Megújulásunk támogatója:  

Bemutatkozik az előzsűri

Az idei Média Építészeti Díján az Építészfórum megváltoztatta a szavazás menetét. Több szakmai szálat fűztek a kiválasztásba, így született meg az előzsűri gondolata.
Az idei Média Építészeti Díján az Építészfórum megváltoztatta a szavazás menetét. Több szakmai szálat fűztek a kiválasztásba, így született meg az előzsűri gondolata.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110707epiteszforumdij/nepliget.jpgAz előzsűri 2011. augusztus 16-án elkezdte a pályázatok átnézését és értékelését. Döntésük eredménye augusztus 29-re várható. A szakmai előzsűri által kiválasztott 6 tervet és 6 épületet a média képviselőiből álló zsűri fogja kiértékelni a Trafóban, 2011. október 24-én. De a közönséget sem hagyjuk ki, az előző évekhez hasonlóan egy kétkörös szavazáson választhatják ki az általuk legjobbnak ítélt munkákat. A közönség a beérkezett munkákból 10 tervet és 10 épületet juttathat a második körbe, ahol a legtöbb szavazatot kapott projektek kapják meg a Média Építészeti Díja közönségdíját.

Az előzsűri tagjai:

Beleznay Éva
urbanista, építész
Beleznay Éva urbanista, építész, jelenleg városfejlesztési és városrendezési, önkormányzati, EU pályázati, valamint BREEAM és térinformatikai egyéni szakértő. Szakmai prioritása a városi élhetőség közösségi tervezése, a környezettudatosság közösségi növelése, városmegújítás, fenntarthatóság, amely témákban szakmai egyesületekben önkéntes munkát is végez, kutatásokat is folytat.

Budapest főépítészeként, 2006-2010-ig a főváros fejlesztésének és városrendezési feladatainak, az épített környezet minőségének és az építésüggyel kapcsolatos szakmai feladatok szakmai és döntéselőkészítési felelőse volt. Ennek keretében a kerületekkel, országos szervekkel, fejlesztőkkel, szakmai és civil szervezetekkel kapcsolatot tartott, a különböző érdekek összehangolását végezte. Főépítészként a Fővárosi Tervtanácsot vezette. Nemzetközi fórumokon a főváros szakmai képviseletében előadásokat tartott.

Irányításával készült el és került elfogadásra 2008. decemberében Budapest Főváros Integrált Városfejlesztési Stratégiája. A hatékony térszerkezet érdekében kiemelt városfejlesztési programok (Duna Stratégia és projektelemei, intermodális városközpontok városfejlesztési koncepciója és társadalmasítása, Csepel-Észak városrész fejlesztési program és infrastruktúrafejlesztés gazdasági modellje) szakmai előkészítését és vezetését végezte. A fővárosi városrehabilitáció témakörében 2004-ben készítette elő a fővárosi városrehabilitációs alapról szóló, jelenleg hatályos fővárosi rendeletet. További szakmai eredménye a Budapest Pólus Program stratégiájának irányítása és felügyelete, innovációs klaszterek létrehozását célzó partner koordináció, továbbá a döntéselőkészítő munka az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) budapesti székhelyének 2008-as sikeres pályázatában.

Korábban mind köztisztviselőként, mind tervezőkent, mind kutatóként várostervező szakértői munkát végzett városfejlesztési koncepciók és programok kidolgozásában, településrendezési tervek készítésében Magyarországon és az USÁ-ban, ahol kiegészítő tanulmányait is végezte a BME építészmérnöki diplomáját követően.

Kazimierz Kwasek
lengyel építész
Kazimierz Kwasek lengyel építész, Krakkó. 2002-ben alapította a W-A.pl céget. A  W-A.pl kezdetben egy nagyon kicsi magánvállalkozásként működött, ma már új weboldalakba történő befektetésekkel foglalkozik. Ezenkívül 5000 könyvet és kiadványt kínál építészek és dizájnerek számára az interneten és a Krakkó belvárosában található könyvesboltban.
2009-ben új rendszer szerint, új szerverrel és domain névvel működő internetes könyvesboltot indított (alejahandlowa.eu). Ebben az évben a W-A.pl csatlakozott a Cormedia.pl reklámcsoporthoz. 2010-ben egy Magyarországon tartott szimpózium során a W-A.pl honlap az “Editors’ Choice” elnevezésű, építészeti tartalomcserén alapuló programban állapodott meg az epiteszforum.hu (Magyarország), archiweb.cz (Cseh Köztársaság, Szlovákia), arhiforum.ru és Arhitext (Románia)oldalakkal.

Kazimierz Kwasek 1998-2003 között a Krakkói Műszaki Egyetemen tanult építészetet. Ugyanitt egyetemi tanársegédként dolgozott 2005-2007-ben. Aktív tagja a Junior Chamber International Kraków szervezetének (melynek korábban elnöke is volt), ezenkívül a lengyel Rotaract Club tagja.

Kazimierz együtt dolgozik feleségével, Agatával, aki szintén építész, illetve közös építészeti projektekben vesz részt édesapjával, Andrzej Kwasek építésszel. Továbbra is fontos számára, hogy megmaradjon kapcsolata a tervezéssel, így idejének egy részében építészeti, belsőépítészeti munkákat vállal. Kazimierznek és Agatának egy 2,5 éves lánya van, Helena, akivel Krakkótól 5 km-re, egy ikerházban élnek. A kérdés csupán az: Helenából is építész válik majd?

Mátrai Péter DLA habil.
építész-zeneszerző, egyetemi tanár
1948.Budapest
Mátrai Péter 1963-1967 között végezte el a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumot, ahol érettségit és bútorműves szakvizsgát szerzett. 1968-ban felvételt nyert a Magyar Iparművészeti Főiskola Építészeti Tanszékére, ahol 1973-ban építésztervező művész diplomát kapott. Elvégezte a Magyar Építőművészek Szövetsége Mesteriskoláját és DLA fokozatot szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1999-ben. Habilitált mester (DLA) a MOME-n 2008-ban.

2011-ig a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézeténél volt egyetemi tanár, 2006 óta a MOME Doktori Iskola meghívott mestere. Ezenkívül zeneszerzői és előadói tevékenységet is folytat.

Az 1980-as évektől tervpályázati zsűrikben vesz részt, a Magyar Építész Kamara tagja 1997-től és a Moholy-Nagy Ösztödíjbizottság tagja 2006-tól. Ybl Miklós-díjal tüntették ki 1997-ben, és ugyanekkor kapta meg a Pro Architectura-díjat is. Ipari Formatervezési Nívódíjat kapott 1997-ben, 2006-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar Meghívott Oktatója-díjat kapta. Az ezt követő évben Molnár Péter emlékdíjal tüntették ki, és 2010-ben Kotsis Iván Emlékérmet kapott.

Fontosabb munkái:
NAKI laboratórium (Dunai Kőolajfinomító – Százhalombatta) – Janáky Istvánnal 1973-75
CHINOIN Állatkísérleti Laboratórium (Budapest, X.) – Schultheisz Imrével 1976
Tűzoltószertár (Dunai Kőolajfinomító – Százhalombatta) 1977
Raktár-és irodaépület (Dunai Kőolajfinomító – Százhalombatta) 1978
Raktár- és irodaépület (Budapest XIII.) 1979
Diplomáciai Testületeket Ellátó Igazgatóság műhelyháza (Budapest, XIII.) 1980
Vitamin Porta üzletek (Budapest, V. és XI.) – Reimholz Péterrel 1983
TEMAFORG mintabolt (Budapest VIII.) 1984
SELECTRONIC mintabolt (Szeged) 1984
MIKROSYSTEM iroda (Budapest VI.) – Batta Imrével 1984
Katona József Megyei Könyvtár (Kecskemét) – Major Györggyel 1985-96
Radnóti Miklós Színház előcsarnoka és homlokzati kialakítása (Budapest) 2002


http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110707epiteszforumdij/piarista.JPGJan Kratochvíl
okleveles építész
Jan Kratochvíl okleveles építész. 1978. április 22-én született a Cseh Köztársaságban. Középiskolai tanulmányait 1992–1996 között végezte Šternberkben, majd a Brnói Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára járt 1996–2003-ban. 2008 óta ugyanitt látogatja a doktori képzést. A cseh nyelven kívül angolul és németül beszél.

2000-2001 között az A plus a.s. Brnói irodában dolgozott építészként, majd 2001-től magántevékenységet folytat. 2004-ben a K4 a.s. és a Kuba, Pilař architekti, Brno cégekkel is együttmüködött. 2007 óta a Brnói Műszaki Egyetem Rajzi Tanszékének segédtanára. 1997 óta tulajdonosa és főszerkesztője az archiweb.cz (Az építészet internetes epicentruma) honlapnak.

Kedvelt szabadidős tevékenységei: tenisz, utazás, modern művészetek, fényképezés, webdizájn.

Arpad Zachi
építészmérnök
Arpad Zachi 1953 május 9-én született Bukarestben. 1972-1980 között a bukaresti “Ion Mincu” Építészmérnöki Intézetben végezte tanulmányait, ahol építészmérnöki diplomát, majd a Ph.D. kandidátusi tudományos fokozatot szerezte meg. 1980 óta számtalan helyen és munkakörben dolgozott már, többek között Bukarestben, Gyulafehérváron, Brassóban különböző intézmények építészeként, később várostervezőként. 1990 óta kisebb megszakításokkal az “Arhitext Design” Magazin munkatársa mint szerkesztő, igazgató vagy főszerkesztő. 1991-től az “Ion Mincu” Építészeti és Urbanisztikai Egyetemen előbb tanársegédként, majd egyetemi oktatóként tevékenykedik, szemináriumokat, kurzusokat tart, kutatásokban vesz részt.

Zachi 1986 óta számtalan tanulmányt közölt már, részt vett a Nemzeti Városi és Területfejlesztési Program projektjeiben és kutatásaiban. A történelmi területek meghatározásához szükséges feltételek felállításában és műemlékvédelmi munkákban is szerepet játszott. Javaslatot készített elő a fenntartható városi fejlődés és a regionális stratégiai tervezés témakörében. Tanulmányt dolgozott ki Fejér megye számára a megyei fejlesztési stratégiával kapcsolatosan. Részt vett az Amtrans Programban.
1991 óta rengeteg várostervezési tanulmány, általános városrendezési terv kidolgozásában közreműködött. Több szakmai szervezet tagja (Román Építész Szövetség, Román Várostervezők Szakmai Szervezete, Architext Design Alapítvány, román várostervezők névjegyzéke). Idegen nyelvként a franciát és az angolt használja.
Több szakmai rendezvény szervezésében, építészeti kiadványok szerkesztésében közreműködött (például In Between Fesztivál, Intre/Intru Culturi Fesztivál,TROPISME Fesztivál, emellett a Vlad Arsene+Westfourth; Radu Mihailescu; Ioan Andreescu &Vlad Gaivoronschi; Mario Kuibus építészeti monográfiák szerkesztése).

1980 és 1990 között számtalan építészeti és városépítészeti pályázaton szerepelt.

Fontosabb dátumok:
Első körös közönségszavazás: 2011. szeptember 5. és október 17. között
A szavazás második köre: 2011. október 18 - 24. között
Média Építészeti Díja rendezvény: 2011. október 24-én

 

Korábbi cikk a témában:

Nevezés a Média Építészeti Díjára

 

Építészfórum

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

Forrás: Építészfórum
2011.08.25


Fontosabb kulcsszavak

Aba Sámuel (1) adókedvezmény (1) Al-Duna (1) államalapítás (2) állapotjelentés (2) alsóvár (2) Andrássy-család (1) apátsági templom (5) Aquincum (1) Aquincumi Múzeum (7) aradi vértanúk (1) Aranymonostor (2) Archaeolingua Alapítvány (1) Árpád-kor (1) ásatás (7) Ausztria (1) avarok (2) Bálint Marianna (1) barokk (1) Bebek (1) Beszédes József (1) BME (1) Bocskai (1) bontás (2) Bortemplom (1) bővítés (1) BTM (4) budai vár (4) Budapesti Régészet (2) Budapesti Történeti Múzeum (11) búvárrégészet (1) Buzás Gergely (8) ciszterci (1) ciszterna (1) civilek (1) Csepel (1) Csillag erőd (1) Csontváry (1) Czoma László (1) Dalmácia (3) Dobó István (1) dokumentáció (1) dombóvári vár (1) egri vár (1) együttműködés (1) életveszély (2) előkészítés (1) első világháború (2) emlékmű (2) emléktábla (1) Építészettörténeti és Műemléki Tanszék (1) Erdély (1) Erdélyi bástya (2) erdélyi fejedelemség (1) Erzsébetváros (1) Europa Nostra (3) Év Kiállítása (2) Év Múzeuma (1) falkép (5) falkutatás (2) famaradvány (1) Fejérdy Tamás (1) fellegvár (1) feltárás (32) felújítás (23) felújítás (1) Fenékpuszta (1) ferences templom (1) ferencesek (1) Festetics (1) Floralia (1) földrengés (1) földvár (2) Ford (1) Forster Központ (2) freskók (4) FUGA (1) füleki vár (2) Galamb József (1) gepidák (1) Gödöllői Királyi Kastély (1) gótika (1) gőzmozdony (1) hadi régészet (1) hagyományőrzés (1) Hajdúsági Múzeum (1) halomsír (1) halomsír (1) Határeset (13) határon túl (13) határon túl (1) Helikon (1) helyreállítás (8) helytartói palota (1) Herman Ottó Múzeum (1) honfoglalók (2) Horvátország (3) Hunyadi János (1) I. Géza (1) ICOMOS (7) II. András (1) II. Rákóczi Ferenc (1) indóház (1) ipari örökség (1) ispánság (1) Istvántelki Főműhely (1) Janotti Judit (1) Kálmán Peregrin (1) kályha (1) kályhacsempe (1) kaputorony (1) Karoling (1) kastély (4) kastélypark (3) katolikus templom (1) kegyhely (1) kelta (1) kiállítás (10) kincs (1) kincslelet (1) királyi palota (2) királysír (8) királytemetkezés (10) Kiscell (1) Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója (1) Klissza (1) kocsis temetkezés (1) KÖH (2) kolostor (3) Komor Marcell (1) KÖN (1) Konok Tamás (1) könyvbemutató (1) korona (2) Kovács Olivér (1) középkor (2) Közkincs-kereső (2) Közlekedési Múzeum (1) Kulturális Örökség Napjai (1) Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (2) kúria (1) kút (1) kutatás (6) kútház (1) Láng Orsolya (1) Lassányi Gábor (1) látogatóközpont (1) Lechner Tudásközpont (1) Liget Projekt (1) Lóvasút (1) Luxemburgi Zsigmond (1) Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (3) Magyar Károly (1) Magyar Nemzeti Múzeum (2) Máré-vár (1) Mátyás Király Múzeum (5) Mercedes-gyár (1) Mezős Tamás (2) Mithrász (2) mohácsi csata (2) Mór püspök (1) mozaik (1) műemlék (12) műemlékem.hu (1) műemléki világnap (3) műemlékvédelem (13) Műemlékvédelmi Szakmérnöki tanfolyam (1) muhi csata (1) műtárgy (1) műtárgy (1) múzeum (6) Múzeumok Éjszakája (2) Múzeumok Majálisa (1) Múzeumok Majálisa (1) Nagy Gergely (2) nagyberuházás (1) Nagyváradi vár (1) Nándorfehérvári diadal (1) Nemzeti Hauszmann Program (1) Nemzeti Kulturális Alap (3) népi építészet (5) Népi Építészeti Program (1) népi műemlék (7) népvándorlás (1) nógrádi vár (1) Novigrad (1) ókeresztény (1) Olimpia Hotel (1) Olof Palme-ház (1) oltár (1) omlás (1) Örökségvédelem Kollégiuma (2) Orseolo Péter (1) őskor (3) őslény (1) ostrom (3) palánk (1) paleontológia (1) pálos (1) Palotajátékok (1) pályázat (3) Pétermonostora (1) pincerendszer (1) posta (2) premontrei (3) Pulszky Társaság (1) Rákóczi (1) református templom (3) régészet (15) Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (1) rekonstrukció (6) reneszánsz (1) RepTár (1) reptér (1) restaurálás (6) Rezi Kató Gábor (1) római kor (3) Rómer Flóris Terv (2) romkert (1) Sághi Attila (3) Salamon-torony (3) sánc (1) Sándy Gyula (1) Savaria (1) sírbolt (1) sírépítmény (2) sólyi templom (1) szarkofág (2) szarmaták (2) szecesszió (2) székesegyház (1) Szent László (1) Szent Margit (1) Szent Mihály plébániatemplom (1) szentély (1) Szépművészeti Múzeum (1) Szerbia (1) szkíták (2) szobor (1) tájház (1) tájrégészet (1) tanösvény (2) tatárjárás (1) Teleki László Alapítvány (7) település (2) temetkezés (3) temető (3) templom (1) templom (4) terepbejárás (1) teszkulcs (3) teszt, valami (1) Tomka Gábor (1) török fürdő (1) török kor (3) Tóth Zsolt (1) váci vár (1) vajdaság (1) vár (7) Varga Mariann (1) Várkapitányság (2) Várkert bazár (1) Várkert kioszk (1) várkutatás (2) vármúzeum (1) városfal (1) Városliget (1) vaskor (2) vasút (1) veszély (1) Világörökség (3) víz alatti régészet (2) vonat (1) Wilhelm Gábor (2) Ybl Miklós (1) Zelemér (1) Zrínyi (1) Zrínyiújvár (1)