Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

2018.07.05

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/02.jpgAz Európai Unió Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Programja keretében, 2017. január 1-jén indult el öt ország – Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia –, harminc hónap futamidejű európai partnerségi projektje, melynek címe: A Duna-medence kora-vaskori monumentális tájai. E területek jellegzetes képét a magaslati települések, sáncok és a halomsírok (tumulusok) által alkotott temetők formálták a Kr. e. 9–5. század közötti időszakban. A Duna-régió egy összefüggő, közös kultúrához, az úgynevezett keleti Hallstatt-körhöz tartozott. Az elnevezés, amely egész Európában elfogadott, a Felső-ausztriai városnévből ered, ahol sok szász halomsírt tártak föl. Ennek az időszaknak a tájképi maradványai nálunk elsősorban a Dunántúlon, az Alpok előterében, valamint a Duna és mellékfolyóinak környezetében lelhetők föl. 

A Vaskor–Duna projekt fő célja olyan közös stratégiák kidolgozása és megvalósítása, amelyek nemcsak a tudományos, hanem a kulturális turisztikai érdeklődést is fölkeltik az izgalmas és impozáns, ám sérülékeny őskori tájak iránt, amelyek egyesítik a kulturális és a természeti örökséget. 

Az Interreg magyarországi projektmunkája egyik fontos állomásához érkezett azzal, hogy 2018. július 7-én, a Soproni-hegységben, a vaskori táj rekonstrukciójának és a Várhely lelőhely revitalizációjának jegyében megnyílik a Sopron–Várhely régészeti örökségi tanösvény, amelyet az Archaeolingua Alapítvány a soproni Tanulmányi Erdőgazdasággal közösen valósított meg. 

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/03.jpgA régészeti tanösvényen a megnyitás napjától hét, részletes, magyar, angol és német nyelvű, tudományos igényű, ugyanakkor népszerűsítő felirattal ellátott és képekkel, rajzokkal illusztrált tábla ismerteti meg az érdeklődőket a Soproni-hegység vaskori régészeti tájaival, elvezet a kora vaskori halomsírokhoz, melyek közül 159 a felszínen látható. Ismerteti a vaskori temetkezési szokásokat és viseleteket, jellegzetes tárgyakat, ékszereket. Női temetkezést mutat be egy, az ásatás után helyreállított halomban. Szól a halottkultuszról és a szimbolikus jelentésű leletegyüttesekről. Láttatja Sopron–Várhely vaskori földvár hosszan elnyúló és a hegy alakját követő kettős sáncrendszerét, rekonstruált kapuképpel segítve az értelmezést. A tanösvényen olvasható leírás a vaskori földvár régészeti kutatásáról, látható rekonstrukciós rajz, amely segít elképzelni, milyen lehetett egykor a várhelyi erődítmény. Az utolsó táblán írottakból megtudható, a régészeti kutatás az erődítmények belsejében a késő bronzkorból, valamint a kora és késő vaskorból származó objektumokat tárt fel. Közülük egyedülálló az a 64 négyzetméteres, cölöpszerkezetű, földbemélyített ház, amelynek megmaradt, egyes elemei 3D-s digitális modellek elkészítésére is lehetőséget adtak. 

 

A hét tábla tartalmi megvalósítása az Archaeolingua Alapítvány, a grafikai megoldás a Narmer Grafikai Stúdió munkája.

 

A Vaskor-Duna projekt az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

Fotók: Jerem Erzsébet, Karl Kaus, Villányi Csaba

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább

Szeged és Szabadka: összeköt a szecesszió

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180627szegedszabadka/ciml.jpgA közös szecessziós örökséget bemutató program indult Szegeden és Szabadkán uniós támogatással.

» tovább