Búcsú három és fél évre a Szent Mihály-templomtól

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/ciml.jpgKolozsvár emblematikus műemlékét húsvét után kezdik felújítani, s 2021 őszéig jobbára zárva lesz a látogatók előtt. Lássuk, mit nem láthatunk több mint negyven hónapig.

2018.03.22
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/02.jpgÖsszesen 22 millió lejbe, azaz 1,54 milliárd forintba kerül majd a Kolozsvár jelképének számító plébániatemplom felújítása, amelyből 18 millió lejt Európai Uniós pályázaton nyertek el. A szerződést még tavaly októberben írták alá, a kivitelező kiválasztására a műszaki tervek leadása után kerül sor, a munkálatok pedig feltehetően húsvét és pünkösd között kezdődnek majd el. A munka oroszlánrésze a kőfalak letisztítása, a faragványok pótlása, a sérülések javítása, valamint a tetőszerkezet felújítása lesz. Korszerűsítik az elektromos hálózatot, a világítást és a fűtést is. Állandóan látogathatóvá teszik az egyébként neogótikus tornyot, ahol kiállítást is berendeznek a 20. század derekán eltávolított barokk oltárokból. A felújítás utáni átadásra a tervek szerint 2021. október-november táján kerül sor, addig havonta egyszer látogathatják szakmai érdeklődők, újságírók, ám a nagyközönség számára zárva lesz majd.

A Szent Mihály-plébániatemplom Kolozsvár talán legismertebb műemléke. Az előzménye minden bizonnyal egy román stílusú bazilika lehetett, amelyet az V. István ifjabb király által a 13. század közepén ide telepített német hospesek emeltek. A jelenleg látható keletelt tengelyű csarnoktemplom legősibb eleme a sokszög záródású szentély, melynek építéséhez a 14. század harmadik negyedében láttak hozzá. A gótikus stílusú templom hajójának nyugati fala csak valamikor 1444. körülre tehető. A 15. század közepén - a török veszélyre való tekintettel - a templomot és a tőle délre álló, kis temetőkápolnát fallal vették körül, ami ugyan az erős városfalak nem sokkal később való felépítésével el is vesztette hadi jelentőségét, de mivel a fal külső oldalához számos bolt, kereskedőház, kifőzde, stb. épült, ezzel évszázadokra meghatározta a tér képét. A reformáció idején a templom volt evangélikus és református kézen, de leghosszabb ideig az unitáriusok használták. Ekkor semmisültek meg gótikus bútorai és oltárai, falfestményet bemeszelték. (Egyedül gótikus kő szószéke maradt meg, mint a barokk szószék alapja.)

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/03.jpg1716-ban az ellenreformáció ismét a katolikusoknak juttatta a földrengés és tűzvészek által többször elpusztított épületet. E korszakban, a 18. században készültek el a templom mai, igen nívós, barokk oltárai, berendezési tárgyai, orgonája. A mai, neogótikus stílusú főoltár 1870-ből való. A szintén neogót templomtorony 1837 és 1859 között épült. Az 1950-es években a sérült barokk szentélyboltozat helyett - vasbetonból - gótikus boltozat készült és feltárták a templom számos freskóját.

A templom számos alkalommal játszott fontos szerepet a város és Erdély történetében: többször tartottak benne országgyűlést és fejedelmet is választottak falai között.

 

A Szent Mihály plébániatemplom a Határeset adatbázisában

Kolozsvár épített emlékei a Határeset adatbázisában

A Határeset címlapja

 

Kapcsolódó cikkeink:

Miért éppen Kolozsvár?

Házsongárd: felújítják az emblematikus kriptát

Börtön és kórház is volt Mátyás szülőháza

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Tízéves a műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/ciml.jpg2008. június 17-én lett nyilvánosan a látogatható a portál a látogatók számára. Egy évtized alatt változott a világ, változtunk mi is.

» tovább

Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább