Itt kezdődik majd az Emlékhelyek Napja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160402kossuthter/ciml.jpgA Kossuth tér lesz az eseménysorozat megnyitójának helyszíne, az Országgyűlési Múzeum kiállításai pedig ingyenesek lesznek május 14-én.

2016.04.02
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160402kossuthter/01.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160402kossuthter/02.jpgA szokásos Kossuth téri programokon kívül lesznek vezetett séták, amelyek a tér, illetve a parlament épületének történelmével ismertetik meg a látogatókat, ezen kívül térzene. Az Országgyűlési Múzeum kiállításai pedig térítésmentesen tekinthetők meg ezen a napon” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Melkovics Tamás történész-muzeológus, az Országgyűlési Múzeum munkatársa.

A budapesti Kossuth tér ugyan sok szempontból az ország legfontosabb tere, az egyetlen kiemelt nemzeti emlékhely, Pest városának csak viszonylag későn lett része ez a terület. Először még nem is itt akartak parlamentet építeni: miután az 1830-as országgyűlésen javaslat formájában felmerült az építésének igénye, József nádor Pollack Mihályt kérte fel hamarosan, hogy készítse el a terveket. Pollack nagyszerű firenzei stílusú palotát vetett papírra, amely a reneszánsz jegyek mellett némi gótikus stílust is mutatott – ám a tervből, amelyhez még ki sem jelölték a lehetséges építési területet, nem lett semmi, hiszen 1843-44-ben az országgyűlés túl költségesnek ítélte, egyúttal nemzetközi tervpályázatot hirdetett, immár a lipótvárosi Új piac területét, vagyis a mai Erzsébet teret megadva az új országház helyének.

Ám az előkészületek ezen fordulója sem bizonyult szerencsésnek. Bár a pályázat a híres nyugat-európai és a magyar építészek fantáziáját egyaránt megmozgatta, a következő országgyűlés 1847-48-ban már inkább a forradalommal volt elfoglalva. A tervek többsége el is veszett, azonban a fennmaradtak nagy változatosságot mutatnak: így az országház lehetett volna félköríves alaprajzú, vagy gótikus fantázia, netán három kerek épület is.

Elsőként a 19. század elején került fel a térképre a sokáig csak Tömő térként ismert külterület. A parlament helyének újabb kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a város északi részének fejlődését várták az itteni beruházástól. Ám legalább ennyire fontos volt idősebb Andrássy Gyula korábbi miniszterelnök, majd külügyminiszter víziója, aki az angol parlamentarizmust és parlamentet tekintette példának, s politikusi környezetét is ebbe az irányba igyekezett terelni. Ami pedig Londonban a Temze, az Budapesten a Duna, s miként a 19. század közepi Westminster-palota neogót stílusú (bár az 1834-ben leégett Old Palace megmaradt részeit is belefoglalták), a magyar parlament épületének tervpályázatánál is előírták a historizáló stílust. Az Országház építéséről szóló törvény 1880-ban született meg, s összesen tizenkilenc pályázat érkezett az 1883. február 1-jei határidőig. Ezek közül négy egyenlő díjazásban részesült: Otto Wagner és társai "Scti. Stephani regis" neoreneszánsz pályaműve, Hauszmann Alajos "Patres conscripti" neobarokk-neoklasszicista terve, Schickedanz Albert és Freund Vilmos "Alkotmány II." című munkája, valamint Steindl Imre "Alkotmány I." terve. Bár a stílusukban eltértek egymástól, a központi kupola valamennyi tervnél domináns elem volt. Steindl terve végül sorsolással győzött, majd némi változtatással 1885. október 12-én kezdetét vette az építkezés, ami egészen 1904-ig eltartott. Igaz, 1896-ban már tartott benne az országgyűlés ülést, s idehozták a Szent Koronát, valamint a koronázási kellékeket is, ám ez a gesztus a millenniumnak és nem az épület készültségi fokának szólt.

Sokan nem szerették - a cikket a képek alatt folytatjuk!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160402kossuthter/allo.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160402kossuthter/03.jpgAz országházat kezdetben nem fogadta egyértelmű lelkesedéssel a közvélemény. Sokan kritizálták a gótikus stílus miatt, mondván, hogy az német ihletésű, semmi köze Magyarországhoz. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy bár díszeiben, csúcsíveiben, tornyaiban valóban neogót Steindl terve, tömegében a barokkot idézi.

Vitatták hát a külsejét, de ezek a kritikák eltörpültek a belső díszítéseit ért vádak mellett. Ignotus, a Nyugat szerkesztője felháborodásában ezt írta A Hét című lapba: „Hogy és mint lehetséges, hogy ugyanaz a Steindl Imre, ki ennek a parlamentnek dunai homlokzatát s gyönyörű kupoláját kieszelte, belekeveredhetett abba a példátlan, a más szavára el sem hihető, puszta leírásra elképzelhetetlen barbárságba, amit e parlament belső ornamentikája képvisel. Az ízléstelenség e gigászi voltához képest eltörpül minden egyéb kifogás az új Ház impraktikus volta s költséges építése ellen."

A kortárs építészek sem fukarkodtak a kritikával. Bobula János építész a Budapesti Építészeti Szemle hasábjain így vélekedett: „Mert ha igaz, hogy az építészet megfagyott zene, akkor a mi országházunk a legkellemetlenebb kakofónia, amelyet valaha zenekarból, egy ügyetlen karmester kihozott."

Az Országház épülete azonban néhány évtized alatt „beérett” a közvéleményben, s a folyóparti városkép meghatározó elemévé vált. A tér másik két jelentős középületét, a Bukovics Gyula tervezte Földművelésügyi Minisztériumot és Hauszmann Alajos alkotását, az Igazságügyi Palotát (a Kúriát) 1887-ben, illetve 1896-ban adták át. Ezzel kialakult a tér jelenlegi nagysága, alaprajza is. 

Az angol parlamentarizmussal való párhuzamot nem csupán a két neogót épületben találhatjuk meg, de akadnak közös elemek a parlamentarizmus, rendi képviselet történetében, fejlődésben is. Ami az angoloknál 1215-ben a Magna Charta volt, az a magyar 1222-es Aranybulla, amelynek rekonstruált példánya (eredeti alakban nem, csak későbbi átiratban maradt fenn) az Országgyűlési Múzeum egyik nagyobb tárlatának a nyitótárgya. Ez a kiállítás a magyar parlamentarizmus történetét mutatja be, a vérszerződéstől a rendszerváltásig. A másik tárlat, amely szintén ingyenesen lesz látogatható május 14-én, az Országház építéstörténetével ismertet meg. A tavaly tavasszal megnyitott múzeumnak (amely nem jogutódja a korábbi, hasonló nevű intézménynek) még két bemutatóhelye van a Kossuth téren, az Országház egykori szellőző alagútjaiban. Az északi egy kőtár, míg a déli az 1956-os Kossuth téri sortűznek (és valamennyi '56-os magyarországi sortűznek) állít emléket.

 

Cikkeink a nemzeti- és történelmi emlékhelyekről:

Az Emlékhelyek másnapján vár

Megmentőre vár az elfeledett temető

Mohács 490: bringával a király nyomában

 

Riport a Közkincs-keresőben a Kossuth térről, az Országházról és az Országgyűlési Múzeumról

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább

Gombaszög: így mentik meg a pálos kolostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180505gombaszogpalos/ciml.jpgKét hetes, roppant intenzív ásatási idény zárult Gombaszögön: bár imponálóak a feltárt falak, a kolostor és az erőd nagyja még föld alatt van.

» tovább