Örökre elvesztek a magyar királyok?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101223kiralysirok1/ciml.jpgFrancia kutatók 10 hónapos munkával azonosították az 1610-ben meggyilkolt IV. Henrik 200 éve elveszett fejét. A magyar szakemberek egyhamar aligha számolhatnak be hasonló sikerről.

2010.12.23
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101223kiralysirok1/010.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091018mtempl1/011.jpgBár a francia királytemetkezések történetében alapos törést okozott a francia forradalom, amikor több egykori uralkodó sírját meggyalázták, a maradványokat szétszórták (így veszett el IV. Henrik bebalzsamozott feje is több mint két évszázadra), a középkori magyar uralkodói síroknak még rosszabb sors jutott osztályrészül. Míg a sokkalta szerencsésebb történelmű Nagy-Britanniában a westminsteri apátság Szent Péter templomában, Csehországban a prágai Szent Vitus-, Szent Vencel- és Szent Adalbert-székesegyházban háborítatlanul megmaradtak a királytemetkezések, a Mohácsi csata előtti magyar középkor uralkodóinak földi maradványait eddig egy kivételével nem sikerült azonosítani.

A budavári Nagyboldogasszony-, ismertebb nevén a Mátyás templom oldalkápolnájában látható síremlék alatt minden bizonnyal III. Béla és első felesége Chatillon-i (Antiochiai) Anna földi maradványai találhatók. A csontokra 1848-ban bukkantak rá Székesfehérváron, árokásás közben. Ezután vette kezdetét az egykor koronázó és temetkező székesegyház feltárása” - mondta el a műemlékem.hu-nak Mende Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézete Archeogenetikai Laboratóriumának vezetője.

Ugyan az uralkodó és felesége földi maradványait csak morfológiai, azaz külső jegyek, illetve a sírmellékletek alapján azonosították, így néhány éve egy kutató felvetette, hogy nem Béla, hanem Könyves Kálmán temetkezésére bukkantak rá, a testi jellegzetességek alapján valószínűnek tartom, hogy az első azonosítás helyes volt, s a csaknem 187 centi magas férficsontváz III. Béláé. Mindenesetre az ezt kétségbe vonó – nem antropológiai megfontolású – felvetés is mutatja, hogy rendkívül bonyolult és bizony vitatható a több száz éves földi maradványok személyhez kötése” - tette hozzá.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101223kiralysirok1/003.jpgA középkor folyamán leggyakrabban uralkodói temetkezésekre is használt székesfehérvári székesegyház feltárása több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött és maradéktalanul a mai napig sem ért véget. Az egykori templomban és környezetében összesen 935 ember földi maradványait találták meg. Ezek jó része mint egykori királyi temetkezés kizárható, hiszen a templomtól távolabb, kevéssé kiemelt helyen feküdtek. A templom (illetve hajdani oldalkápolnái) környezetében azonban így is túlságosan sok volt a temetkezés ahhoz, hogy a 19. század végi – 20. század eleji régészeti módszerekkel azonosíthatóak legyenek. A csontok a több generáción át tartó feltárások során össze is keveredtek. A romkertet a ma látható formájában Szent István király halálának 900. évfordulóján nyitották meg. Ekkor alakították ki azt a csontkamrát is, amelyben az emberi maradványokat elhelyezték. A kamrát 1984-ben felnyitották és a csontokat antropológiai vizsgálatoknak vetették alá. A majd' két évtizedig tartó kutatás során nem találtak olyan maradványt, amit teljes bizonyossággal bármely királyhoz lehetett volna kötni, mindössze 5 esetben merült fel, hogy morfológiai és antropológiai jelek alapján kapcsolatba hozhatók konkrét személyekkel. Végül a csontok ismét ládákba kerültek, majd a 2000-ben felszentelt, klimatizált osszáriumban kaptak helyet, amely lehetőséget ad a maradványok hosszú távú megőrzésére.

A legutóbbi kutatás vezetője, Éry Kinga és kollégái a kor technikai, tudományos lehetőségeihez képest tökéletes munkát végeztek. Az eredményeket egy vaskos, mindenre kiterjedő tanulmánykötetben foglalták össze. Azonban való igaz, hogy azóta bővültek a kutatás lehetőségei. Ám hiba lenne azt gondolni, hogy a genetikai-, DNS-alapú vizsgálatok mindenhatóak” - jelentette ki Mende Balázs. „A földi maradványok konkrét, tehát személyhez kötődő azonosítása rendkívül nehéz és kockázatos, s mindenféleképpen több tudományág közös, összehangolt munkájaként várható jó eredmény.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101223kiralysirok1/008.jpgTévedés volna tehát azt hinni, hogy egy egyszerű, de kivitelezésében sok technikai nehézséget rejtő DNS-vizsgálat alapján azonosítani lehetne a Székesfehérváron eltemetett uralkodókat. „A források szerint tizenöt magyar király nyugodott a székesegyházban, s ez a hatalmas csontanyaghoz képest olyan, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. A személy szerinti azonosításhoz ráadásul közvetlen rokoni kapcsolatok szükségesek. Székesfehérváron az árpád-házi temetkezésekben azonban több évtizedes, olykor évszázados hiátus van” - tette hozzá a kutató.

Elsőként Szent Istvánt temették el 1038-ban a székesegyházban. Ugyan az ő nyughelyeként számon tartott (római korból származó, azonban átfaragott) kő szarkofág előkerült, ám csontmaradványok nem voltak benne. Ezután 1116-ban temették el ugyanitt Könyves Kálmánt. A következő itt eltemetett uralkodó II. (Vak) Béla volt 1141-ben (valószínűleg az apja, Álmos herceg, Könyves Kálmán öccse mellé temették). Fia, az 1162-ben elhunyt II. Géza szintén itt nyugodott. Fiai közül III. Bélát temették el csupán Székesfehérváron.

Ezután azonban megszakad a sor, hiszen Béla fiai közül Imrét Egerben, II. Andrást pedig Egresen temették el. Unokája, IV. Béla Esztergomban kapott sírhelyet, ám egyikük maradványai sem maradtak fenn” - mondta Mende Balázs.

Van ugyanakkor még egy tényező, amely megnehezíti, akár lehetetlenné is teszi egy dinasztia DNS-vonalának csupán fiági hitelesítését. Nem lehet ugyanis kizárni, hogy nem minden királyné élt példás életet, így „vadhajtások”, kakukkfiókák is belekerülhettek az uralkodói dinasztiákba, megszakítva ezzel az királyi családok Y-kromoszómális vérvonalát.

 

A cikk folytatása: Királyi sarjak és kakukkfiókák

 

 

Hányatott sorsú magyar királytemetkezések:

Várad még várhat Szent Lászlóra és Zsigmondra

Járólap lehet a király sírköve

Zárva marad idén a királyok osszáriuma

Sírok és kápolna a vármegyeháza alatt

Egy napra nyitják fel a király sírját

 

A székesfehérvári romkert a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
ICOMOS: mégis adtak citromot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180424citromok/ciml.jpgBár a Műemléki Világnapon nem kapott nyilvánosságot, idén is három Citrom-díjat osztott ki az ICOMOS-MNB. Két budapesti és egy váci épületnek jutott hely a szégyenpadban.

» tovább

Műemléki világnap: elmaradtak a citromok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180418vilagnap/ciml.jpgKözös örökség - közös felelősség címmel tartottak konferenciát a műemléki világnapon a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

» tovább

Tető alatt Mithrász szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180411mithraszteto/ciml.jpgÁprilisban végeznek az épület kivitelezésével, utána következik a kiállítás berendezése, a megnyitásra pedig a tervek szerint egy júniusi estén kerül sor.

» tovább

Szerdán nyílik a Szívmelengető középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/ciml.jpgÁprilis 11-én nyitják meg a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeumában a középkori kályhacsempék világába betekintést nyújtó tárlatot.

» tovább

Műemléksorsok: lehetőségek, lehetetlenségek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/ciml.jpgIdén is megrendezték a Műemléksorsok nyomában – Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját Békéscsabán, Célja a tájékozódás, a helyzetek, lehetőségek és lehetetlenségek számbavétele.

» tovább