeket is be akartak csatornázni abból a célból, hogy az autóipar, elektronika és informatika terén végbevitt fejlesztéseiket itt mutassák be.)

Az eredetileg közel kétmilliárd forintra tervezett beruházás forrása jórészt az Európai Unió volt, a város ehhez első körben kétszázmillió forint hozzájárulást vállalt. Sokféle szabálytalanság miatt az EU-s támogatás veszélybe került, közben becsatlakozott egy magánszemély Rockmúzeum-ötlete is, az egész ügy eleve kudarcra volt ítélve. Közben a szabálytalanságok és egyéb okok miatti újratervezés következtében a bekerülési költség közel egymilliárd forinttal növekedett. Az új városvezetés feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az ügy nyomozati szakaszában vagyunk.
A külső felújítás megtörtént, bemenni azonban nem lehet, a drótkerítés kapuján rozsdásodik a lakat.
Ami kívülről látható, az nyugalmat, erőt, esztétikumot sugároz; a látvány sokkal kedvezőbb, mint az eredeti téglafalak, ami inkább a Vasgyár stílusához illeszkedett, mint az egyetem megjelenéséhez.

Kollégiumok (0.190 km)
A/1 főépület (0.724 km)