Rejtélyes belbudai holttestek éve volt 2016

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170101magazin2016/ciml.jpgA Csalogány utcai feltárásról és az ott talált, vélhetően világháborús temetkezésekről szóló cikkünket olvasták legtöbben 2016-ban.

2017.01.01
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170101magazin2016/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170101magazin2016/allo.jpgA Csalogány utca 43. szám különös jelentősége, hogy korábban nem építették be az utcafronttól távolabb eső részét, ott egy belső udvar, kert volt az újkorban. Így nem csak közép- és török kori leleteket találtak a még most is folyó ásatáson a régészek, de több temetkezést is. Olyan sírokat, amelyeket meglehetősen sietve áshattak, a halottak egy része nem is a hátán, hanem a hasán feküdt, meglehetősen rendetlenül eltemetve. Két eltemetett a második világháborúban elhunyt magyar katona lehetett, erre a kabátgombjaikból következtettek. Sajnos dögcédulára, amely segített volna az azonosításukban, nem bukkantak rá, s mindkettőnek hiányzott a koponyája. Voltak polgári áldozatok is, például egy arccal lefelé elföldelt nő. Az ásatásvezető régész arra készül, hogy kiderítsék: hogyan, miért alakult ki a telek hátuljában ez a rögtönzött, illegális temető. Még az is elképzelhető, hogy valamilyen egészségügyi intézmény, kórházi részleg beköltözött ide a második világháborús ostrom idején. Akár szemtanút is találhatnak a környéken élő idősebb lakosok között. Volt olyan sírhely is, amiből hiányzott a holttest, vagyis csak ideiglenesen temették itt el, s később nyilván a családja kihantolta és elszállította a maradványait. A Csalogány utcai feltárás jelenleg is tart a telek nagysága miatt.

A második legolvasottabb cikkünk szintén egy budapesti ásatásról szólt, csak éppen a pesti oldalon. A Nagyvásárcsarnok melletti telken egy középkori település nyomaira bukkantak, s mint kiderült, annak megszűnése után, jókora időbeli kihagyással a 17. században, még a török korban néhány évtizeden át működő temetőt létesítettek a területen. A temetkezések többsége koporsós, (sajnos a sírok tájolása nem volt egységes) a sírok több rétegben egymás fölött kerültek elő. A temető létesítésekor valószínűleg mit sem tudtak a korábban itt álló középkori faluról. Tudniuk kellett viszont a temetőről azoknak, akik a 19. század elején egy épületet emeltek a telken, hiszen az alapozáskor több sírt is érintettek, kettévágtak. Ez az épület csak néhány évtizedig állhatott, elbontása után a telek beépítetlen maradt. Egészen a tavalyi feltárásig, ami éppen azért valósult meg, mert a szomszédos telekre tervezett szállodához mélygarázst akartak építeni a helyszínen.

A harmadik legnépszerűbb írásunk szintén egy feltárásról számolt be, ám az nem a fővárosban, hanem Esztergomban folyt novemberben. Az egykori Kovácsi falu nagyméretű templomának maradványai nagyrészt a vasúti töltés alatt vannak, így a szakemberek csak a nyugati oldalát tudták feltárni. A templom már Szent István korában itt állt, de lehet, hogy ekkor még nem három, hanem egyhajós épület volt, s csak később bővítették, s egészítették ki a nyugati toronypárral. Nem derült ki, hogy a bővítésre mikor került sor, az azonban biztos, hogy a már háromhajós, Szent János evangelistának szentelt templom is román kori, talán még szintén 11. századi alkotás. Kovácsi lakói egyébként feltehetően tehetősek voltak, erre utal ennek a templomnak a mérete, illetve az, hogy ezen kívül még két templom állt a település területén. Esztergomban a feltárásra azért került sor, mert egy utat akartak elvezetni éppen a templom töltés alól „kilógó” része felett. Az eddigi eredményeknek hála letettek a szándékukról, sőt az önkormányzat a munka feltárást és az alapfalak bemutatását szorgalmazza.

A dobogóról ugyan éppen lemaradt, de negyedik legolvasottabb cikkünk az abasári Bolt-tetőn lévő 11. századi maradványok, az egykori rotunda és a hozzá kapcsolódó feltehetően palotaegyüttes szomorú sorsáról szólt. Bár a korszakból ilyen érintetlen királyi központot Magyarország területén nem ismerünk, feltárásának és bemutatásának lehetősége fél évtized alatt sem érte el a döntéshozók ingerküszöbét.

Az ötödik helyen a Visszakapná Kaposvár a vára emlékét című írásunk került. Nem csupán az idő pusztítása miatt tűnt el: a török óta szinte minden korszak elvett belőle valamit, legutóbb pedig, miután az önkormányzat birtokába jutott a terület, 2015-ben, a terület rendezése során a markoló kiemelt egy darabot a vár egyetlen korábban még látható eleméből, egy félköríves rondellából is. A műemlékem.hu-nak nyilatkozó régész szakértőink úgy vélték, hogy egyértelműen középkori az egy tömbben kifordított téglafalazat. Az önkormányzat mindenesetre szeretné helyrehozni a hibát, azt tervezik, hogy elvégzik a korábban elmaradt feltárásokat és a helyszínen egy parkban tennék megismerhetővé a város egykori várát.

További legnépszerűbb cikkeink:

6. Megfejtik a Baradlába temetettek DNS-ét

7. Menesztették a Forster Központ elnökét

8. Szedd magad a bronzkort!

9. Főurak, kripták, mauzóleumok

10. Vár, amit kettészel a határ

 

Magazinunk minden cikke

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Zrínyiújvár: itt az első arany!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170525zrinyiujvar/ciml.jpgÖsszeomlott kútház, embercsontok, használati eszközök – már vagy 15 méter mélyen jár a kutatás Zrínyiújvár kútjában.

» tovább

Keresik a császár mását a Floralián

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170518floraliahadrianus/ciml.jpg1900 éve lépett a császári trónra Hadrianus, aki korábban Pannonia helytartója is volt. A Floralián hasonmásversenyt rendeznek majd az emlékére.

» tovább

Sátoraljaújhelyre kerül az Év Múzeuma díj

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170517evmuzeuma/ciml.jpgAz eddigiektől eltérően már a Múzeumok Majálisa előtt nyilvánosságra hozta a Pulszky Társaság a díjazottak névsorát.

» tovább

Fémkeresősökkel rekonstruálhatják a muhi csatát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170511muhicsatakeres/ciml.jpgIdén áttörésre kerülhet sor a 13. század leghíresebb csatájának kutatásában: a több száz hektár átvizsgálása csak a közösségi régészet keretén belül sikerülhet.

» tovább

Vác: nem kell a vár, nem kell Géza király?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170507vacivar/ciml.jpgKüszöbön áll a váci ferences kolostor részleges felújítása. Ám míg a barokk épület megmenekül, a középkor alighanem föld alá kerül.

» tovább