Így került elő Tótkomlós éremkincse

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170419totkomloskincs/ciml.jpgTöbb mint hatszáznegyven, feltehetően a tatárjárás idején elrejtett ezüstérmét találtak Tótkomlós határában az orosházi múzeum munkatársai.

2017.04.19
Fotó, szöveg: Nagy Gyula Területi Múzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170419totkomloskincs/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170419totkomloskincs/02.jpgKözel egy évszázad telt el a Kopáncs-pusztai éremlelet néven ismert leletegyüttes „első” megtalálása óta, de akkor csak az éremkincs egy részét gyűjtötte be két gazda a szántás során. Az 1919-es fellelés pillanatában legalább 400–450 érme lehetett az éppen felforgatott területen, melyeken megosztozott a két megtaláló. Egyikük hamarosan túladott az érmeken, mindössze négy darab pénz maradt meg a találó családtagjainál, míg a másik gazda 231 darab érmét őrzött meg. Később Eperjesy Kálmán ezen pénzek alapján ismertette röviden a Kopáncs-pusztai éremleletet. A leírás szerint „egy pénzzel telt fazekat vetett felszínre” az eke, azonban feltehetően csak az edény felső részét érhette el a szántás mélysége, így találhatták meg az orosházi múzeum emberei 98 évvel később az éremkincs maradványát.

Az éremlelet pontos helyét – régi térképek és a korábbi leletről szóló leírás alapján – Kerekes György, az orosházi múzeum fémkeresős munkatársa határozta meg sikeresen. A lelőhely jelenleg természetvédelmi terület, ezért a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa, Balogh Gábor is figyelemmel kísérte a régészeti munkát. Az adott helyen fémdetektoros kutatást, illetve leletmentő ásatást végeztek az orosházi múzeum munkatársai, melynek során meglelték a több mint 770 éve elrejtett, s majd 100 éve megtalált éremkincs magját.

A nagyjából egy tömbben megmaradt 34 érme mellett a pénzeket tartalmazó kis méretű fazék aljtöredékei is előkerültek, amelyek egyértelműen arra utaltak, hogy egykor itt ásták el az ezüsttel teli fazekat. Az ásatási területről további 25 érme került elő, illetve a több évtizedes szántás következményeként, több száz pénzérmét találtak meg az éremkincs magja körül 50-szer 34 méteres területen szétszóródva.

Összesen 644 darab ezüstérme látott napvilágot, amelyek túlnyomó többsége ún. friesachi denár, de az érmék pontosabb meghatározása jelenleg is zajlik. A Karintia északi részén található Friesach városáról elnevezett, jó minőségű ezüstpénz bevett fizetőeszköz volt a 12–13. század folyamán, egészen 1240-ig vezetőszerepet töltött be a pénzforgalomban. Ezek mellett német verdéből származó érmék, valamint magyar királyok, II. Géza és III. István denárjai is megtalálhatóak voltak a pénzek között (az 1919-es leletben II. István és III. Béla denárjai is szerepeltek). Különlegesség, hogy a friesachi denárok mellett egy angol penny is volt a fazék aljában, ami a Robin Hood-legendából (is) ismert I. (Földnélküli) Jánoshoz köthető. A most feltárt pénzekkel együtt összesen 879 db érme tartozik a Kopáncs-pusztai éremlelethez – nem számolva a korábban eladott példányokkal.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170419totkomloskincs/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170419totkomloskincs/03.jpgAz érmékkel teli fazék elrejtési idejének meghatározásához még mindenképp további kutatás szükséges, az eddigi eredmények alapján azonban feltételezhető, hogy a tatárjárás kapcsán került a földbe a nagy mennyiségű ezüst.

A Kopáncs-pusztai éremkincsből fellelt összesen 879 darab pénzérme által felölelt körülbelül száz éves időintervallum, valamint a pénzek jó állapota és jelentős ezüsttartalma alapján valószínű, hogy az érméket hosszabb idő leforgása alatt, s alapvetően ezüst mivolta miatt halmozták fel. Utóbbi állítást erősítheti az a kis ezüst huzalból készült ékszer (eredetileg feltehetően fülbevaló) is, ami ugyancsak az érmék szóródási területéről került elő, s amely talán eredetileg szintén az edényben volt elrejtve a pénzekkel együtt. 

A leletegyüttes feltárásában, illetve feldolgozásában közreműködtek az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum fémkeresős és régész munkatársai: Bene András, Benkő József, Biró Gábor, Bíró Gyöngyvér, Gyenge Antal Mihály, Kerekes György, Kvak Róbert, Rózsa Zoltán, Tóth Gábor, Zsikainé Náfrádi Krisztina és Zsikai Rajmund Péter. A kerámiaedény kiegészítését Rózsáné Feldmann Natália végezte.

Az éremlelet feltárásának története hamarosan olvasható lesz a Mozaikok Orosháza és vidéke múltjából című kiadvány legújabb számában, valamint 2017. május 13-án egy előadáshoz kapcsolódóan is bemutatják a leletet.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Már osztogatnak és nem fosztogatnak

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább

Gombaszög: így mentik meg a pálos kolostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180505gombaszogpalos/ciml.jpgKét hetes, roppant intenzív ásatási idény zárult Gombaszögön: bár imponálóak a feltárt falak, a kolostor és az erőd nagyja még föld alatt van.

» tovább