Kollégiumok

Szakrális épület

Az egyetemvárosnak a Csermőkei út felé eső karéjában helyezkedik el a 7 kollégiumi épületből 6. Ezek szerkezete, megjelenése egységes, bejáratukkal a központ felé mutatnak, kétoldalas vaskorlátos lépcsőn lehet feljutni az első szintre. Mélyföldszinttel, földszinttel, három emelettel épültek eredetileg, lapostetővel. Később erre egy nagy dőlésszögű, esővíz levezetését szolgáló lapos sátortető került. A burkolatok mészkőlap, ezek állapota jó. Szinte mindegyik oldalán allegorikus alakokat megjelenítő domborművet helyeztek el. A bejáratnál egységes betonoszlopok állnak. Az egész épületegyüttes az 1950-es évek szocreál stílusát reprezentálja: a jobbik fajtából. Megbízható, stabil erőt sugároznak ezek az épületek.
A mélyföldszinten azonban mindegyiküknél korrodeál az építési anyag, vizesedés, penész(?) vagy egyszerűen csak piszok látható.
Az E/7-es 17 emeletes épület eredetileg torony magasságú; Miskolc második legmagasabb épülete volt. Alapvető statikai hibák miatt azonban használhatatlanná, életveszélyessé vált, felújítása kikerülhetetlen volt. Ennek során visszabontották 5 emeletét, a szerkezetét meg kellett erősíteni. A beruházás PPT-keretek között történt, ami jelentős terheket rótt az egyetemre, és 2031-ig megbénította volna az egyetem működési lehetőségeit, ezért 2017-ben a terheket az állam kivásárolta.
Néhány éve már nem is kollégiumként működik: itt helyezték el a Bartók Béla Zeneművészeti Egyetemet, amelyet a Bartók téri palotájából szintén felújítás miatt kellett kiköltöztetni. A zenészek kiszolgálásán kívül irodák működnek benne.

Erőmű (0.190 km)
A/1 főépület (0.539 km)