Kodály Zoltán Általános Iskola

Somogy

A 108 éves épület állapota továbbra is nagyon jó.
Az eklektikus épület mindössze 6 hónap alatt készült el: 1904 ígéret havában a város ingyen átengedett telkén kezdődött az építkezés és enyészet havára már kész is lett. Természetesen ekkor még nem lehetett Kodály a neve: Központi Állami Elemi Iskola volt, de nevezték Anna utcainak is, 1959 és 1991 között pedig a kommunista Tóth Lajosról volt elnevezve.
Sajnos az idők folyamán átalakították a homlokzatát, így ma már nem mutatja eredeti formáját. 1979-ben tornaterem és 1996-ban új szárny is épült hozzá.
Már új korában is modernnek számított az iskola abból a szempontból, hogy vízvezetékkel szerelték fel, igaz, ez eleinte csak úgy működött, hogy az udvari kútból a padláson levő tartályba szivattyúzták fel a vizet, állítólag ez két ember több órai kemény munkájával volt lehetséges.
A tantermeket a kezdetekben kaposvári és brassói cégek rendezték be, méghozzá háromszemélyes, kovácsoltvas lábú iskolapadokkal!
Bár képzőművészeti kiállításokat korábban is rendeztek már itt, de az iskola szempontjából a legfontosabb művészeti ágazat, a zene oktatása csak 1967-ben kezdődött el.
A falán levő Kodály-emléktábla 1992-ben, a Nagy Imre-tábla pedig 2005-ben készült.

utcai homlokzat (0.030 km)