Ezernyolcszáz év után nyitották fel a szarkofágot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/ciml.jpgBolygatatlan gyermekszarkofág került elő a Budapest III. kerületi Zápor utcában tíz másik gyermek temetkezésével együtt – számolt be a Régészet Budapesten honlap.

2018.03.07
Forrás: Régészet Budapesten

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/02.jpgA feltárási eredmények többszörösen rendkívüliek, hiszen itt az eddigi ismereteink szerint a katonaváros házai álltak ezernyolcszáz évvel ezelőtt, így a saroktelken folytatott megelőző feltárás során épületmaradványokra készültek a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei, akik Dr. Vámos Péter régész vezetésével két ütemben kutattak a területen. A telekből mintegy 360 négyzetméteres részt tártak fel a kellő mélységben, s a terület nyugati részén valóban római kori falmaradványokat találtak. Ezek mellett azonban több, részben szarkofágos, részben kőlapokkal határolt gyermektemetkezés került elő. A temetkezések egy részét a későbbiekben feldúlták, volt, ahol csak szórványcsontokat találtak, s így összesen kilenc csontvázas és két hamvasztásos temetkezést sikerült azonosítani. A sírok tájolása azonos volt, kivéve egy alsóbb rétegben lévő, korábbi temetkezést, ahol egy felnőttet, vagy nagyobb kamaszt temethettek el. Városon belüli, ilyen jellegű temetkezésekre eddig még nem volt példa Aquincumban.

 

A teljes cikk és további képek a Régészet Budapesten portálon

 

Kapcsolódó cikkünk:

Szarkofág a parkoló mellett

 

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Ismét múltjukat őrző házakat keresnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180316icomospalyazat/ciml.jpgAz ICOMOS-pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése a példák ismertté tételével, ahol a jelenkori használat és az értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

» tovább

Kiscell: feltámad a nyomdakiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/ciml.jpgMárcius 12-én nyitják meg a múzeum régi-új állandó kiállítását, a Kiscelli Nyomda című tárlatot. Forradalmi hangulatú látogatók az eredeti gépeken nyomtathatnak tizenkét pontot.

» tovább

Mentőöv népi műemlékeknek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180308nepiepiteszetpalyazat/ciml.jpgMagánszemélyek akár a költségek nyolcvan százalékát is igényelhetik, de sietni kell, hogy a tulajdonosok ki ne csússzanak a határidőből.

» tovább

Vác: felújítják a ferences templomot is

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180304vacferencestempl/ciml.jpgKormányzati döntés értelmében 570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

» tovább

Bortemplom: látott és lát még szebb napokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180225bortemplom/ciml.jpgA sátoraljaújhelyi vasútállomással szemben, a Fasor bal oldalán egy mesterséges dombon áll az az épület, amelyet a helyiek Bortemplomnak neveznek, pedig istentiszteletet nem tartottak benne soha.

» tovább