Megújulásunk támogatója:  

Fazekas ház

azonosító:
-1211
szélesség (lat):
N 46° 44,004'
hosszúság (lon):
E 17° 40,364'
védettség:
Helyi védelem
eredeti kategória:
Lakóépület
megye:
Somogy
helység:
helyrajzi szám:
7051/14
rendelet:
9/2001

Állapotjelentések

2012.02.25 14:42 Patikus állapot: 4 - koordináta: N 46° 44,005' E 17° 40,361' - pont: 9

Az épület Balatonboglár külvárosi részében Szőllőskislakon van.
A Légli Fazekesház Panzió és Major egész évben fogadja az ide érkezőket. Egy régi uradalmi major területén felújított házaiban színvonalas szállásehetőség, a Fazekasházban a kézzel festett majolikák készítését mutatják be, a bemutatóteremben megvásárolhatók.
Hagyományőrző és értékteremtő szemléletű, aktív kikapcsolódásra és pihenésre alkalmas falusi vendéglátás Légli Attila fazekasmesternél:
A Légli-major csendes és festői környezetben biztosít ideális helyet a pihenésre mindazoknak, akik szeretik az egyszerű falusi vendéglátást. Szőlőskislak Balatonboglártól néhány kilométerre található, gyönyörű szőlőhegyek és erdők övezik, alkalmat nyújtva nagy kirándulásoknak, gombagyűjtő, vadleső sétáknak, kerékpártúráknak. A fürdést, horgászást kedvelők válogathatnak a környező Balaton-menti települések közül, ugyanakkor esténként a parti települések zajától távol családias és meghitt környezetben pihenhetnek. A Fazekas házban nemcsak a több évtizede Légli Attila fazekasmester által készített gyönyörű edényeket tekinthetik meg, de igény szerint önálló vagy oktatóval történő kerámia készítésre is lehetőség van. Az Udvarház a Dél-Balatoni Borút állomása. Majorunkban igény szerint Légli Ottó és Légli Géza szervezett borkóstolókat is tart.
A hely kiválóan alkalmas helyi és közeli programok eltöltésére, a major tevékenységének megtekintésére és a nyugodt, csendes pihenésre. Központi fekvésünknél fogva kis távolságon belül látogathatóak a környék nevezetességei: a népművészetéről és vendégszeretetéről híres Buzsák, Csisztafürdő, ahol 42 fokos, ásványi anyagokban gazdag, hidrokarbonátos-kénes, gyógyhatású termálvíz található, de ellátogathatnak Somogyvárra is, ahol megtekinthetik a bencés apátságot, Koppány vezér udvarházát vagy a Széchenyi kastélyt. A közelben található a Somogy megye északi területén, a Balatontól délre elterülő Pogány völgy, melynek települései a gyönyörű somogyi dombok között kivételes vendégszeretettel és finom borokkal várják az idelátogatókat.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.102 km)
Gaál-kastély (0.550 km)
Kereszt (0.621 km)