Magyaróvár 1,3 milliárdot kap

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170406mosonmovar/ciml.jpgRészlegesen felújítják a vár homlokzatát, rendezvény- és kiállítótereket, vetítőtermet alakítanak ki, várhatóan interaktív történeti tárlatokat rendeznek be.

2017.04.06
Fotó: Kovács Olivér, szöveg: MTI - műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170406mosonmovar/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170406mosonmovar/02.jpgA mosonmagyaróvári vár állagmegóvására és turisztikai célú hasznosítására a Nemzeti Várprogram támogatásával 1,3 milliárd forintot fordít a vagyonkezelő Széchenyi István Egyetem és konzorciumi partnere, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron.

Magyaróvár vára egyike a legérintetlenebb középkori épületeknek Magyarország területén. A 13. század végi eredetű kővárat (első lakótornya 1270-1280 táján épülhetett) többször bővítették és átépítették, s háborús pusztítás is sújtotta, azonban sok elemében őrzi a több mint hét évszázadnyi építési periódusokat. Mivel a 18. század elején elvesztette stratégiai jelentőségét, csak felszerelésétől fosztották meg, de a központi épületben nem tettek kárt. Mivel már 1818-ban mezőgazdasági iskolát nyitottak a falai között (ennek utódja a mai egyetem), a 19. század során sem építették át annyira jelentősen, hogy elveszítette volna értékeit. Bár több ízben kutatták már, így egykori vártemplomát is feltárták és alapfalait bemutatták, a legkevésbé ismert váraink közé tartozik.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a program keretében húsz kastély és tizenkilenc vár újul meg a következő években. A keretösszeg jelenleg 55 milliárd forint, amely azonban egyedi előterjesztések alapján nőhet. Jelenleg 11 ilyen egyedi előterjesztés van.

"A fejlesztések célja, hogy hozzájáruljon a vidékfejlesztési és területfejlesztési célokhoz, munkahelyeket teremtsenek és a helyi adottságokat és termékeket előtérbe helyezve önfenntartóak legyenek" - emlékeztetett. 

Hangsúlyozta, hogy a mosonmagyaróvári rekonstrukció jól illeszkedik a soproni várfal és múzeumnegyed, a nagycenki Széchenyi-kastély és a fertődi Esterházy-kastély, valamint a csornai és pannonhalmi fejlesztésekhez, amelyek révén Győr-Moson-Sopron megyében rövid idő alatt turisztikai attrakciók láncolata várja a látogatókat.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170406mosonmovar/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170406mosonmovar/03.jpgA rekonstrukció engedélyezési tervei a közeljövőben elkészülnek, a munkálatokkal 2019-ben végeznek. A várban a régészeti kutatások napokon belül elkezdődnek, azok képezhetik majd a jövőbeni kiállítások alapját. 

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, hogy a kivitelezés várhatóan ősszel kezdődik. A munkálatok keretében részlegesen felújítják a vár homlokzatát. Rendezvény- és kiállítótereket, valamit vetítőtermet alakítanak ki. A kiállítások közül várhatóan interaktív vár- és intézménytörténeti tárlatokat rendeznek be. 

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jelenleg a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karának otthont adó épület a város legfontosabb nevezetessége, amely kétszáz éves agrármúlttal rendelkezik.

Földesi Péter az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a vár és a szorosan hozzákacsolódó területek, mint a várkert és a Lajta-part jövőbeni fejlesztési elképzelésiről és a lehetőségekről az önkormányzattal együttműködve döntenek majd. Ez utóbbi a műemlékem.hu forrásai szerint azért volna sürgető, mert a külső várkapu rossz állapotban van, a külső védművek megmaradt része (amelyekbe részben pincéket alakítottak ki), mindenféle védelem nélkül pusztul, holott még a kutatásukra sem került sor. A régészeti feltárások remélhetőleg a várat megelőző korszakok – elsősorban a római kori előzmények – tisztázását is elősegítik majd.

 

A mosonmagyaróvári vár a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA!

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább

Gombaszög: így mentik meg a pálos kolostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180505gombaszogpalos/ciml.jpgKét hetes, roppant intenzív ásatási idény zárult Gombaszögön: bár imponálóak a feltárt falak, a kolostor és az erőd nagyja még föld alatt van.

» tovább