Szabadulna Rákóczitól a volt szlovák érsek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130201rakoczi/ciml.jpgA volt érsek visszaadná a földi maradványokat és már Meciarék is szívesen megváltak volna a szlovák történet(újra)írásba nem beilleszthető kuruc vezérektől.

2013.02.01

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130201rakoczi/001.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130201rakoczi/006.jpgElvitetné a dómból II. Rákóczi Ferenc hamvait Alojz Tkáč nyugalmazott kassai érsek. Úgy véli, a sírhelyet látogató magyar turisták egy része úgy viselkedik, hogy ezzel megszentségteleníti a katedrálist, ezért az lenne a legjobb, ha a fejedelem földi maradványait Magyarországra vinnék. Alojz Tkáč szerint a fejedelem kriptája határozottan nem való a katedrális altemplomába – írja az Új Szó.

A Szent Erzsébet dómba október 27-én látogatott egy népes magyarországi csoport, hogy II. Rákóczi Ferenc sírjánál elhelyezzék a fejedelmi zászlókat. Mint utóbb kiderült, engedélyt sem az érsekségtől, sem a műemlékvédelmi hivataltól nem kértek, a mintegy 150 ember turistaként váltott jegyet és ment le a kriptába, ahol verseket mondtak, énekeltek. Alojz Tkáč szerint a „nacionalista” demonstrációknak nincs helyük a templomban.

Az Új Szó emlékeztet arra, hogy Vladimír Meciar idején a pozsonyi kulturális tárca felajánlotta volna Magyarországnak II. Rákóczi Ferenc és a késmárki evangélikus templomban eltemetett Thököly Imre földi maradványait. Cserébe főleg a Trianon előtt a mai Szlovákia (akkor Magyar Királyság) területéről Budapestre és Esztergomba szállított műtárgyakat (például szárnyasoltárokat, kegytárgyakat) kértek volna. Az ötletet felháborodás fogadta, így elvetették.

A hajdani kuruc vezérek emlékével nemigen tud mit kezdeni a szlovák történet(újra)írás. Kassára is szinte véletlenül kerültek, hiszen mint korábban beszámoltunk róla, az újratemetés helyszíneként sok település neve felmerült, azonban mindegyik ellen akadt kifogás.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130201rakoczi/003.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130201rakoczi/008.jpgBorsi, a fejedelem születésének helye túl kicsi volt, Budapesthez nem volt köze a szabadságharcnak, Munkács a börtön közelsége miatt nem bizonyult méltónak. Kiestek az erdélyi városok, Kolozsvár és Marosvásárhely is, végül Kassa maradt az alkalmas helyszín, hiszen a kuruc mozgalom központja, Rákóczi kedvelt városa volt, ráadásul itt nyugodott édesapja, I. Rákóczi Ferenc. Az újratemetésre 1906. október 29-én került sor, amikor még senki sem gondolta volna, hogy másfél évtized múlva külföldön lesz az ősi magyar város.

Az Új Szó beszámolója szerint egyébként nem kell túl komolyan venni a volt érsek kirohanását. Az érsekség szóvivője magánvéleménynek minősítette a szavait, ám megerősítette, hogy a jelenlegi érsek és a kassai magyar főkonzul valóban tárgyalt arról, hogy miként lehetne megelőzni a tavalyihoz hasonló eseményeket.

 

Az Új Szó írása


Korábbi cikkünk a földi maradványok megtalálásáról és az újratemetésről:

Zarándokhely a fejedelem sírboltja

 

A kassai székesegyház, benne a kriptával a Határeset adatbázisában

A késmárki evangélikus templom - Thököly Imre nyugvóhelye - a Határeset adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Mentik a kifestést a romosodó templomban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180120solytemplom/ciml.jpgTízmillió forintból restaurálják a sólyi református templom falfestéseit – jó hír, de az épületre hússzor ennyit is el lehetne költeni.

» tovább

Traktorok törték fel az avar sáncokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180114mercedesfeltar/ciml.jpgValószínűleg még egy évszázada is lehetett látni a nyomát Kecskemét határában a gigantikus, csaknem másfél ezer éves avar sáncrendszernek.

» tovább

Indul a szakmérnöki!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180111szakmernoki/ciml.jpgNégy félév során szerezhetik meg a hallgatók a speciális, elsősorban elméleti tudást a Műegyetemen. Dr. Mezős Tamás tájékoztatója a képzésről.

» tovább

Fülek: ezerkétszáz látogató ostromolta a várat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/ciml.jpgA szervezők sem számítottak arra a hatalmas látogatótömegre, amelyet a vár alatti járatrendszer vonzott 2018 első szombatján. Aki lemaradt, májusban bepótolhatja!

» tovább

Ónodi vár: így segít egy régi fénykép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104onodivar/ciml.jpgA település azt reméli, hogy 2018-ban új lendületet kaphat a vár felújítása – pályázati győzelem esetén feltárással folytatódik a munka.

» tovább