Városközpont

Agrár-ipari

Nagykálló belvárosában tekintélyes területet foglal el a Szabadság tér. A környező épületek stílusa eltérő, ezért a környezet összképe nem mondható egységesnek. Legdominánsabb épülete a teret nyugatról lezáró volt megyeháza, ma elmegyógyintézet.
Déli oldalát a református műemléktemplom zárja le. A téren játszóteret, szökőkutat alakítottak ki, több emlékművet és szobrot állítottak.
„A városközpont egykor „Séta-kert”- nek nevezett parkjában áll az 1848-as emlékmű, melyet Berky Nándor alkotott.
II. Rákóczi Ferenc mellszobrát Nagy Lajos Imre készítette és 2003. július 30-án állították mostani helyére. Az 1956-os emlékmű Bíró Lajos alkotása, amely márványból illetve bronzból készült, és 2006. október 23-án került a parkba. A Márciusi Ifjú szobrát az 1848 szeptemberében esküt tett 1200 ifjú önkéntes emlékére állítatta Nagykálló Város Önkormányzata. Szinte a sétálók között találjuk Ratkó József költő szobrát, Kő Pál szobrászművész alkotását, amely 2014 augusztusában került a város főterére. A Szabadság téren áll az az épület, amelyben 1870-ben nyílt meg a megye első állami gimnáziuma, hogy 137 évig azon a helyen működjön."
(Az idézet forrása: nagykallo.hu, a város hivatalos honlapja)

Tekintettel a tér nagy kiterjedésére, koordinátáit az azt nyugatról lezáró volt megyeháza előtti, járólappal fedett részének a körülbelüli közepéről adtam meg.
Sajnos a két fekvő képet nem fordította vissza a program.