Kagyló panzió

Somogy

Kinyílik a Thanhoffer villa a Kulturális Örökség Napján !

Kinyílik a közönség előtt a Tahnhoffer villa, hiszen Siófok is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai című felhíváshoz. A város egyik legpatinásabb épülete, a Thanhoffer Lajos anatómia professzor által épített 19. századi villa szeptember 20-án 10-től 18 óráig lesz látogatható. Óránként filmvetítésekkel várják a közönséget.
A Thanhoffer-villa műemléki igényességű rekonstrukcióját a Somogy Megyei Közgyűlés Örökségünk Somogyország Kincse díjjal ismerte el. A kezdeményezés alkalmából évek óta számos olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amelyek máskor részlegesen, időlegesen vagy egyáltalán nem látogathatók. A Kulturális Örökség Napjainak idei központi témája a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek.
Az 1897-ben elkészült ingatlan építésével Thanhoffer Lajos orvosprofesszor - a település valamint a Balaton elkötelezett rajongója - arra kívánta ösztönözni a korabeli nagypolgárságot, hogy az övéhez hasonló épületekkel ékesítsék a Balaton-partot. Az anatómia elismert professzorának meggyőződése volt, hogy az akkoriban divatos külföldi nyaralóhelyek helyett sokkal inkább Siófokot érdemes választani.
A tudós építette villa a vörös hadsereg parancsnokságaként, majd Horthy Miklós főhadiszállásaként is működött. Az épületet 1945 után államosították.

Siófok önkormányzata több mint 10 évvel ezelőtt vásárolta meg az építményt, amelyben az elmúlt évtizedben főiskolai könyvtár működött. Az épület jelenleg konferenciák, találkozók helyszíneként szolgál, de alapvetően exkluzív vendégházként működik, ahol a városba érkező prominens vendégek fogadására adódik lehetőség.