Közkincs-kereső 2017: királysírok, kincsleletek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104kozkincskereso2017/ciml.jpgA magyar királyok azonosítása, a rézkori kincs, vagy a környei szarkofág és erőd vonzotta inkább a hallgatókat az archívumba?

2018.01.04

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104kozkincskereso2017/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104kozkincskereso2017/02.jpg2017. április 5-én hangzott el a Trend FM-en, majd került be az archívumunkba az az adás, amelyet a legtöbben hallgattak 2017-ben a Közkincs-kereső internetes felületén. Azt persze nem lehet tudni, hogy a Kásler Miklós professzorral készült és királyi csontmaradványok DNS-vizsgálatáról szóló beszélgetés, vagy a rézkori kincslelet, netán Környe római erődje, s egy akkor frissen megtalált szarkofág váltott-e ki ekkora érdeklődést.

Szinte holtverseny lett egyébként, hiszen a július 5-én elhangzott adás szinte hibahatáron belüli eltéréssel lett a második. Ebben az egri vár 2017-es feltárásának első üteméről beszélgettünk a helyszínen Buzás Gergely régész-művészettörténésszel, míg a műsor második felében a hagyományőrzés műhelytitkaival ismerkedhettünk meg.

A pécsváradi apátság története, a zugligeti lóvasút végállomás felújítása és az esztergomi vár tervezett helyreállítása a harmadik helyre volt elég – ez az adás február 1-jén hangzott el.

Persze akad még riport bőségesen a 2017-es Közkincs-keresőkben, hiszen összesen 38 új adás készült el, majd került az archívumunkba. Ez több mint 1300 perc, vagyis csaknem egy napnyi folyamatos hallgatnivaló.

 

A Közkincs-kereső archívuma

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Múzeumok Éjszakája: megnyílt Mithrász szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180623mithraszmuzej/ciml.jpgSzombat estétől a látogatóké az Aquincumi Múzeum Mithrász szentélye – a Múzeumok Éjszakája keretében országszerte négyszáz intézmény tárja ki kapuit.

» tovább

Gyilkos este Visegrádon

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180621visegradmuzej/ciml.jpgA pontos program még titok, de az biztos, hogy testközelből ismerkedhet meg a látogató a Visegrádi Mátyás Király Múzeumban a középkori igazságszolgáltatással a Múzeumok Éjszakáján.

» tovább

Tízéves a műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/ciml.jpg2008. június 17-én lett nyilvánosan a látogatható a portál a látogatók számára. Egy évtized alatt változott a világ, változtunk mi is.

» tovább

Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább