A Városház tér 6. szám alatt jelölt műemlék tulajdonképpen két épületből áll, hiszen a 6. szám alatti volt zárdaépület a 6/A alatti kápolnával az eredeti szándék szerint is egybeépült. Az épület ma a Fráter György Katolikus Gimnázium otthona.
Eredetileg az irgalmas rendieknek az egri érsek által alapított Érseki Leánynevelő Intézete volt. Az irgalmasok tanító rendként az 1878-as árvíz idején egy öt tantermes iskolában és otthonban kezdték meg a működésüket ezen a helyen.

Erre a célra Bükk Zsigmondné Sebe Teréz ajánlotta fel a házát és a telkét; a leánynevelő intézet és a kápolna konkrét tervét Samassa József egri érsek küldte el. A terv végrehajtása az addig kialakult városszerkezet miatt vontatottan haladt, mert a házak nem estek egyvonalba, a terv pedig eleve ezzel számolt. Ez volt az oka annak, hogy a kápolnát csak 1886-ban tudták felszentelni.

Az épületegyüttes eklektikus, a kápolna arányai szokatlanul nyomottak, de illeszkednek az utcaképbe.
Rendben lévőnek találtam, egyetlen kis helyen látszott némi vakolathiba.

Megyeháza (0.038 km)