Zrínyiújvár: itt az első arany!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170525zrinyiujvar/ciml.jpgÖsszeomlott kútház, embercsontok, használati eszközök – már vagy 15 méter mélyen jár a kutatás Zrínyiújvár kútjában.

2017.05.25
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170525zrinyiujvar/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170525zrinyiujvar/02.jpgDélelőtt jött a sisak, aztán a fakalapács, a kengyel, egy bőrsapka, majd ez az apró aranylemez-töredék, amely talán egy páncélt díszíthetett. És már napok óta hozzuk fel az egykori kútház kifejezett épségben megmaradt maradványait, amelyek roppant jó állapotúak, hiszen a nedves környezet konzerválta azokat” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Vándor László régész, a zrínyiújvári feltárás vezetője. A Zala Megyei Múzeumok nyugalmazott igazgatója együtt dolgozik a két megye határán álló területen Költő László régésszel, a Somogy Megyei Múzeumok nyugalmazott igazgatójával.

Bár Zrínyiújvár elhelyezkedését már évtizedekkel korábban azonosította Vándor László, a területen sokáig nem folyhatott kutatás, hiszen nem csak két település, vagyis Belezna és Őrtilos, valamint két megye határán áll, de a horvát határ is alig néhány tucat méterre van tőle. A szigorú határzár feloldása után sem indult átfogó feltárás az erdős területen, csupán a Nemzeti Kulturális Alapnál nyert néhány százezer forintos pályázatok segítségével azonosították az erőd részleteit. A fő forrás idén is az NKA Örökségvédelem Kollégiuma volt, azonban megjelentek új támogatók is.

Mint korábban már írtunk róla, a Mura magaspartjára 1661-ben építtetett Zrínyi Miklós erődöt. A célja az volt, hogy biztosítsa a török területre észak felé betörő csapatok mozgását. A már azonosított parancsnoki épület – ennek helyén állnak ma az emlékművek, illetve a tájékoztató tábla – szintén könnyűszerkezetes faház volt, nem a csaknem korabeli német térképen (az egyetlen egykorú ábrázoláson) látható barokk kastély. A tervek szerint az erőd Muraközt és az osztrák területeket is védte volna előretolt helyőrségként, ám mindössze három éven át használhatták.

1644. januárjában innen indította Zrínyi a híres téli hadjáratot, melynek során egészen Eszékig hatoltak, miután megostromolták, majd elfoglalták Pécset is, ám a hadi vállalkozást nem sikerült eredményesen folytatni. Áprilisban Zrínyi már nem tudta bevenni Kanizsát, a megosztott császári hadvezetés miatt szétesett a hadjárat. Májusban átkelt a Dráván Köprülü Ahmed nagyvezír, júniusban pedig megkezdték Zrínyiújvár ostromát. A török ellen felvonuló császári sereget Montecuccoli vezette, s a célja az volt, hogy minél hosszabb ideig lekösse őket. Bár a közvélemény őt vádolta később Zrínyiújvár pusztulásáért, a császári csapatok aktívan támogatták Zrínyiújvár védelmét, sőt a három hét után bekövetkezett végső rohamnál már ők védték a falakat és haltak hősi halált. Igaz, a legtöbb áldozatot valószínűleg nem az oszmán ágyúk szedték, hanem az, hogy a menekülő várvédők alatt összeroskadt a Murára épített ideiglenes híd.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170525zrinyiujvar/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170525zrinyiujvar/03.jpgA végső rohamot követően, még a fa-föld szerkezetű vár felrobbantása előtt a korabeli beszámoló szerint a törökök a vár kútjába dobták az elesett védők holttesteit. Idén részben ezért került sor a kút feltárására, ugyanakkor sok leletre is számítottak, hiszen a nedves közegben viszonylagos épségben maradnak meg a szerves anyagok.

A teljes beroskadt kútház éppúgy előkerült, mint az itatóvályú, vagyis olyan tárgyi emlékek, amelyek ha úgy tetszik, látták Zrínyi Miklóst, vagyis igazi kuriózumok, hiszen a költő-hadvezérnek nem maradtak emlékei az országban” - tette hozzá Vándor László. „Emberi csontokat is rejtett a felhozott iszap, azonban még nem értünk le a kút aljára. Az biztos, hogy hősi halált halt katonák maradványait találtuk meg, így a kutatás folytatására éppúgy szükség van, mint a kútház maradványainak konzerválására. Két minisztériumot is megkerestünk, hogy segítsék ezt a munkát, jelenleg a válaszukat várjuk.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Zrínyiújvár: feltárásra vár a halál kútja

 

 

Zrínyiújvár maradványai a műemlékem.hu adatbázisában

 


VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Negyven hónapra búcsúzunk a Szent Mihály-templomtól

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/ciml.jpgKolozsvár emblematikus műemlékét húsvét után kezdik felújítani, s 2021 őszéig jobbára zárva lesz a látogatók előtt. Lássuk, mit nem láthatunk több mint negyven hónapig.

» tovább

Ismét múltjukat őrző házakat keresnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180316icomospalyazat/ciml.jpgAz ICOMOS-pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése a példák ismertté tételével, ahol a jelenkori használat és az értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

» tovább

Kiscell: feltámad a nyomdakiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/ciml.jpgMárcius 12-én nyitják meg a múzeum régi-új állandó kiállítását, a Kiscelli Nyomda című tárlatot. Forradalmi hangulatú látogatók az eredeti gépeken nyomtathatnak tizenkét pontot.

» tovább

Mentőöv népi műemlékeknek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180308nepiepiteszetpalyazat/ciml.jpgMagánszemélyek akár a költségek nyolcvan százalékát is igényelhetik, de sietni kell, hogy a tulajdonosok ki ne csússzanak a határidőből.

» tovább

Ezernyolcszáz év után nyitották fel a szarkofágot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/ciml.jpgBolygatatlan gyermekszarkofág került elő a Budapest III. kerületi Zápor utcában tíz másik gyermek temetkezésével együtt – számolt be a Régészet Budapesten honlap.

» tovább