Középkor a BTM-ben: haladék vasárnapig

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180221btmregeszetkiall/ciml.jpgSietnie kell annak, aki látni akarja a Középpontban a középkor című kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában: a tárlat vasárnap zár – tudósít a Régészet Budapesten honlap.

2018.02.21

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180221btmregeszetkiall/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180221btmregeszetkiall/02.jpgA Középpontban a középkor című kiállítás kilenc, 2016-ban zajlott budapesti feltárás leletanyagából mutat be érdekességeket, még a teljes körű szakmai feldolgozásuk előtt, így a látogató a régészet folyamatába is bepillantást nyer. A kiállítás az Árpád-kortól a török korig tartó évszázadokat felölelve a legkülönbözőbb társadalmi rétegek tárgyait – több mint száz darabot – kínálja megtekintésre; királyi palotába és kunyhóba egyaránt betekintést nyújt aranypénzzel, gyűrűvel, fémsisakkal, kályhacsempével, öntőtégellyel, kerámiával, viseleti tárgyakkal. A kiállításon megjelenő helyszínek: a Margitsziget, Csúcshegy-Harsánylejtő, a Karmelita épületegyüttes, a Táncsics Mihály utcában a Régi királyi ház épületegyüttese, a budai királyi palota területe, a Csalogány utca, Csarnok tér, a József nádor tér, illetve a Szentháromság tér. 

A Középpontban a középkor című kiállítást 2017. október 25-én nyitották meg a nagyközönség előtt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának Metszettárában és 2018. február 25-ig, vasárnapig látogatható. 

A kiállítás megtekintésének utolsó lehetőségéről beszámoló Régészet Budapesten honlapot alig egy hónapja indította újra a Budapesti Történeti Múzeum. A BTM régészeti munkáit ismertetve azóta volt már szó Dél-Buda Árpád-kori falvairól, az aquincumi mithraeum előzményeként feltárt feltételezett fa szentélyről, Harsánylejtő római falairól és az Aranyhegyi-pataknál megtelepült vaskori keltákról is.

 

A Régészet Budapesten honlap

 

Kapcsolódó cikkünk:

BTM: Középpontban a középkor

 

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Ismét múltjukat őrző házakat keresnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180316icomospalyazat/ciml.jpgAz ICOMOS-pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése a példák ismertté tételével, ahol a jelenkori használat és az értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

» tovább

Kiscell: feltámad a nyomdakiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/ciml.jpgMárcius 12-én nyitják meg a múzeum régi-új állandó kiállítását, a Kiscelli Nyomda című tárlatot. Forradalmi hangulatú látogatók az eredeti gépeken nyomtathatnak tizenkét pontot.

» tovább

Mentőöv népi műemlékeknek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180308nepiepiteszetpalyazat/ciml.jpgMagánszemélyek akár a költségek nyolcvan százalékát is igényelhetik, de sietni kell, hogy a tulajdonosok ki ne csússzanak a határidőből.

» tovább

Ezernyolcszáz év után nyitották fel a szarkofágot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/ciml.jpgBolygatatlan gyermekszarkofág került elő a Budapest III. kerületi Zápor utcában tíz másik gyermek temetkezésével együtt – számolt be a Régészet Budapesten honlap.

» tovább

Vác: felújítják a ferences templomot is

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180304vacferencestempl/ciml.jpgKormányzati döntés értelmében 570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

» tovább