Közkincs-kereső 2017: királysírok, kincsleletek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104kozkincskereso2017/ciml.jpgA magyar királyok azonosítása, a rézkori kincs, vagy a környei szarkofág és erőd vonzotta inkább a hallgatókat az archívumba?

2018.01.04

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104kozkincskereso2017/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104kozkincskereso2017/02.jpg2017. április 5-én hangzott el a Trend FM-en, majd került be az archívumunkba az az adás, amelyet a legtöbben hallgattak 2017-ben a Közkincs-kereső internetes felületén. Azt persze nem lehet tudni, hogy a Kásler Miklós professzorral készült és királyi csontmaradványok DNS-vizsgálatáról szóló beszélgetés, vagy a rézkori kincslelet, netán Környe római erődje, s egy akkor frissen megtalált szarkofág váltott-e ki ekkora érdeklődést.

Szinte holtverseny lett egyébként, hiszen a július 5-én elhangzott adás szinte hibahatáron belüli eltéréssel lett a második. Ebben az egri vár 2017-es feltárásának első üteméről beszélgettünk a helyszínen Buzás Gergely régész-művészettörténésszel, míg a műsor második felében a hagyományőrzés műhelytitkaival ismerkedhettünk meg.

A pécsváradi apátság története, a zugligeti lóvasút végállomás felújítása és az esztergomi vár tervezett helyreállítása a harmadik helyre volt elég – ez az adás február 1-jén hangzott el.

Persze akad még riport bőségesen a 2017-es Közkincs-keresőkben, hiszen összesen 38 új adás készült el, majd került az archívumunkba. Ez több mint 1300 perc, vagyis csaknem egy napnyi folyamatos hallgatnivaló.

 

A Közkincs-kereső archívuma

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Ismét múltjukat őrző házakat keresnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180316icomospalyazat/ciml.jpgAz ICOMOS-pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése a példák ismertté tételével, ahol a jelenkori használat és az értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

» tovább

Kiscell: feltámad a nyomdakiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/ciml.jpgMárcius 12-én nyitják meg a múzeum régi-új állandó kiállítását, a Kiscelli Nyomda című tárlatot. Forradalmi hangulatú látogatók az eredeti gépeken nyomtathatnak tizenkét pontot.

» tovább

Mentőöv népi műemlékeknek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180308nepiepiteszetpalyazat/ciml.jpgMagánszemélyek akár a költségek nyolcvan százalékát is igényelhetik, de sietni kell, hogy a tulajdonosok ki ne csússzanak a határidőből.

» tovább

Ezernyolcszáz év után nyitották fel a szarkofágot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/ciml.jpgBolygatatlan gyermekszarkofág került elő a Budapest III. kerületi Zápor utcában tíz másik gyermek temetkezésével együtt – számolt be a Régészet Budapesten honlap.

» tovább

Vác: felújítják a ferences templomot is

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180304vacferencestempl/ciml.jpgKormányzati döntés értelmében 570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

» tovább