Pontosan nem ismerjük az építésének körülményeit. Eredetileg földszintes ház volt a Szinva-patak mellett lévő malommal szemközt, a ma is látható épület 1927-ben készült. Később Petró Sándor (1907 – 1976), a híres orvos vásárolta meg. Itt folytatta magánpraxisát, melynek során a későbbi műgyűjtői tevékenységének anyagi alapját megteremtette.
Őt követően a város tulajdonába került, de csak több mint egy évtizeddel később született meg az elhatározás, hogy a házat a Herman Ottó Múzeum részeként kiállító-, kutató- és adatrögzítő hellyé célszerű átalakítani. Ez Krisztik Pál tervei alapján meg is valósult. A földszintre egy emeletes, tetőtérrel ellátott épületet hoztak létre; az eredeti vasrácsos kapu helyén pedig üvegezett bejárati kapuval szélfogós fogadó hallt hoztak létre. Belsőépítészeti kialakítását Viszlay József végzete. Az első kiállítást 1992-ben nyitották az újjáépített Petró-házban. Ma már a Miskolci Galéria egyik szellemi műhelyének otthona.
A földszinti kis termekben a búbos kemence és a kis cserépkályha a ház építésével egykorú, eredeti műtárgy.
Belső terei rendezettek, mértéktartóan elegánsak. Homlokzatára ráférne egy tisztítás, néhány kisebb helyen a vakolat kijavítása; egyébként rendben van.

Zenepalota (0.029 km)