Muhi: tatárok és örömlányok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170413muhiemlekmu/ciml.jpgAhogy a muhi csata sem örömünnep a magyar történelemben, úgy az emlékművének is hányatott és – legalábbis eddig – szomorú sors adatott.

2017.04.13
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170413muhiemlekmu/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170413muhiemlekmu/02.jpgA nemzeti tragédiák – és azok főbb eseményei – emlékezetet kívánnak: ennek szellemében alakították ki 1991-ben az 1241-es muhi csata emlékművét a település határában. Már az átadás körül is akadtak bonyodalmak, hiszen az emlékmű – amely Vadász György tervei szerint született és túlzás nélkül az egyik leginkább drámai, magával ragadó alkotás az országban – visszaemlékezések szerint nem készült el teljesen az átadó ünnepségre. Megemlékezni és koszorúzni viszont kellett az ugyancsak kerek, 750. évfordulón, így gyorsan készítettek egy másikat a település déli határában, az akkor még javában üzemelő muhi csárda mellett lévő apró parkban. Napjaikban áll még néhány kopjafa itt, bár látogatójuk nem nagyon akad, hiszen a csárda már rég leégett, a düledező falak látványa aligha késztet bárkit megállásra.

Kicsit szerencsésebben alakult a nagy, „valódi” emlékmű sorsa. Az átadása után egymásnak adták a nem létező kilincset a látogatók, hiszen a neves építész valóban nagyszerű, mindenki számára könnyen dekódolható művet alkotott. A mellette elfutó, forgalmas 35-ös úton a megközelíthetőségre sem lehetett panasz. Később még bővült is a mesterséges dombon – amelyhez a földet az ónodi vártól hozták ide – álló keresztek, kopjafák sora: a lefelé bukó szárnyas angyal fából készült szobrát (Kiss Sándor alkotása, mint a többi plasztika is) 1992-ben helyezték el a csatában elesett johannita lovagok emlékére. Mára sajnos már csak torzó: az egyik karja és szárnya, valamit a feje odalett.

Mert persze jöttek a hétköznapok, amikor kiderült, hogy korántsem egyszerű üzemeltetni a szabadon látogatható emlékhelyet. Előbb a település gondozta, majd a megyéhez került. A megyei önkormányzat átadta a múzeumnak a telket, amely viszont szintén nem tudott állandó felügyeletet biztosítani. Végül kiadták az üzemeltetését egy vállalkozónak, majd vissza is vették, mert névtelenül nyilatkozó forrásunk határozott állítása szerint felmerült a gyanú, hogy a bejárati épületekben prostituáltak fogadták az autózásban megfáradt (többnyire kamionos) kuncsaftjaikat. Így az emlékmű visszaszállt a múzeumra, s náluk is maradt egészen 2013-ig, amikor egy kormánydöntés értelmében minden múzeumot annak a településnek kellett átvennie, amelyen található.

Muhiban alig több mint félezren laknak, s hiába büszkék az emlékműre, a karbantartást még meg tudják oldani, azonban a felújításra már nem futja.

A cikket a képek alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170413muhiemlekmu/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170413muhiemlekmu/03.jpgSajnos pusztulnak a keresztek, jelenleg nyolc-tíz darabot kellene pótolni, s a többinek a faanyaga is rossz állapotban van. Tavaly irtottuk a borostyánt, ami ugyan romantikus látvány, de nagy kárt okozott a keresztekben. Repedések vannak a beton tartóelemekben is, s a talpfák is tönkrementek. Kiírtuk, hogy balesetveszélyes a meglátogatása, de bezárni semmiképpen sem fogjuk, mindenképpen látogathatónak kell maradnia” - mondta el portálunknak Rácz József, Muhi polgármestere. „Néhány millió forintot költöttünk rá tavaly, de ennél sokkal többre, egy teljes rehabilitációra volna szükség. Mivel történelmi emlékhellyé nyilvánították, kapcsolatban vagyunk a Nemzeti Örökség Intézetével, azt ígérték, igyekeznek majd a felújításban segíteni. Jelenleg egy üzemeltetési tervet dolgozunk ki, hogy pontosan átlátható legyen, mennyibe kerül a fenntartás.

Ahogy eddig, úgy idén is lesz ünnepi megemlékezés a csatáról. A rendezvény április 22-én 11 órakor kezdődik a templomban, majd a vendégek átvonulnak az emlékműhöz. Szokás szerint a meghívottakon kívül várják az érdeklődőket is az eseményre.

Az elmúlt években a kutatásoknak hála sokat bővültek a muhi csatával kapcsolatos ismereteink. Átértékelték az írott forrásokat, Pusztai Tamás régész pedig a 13. századi Mohi településmaradványainak közelében bukkant egy árokban két eltemetett, feltehetően a csatában meghalt férfi maradványaira. Jól halad a topográfiai kutatás, hogy a csata egyes helyszíneit (a híd, a tábor, különböző utak) azonosítsák. A csatán túl sok új eredmény született a tatárjárás következményeiről, az ahhoz kapcsolódó tragikus eseményekről is. Talán lassan időszerű lesz az újabb összegzés kötetben, kiállításban, amihez méltón kapcsolódhatna a muhi emlékhely felújítása is.

 

A muhi csata emlékműve a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Traktorok törték fel az avar sáncokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180114mercedesfeltar/ciml.jpgValószínűleg még egy évszázada is lehetett látni a nyomát Kecskemét határában a gigantikus, csaknem másfél ezer éves avar sáncrendszernek.

» tovább

Indul a szakmérnöki!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180111szakmernoki/ciml.jpgNégy félév során szerezhetik meg a hallgatók a speciális, elsősorban elméleti tudást a Műegyetemen. Dr. Mezős Tamás tájékoztatója a képzésről.

» tovább

Fülek: ezerkétszáz látogató ostromolta a várat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/ciml.jpgA szervezők sem számítottak arra a hatalmas látogatótömegre, amelyet a vár alatti járatrendszer vonzott 2018 első szombatján. Aki lemaradt, májusban bepótolhatja!

» tovább

Ónodi vár: így segít egy régi fénykép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104onodivar/ciml.jpgA település azt reméli, hogy 2018-ban új lendületet kaphat a vár felújítása – pályázati győzelem esetén feltárással folytatódik a munka.

» tovább

Közkincs-kereső 2017: királysírok, kincsleletek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104kozkincskereso2017/ciml.jpgA magyar királyok azonosítása, a rézkori kincs, vagy a környei szarkofág és erőd vonzotta inkább a hallgatókat az archívumba?

» tovább