Házsongárd: felújítják az emblematikus kriptát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140930hazsongard/ciml.jpgOktóber végére elkészülnek Kolozsvárott, a házsongárdi temetőben a Bánffy-kriptaként ismert sírépület felújításával.

2014.09.30

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140930hazsongard/01.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140930hazsongard/02.jpgA kripta, amely már most is Bánffy Miklós éledő kultuszának fontos épített emléke, eredetileg az Iktári-Bethlen-család sírépítménye volt, s a férfiág kihalása után, házasság révén került a Bánffyak tulajdonába. Az impozáns épület a házsongárdi felső részén áll, korábban, a felújítása előtt is a temetői séták egyik legfontosabb célpontja volt.

Az eddigi munkánk során 95 síremlék és 6 kripta újult meg a temetőben. Az eddigi tizenhárom év alatt igyekeztünk takarítani, rendet tartani is a területen, valamint fékezni a sírok pusztulását és pusztítását” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Gergely Istvánné, a Házsongárd Alapítvány igazgatója. „A Bánffynak nevezett Ikári-Bethlen-kripta felújítása, majd október 29-i átadása azonban különlegesen fontos fejezete a tevékenységünknek.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a 2004-ben megjelent romániai műemlékjegyzék „B” kategóriás védelmet állapított meg a házsongárdi temetőnek. Vagyis a területe védett, azonban az egyes síremlékek védtelenek voltak. 2010 tavaszán a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társasággal közösen kezdte el a történetileg értékes sírok felmérését és dokumentálásátt az alapítvány. Végül Kelemen Hunor minisztersége idején 396 sírt, síremléket, sírépítményt nyilvánítottak védetté, ami után rendkívül megromlott a viszony a temető fenntartójával, hiszen ezzel komoly gazdasági érdekeket sértettek a civilek. A házsongárdi temető védelmének legnagyobb akadálya ugyanis a terület értéke. Bár már a 19. század végén meg akarta tiltani a város a temetkezést a zsúfoltság miatt, a mai napig hasítanak ki – gyakran korábbiakat megsemmisítve – új sírhelyeket. Ezek értéke pedig nem történelmi jelentőségben, hanem lejben, vagy euróban mérhető. A régi sírokat azért is nehéz megőrizni, mert azokat sok esetben nem váltják meg, így „útjában vannak” a temető fejlesztésének, parcellázásának. Az egyedi védelmek a viszonylag szabad újraparcellázás lehetőségét szűkítették, ezért lett fagyos a hangulat Kolozsvárott.

A most felújítás alatt álló kripta legnevesebb halottja Bánffy Miklós, az író, művész és politikus. Méltatlanul kevéssé ismert és elismert alakja a magyar történelemnek, színházi életnek és irodalomnak, hiszen most újra felfedezve sokan Márai Sándorhoz mérik a tehetségét. Az éledő kultuszának is fontos pillanata lesz hát az átadás” - tette hozzá az alapítvány igazgatója. „Nem csupán a kripta rendkívül nagy jelentőségű, hanem a hozzá tartozó kert is, amelybe a temetőben veszélyben lévő sírköveket gyűjöttük össze, hogy mint valami Noé bárkáján, fennmaradjanak.”

A cikk a képek alatt folytatódik!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140930hazsongard/03.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140930hazsongard/05.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140930hazsongard/06.jpgA házsongárdi temetőt 1585. május 11-én alapította a kolozsvári közgyűlés, hogy a kezdődő pestisjárvány áldozatait eltemethessék. Az egykori kis dinnyeföld hamar szűkösnek bizonyult, ezért a domboldal irányában bővítették tovább. Mivel városi köztemető, vallástól függetlenül bárki ide temetkezhetett. A 18. században lutheránus, a 19.-ben zsidó sírkerttel bővítették. „Kolozsvárt öt felekezet van s csak egy közös temető. Ha a vallás a legnagyobb szellem gyümölcse s a vallásosságnak a türelem a legmagasztosabb hazája, akkor bizonyára sohasem láttam figyelemreméltóbb helyet Kolozsvárnál” – írta a temetőről Széchenyi István 1821-ben. A honvédsírkertet a 20. század elején nyitották meg. Egy 1911-es felmérés során még hatvanhét 1700 előtti sírkövet írtak össze a temetőben, amelyek közül a legrégebbi 1586-ból származott. Több száz magyar történelmi és irodalmi személyiség sírja található benne. Apáczai Csere János, Szenczi Molnár Albert, Misztótfalusi Kis Miklós, Dsida Jenő, Reményik Sándor is itt nyugszik.

A fotók 2014. július végén készültek!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Közbelép az állam Házsongárd ügyében

Nemzeti összefogás kell a Házsongárdi temetőért

 

 

A Házsongárdi temető a Határeset adatbázisában

Határon túli temetők a Határeset adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább