Középkor a BTM-ben: haladék vasárnapig

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180221btmregeszetkiall/ciml.jpgSietnie kell annak, aki látni akarja a Középpontban a középkor című kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában: a tárlat vasárnap zár – tudósít a Régészet Budapesten honlap.

2018.02.21

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180221btmregeszetkiall/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180221btmregeszetkiall/02.jpgA Középpontban a középkor című kiállítás kilenc, 2016-ban zajlott budapesti feltárás leletanyagából mutat be érdekességeket, még a teljes körű szakmai feldolgozásuk előtt, így a látogató a régészet folyamatába is bepillantást nyer. A kiállítás az Árpád-kortól a török korig tartó évszázadokat felölelve a legkülönbözőbb társadalmi rétegek tárgyait – több mint száz darabot – kínálja megtekintésre; királyi palotába és kunyhóba egyaránt betekintést nyújt aranypénzzel, gyűrűvel, fémsisakkal, kályhacsempével, öntőtégellyel, kerámiával, viseleti tárgyakkal. A kiállításon megjelenő helyszínek: a Margitsziget, Csúcshegy-Harsánylejtő, a Karmelita épületegyüttes, a Táncsics Mihály utcában a Régi királyi ház épületegyüttese, a budai királyi palota területe, a Csalogány utca, Csarnok tér, a József nádor tér, illetve a Szentháromság tér. 

A Középpontban a középkor című kiállítást 2017. október 25-én nyitották meg a nagyközönség előtt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának Metszettárában és 2018. február 25-ig, vasárnapig látogatható. 

A kiállítás megtekintésének utolsó lehetőségéről beszámoló Régészet Budapesten honlapot alig egy hónapja indította újra a Budapesti Történeti Múzeum. A BTM régészeti munkáit ismertetve azóta volt már szó Dél-Buda Árpád-kori falvairól, az aquincumi mithraeum előzményeként feltárt feltételezett fa szentélyről, Harsánylejtő római falairól és az Aranyhegyi-pataknál megtelepült vaskori keltákról is.

 

A Régészet Budapesten honlap

 

Kapcsolódó cikkünk:

BTM: Középpontban a középkor

 

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább

Gombaszög: így mentik meg a pálos kolostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180505gombaszogpalos/ciml.jpgKét hetes, roppant intenzív ásatási idény zárult Gombaszögön: bár imponálóak a feltárt falak, a kolostor és az erőd nagyja még föld alatt van.

» tovább