Határeset: nyerő volt Bécs sötét arca

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141229hataresetlegnepsz/ciml.jpgA képzeletbeli dobogó első és második helyére is a császárváros egy-egy műemléke került – ezeket az adatlapokat nézték a legtöbbször a látogatók.

2014.12.29

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141229hataresetlegnepsz/01.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141229hataresetlegnepsz/02.jpgBécs egyik legismertebb temploma a Votivkirche, amelyet sokan össze is tévesztenek a Szent István székesegyházzal (Stephansdom). … A Ringen, nyitott térben elhelyezkedő Fogadalmi templom neogótikus, kevesebb mint százötven esztendős múltra tekint vissza. Építésének apropója az 1848-49-es magyar szabadságharchoz kapcsolódó szomorú esemény. Az azt követő megtorlásokért akart ugyanis elégtételt venni Libényi János szabólegény, aki 1853. február 18-án megkísérelte leszúrni az akkor még itt álló bástyán Ferenc Józsefet. A császár túlélte a támadást (Libényit 26-án kivégezték), a megmenekülésének emlékére öccse, Miksa főherceg egy fogadalmi templom építését kezdeményezte. Ez a Votivkirche, amely jórészt közadakozásból épült fel a modern nagyvárossá váló Bécsben, ahol a lebontott bástyák helyén alakították ki a mai Ringet. Az alapkőletételre már 1856-ban sor került, a templom azonban csak 1879-ben készült el teljesen és szentelték fel.

Ez a rövid – az adatlapon persze folytatódó – története annak a műemléknek, amelynek az adatlapját legtöbbször nézték meg a látogatók 2014-ben. A második helyre is bécsi objektum került, ha lehet, még ennél is sötétebb, magyarok számára szomorúbb emlékű: a döblingi elmegyógyintézet, ahol mint közismert, öngyilkos lett Széchenyi István, és mint kevésbé közismert, vélhetően agyonverték Semmelweis Ignácot. Az osztrákok becsületére legyen mondva, a legnagyobb magyar emlékét stilizált síremlék, és mellszobor is őrzi a ma már bíróságként használt épület mellett.

A dobogó harmadik fokát egy nagy visszatérő, Kassa elveszett erődje szerezte meg – tavaly ez az adatlap lett a legolvasottabb. „A nyomtalanul eltüntetett, csupán a környék utcarendszerének vonalvezetésében "továbbélő" erőd 2010-ben került újból a nyilvánosság látókörébe, amikor az addig közparkként szolgáló Felszabadítók terén (Námestie osloboditel'ov) elkezdődött az Aupark nevű bevásárló és szórakoztató központ óriás beruházása” - szerepel a csak nyomokban fellelhető erődről szóló leírásban.

A negyedik – tavaly a harmadik – legnépszerűbb objektumunknak Torna vármegye székháza bizonyult. Az egykor szebb napokat látott, műemléki szempontból igen értékes ház ma végóráit éli. Tetőzete szinte mindenütt beszakadt, az egész ház életveszélyes állapotban van. Földszinti nyílástáróinak többségét keretestül ellopták. Az emeleten ezt nyilván azért nem tették meg, mert az épület beomlása miatt nem tudták megközelíteni az ellopható éghető anyagokat.

A Felvidék után visszatérünk Ausztriába: az ötödik legnézettebb adatlap a borsmonostori plébániatemplomé, volt ciszterci kolostoré lett. Ez is egy részben elveszett épületegyüttes, hiszen az újkorra szinte minden látható nyom nélkül elenyészett, híres és gazdag kolostor helyét évszázadokon át eredménytelenül keresték a faluban. A kegyes hagyományban leginkább elterjedt, útikönyvekben és az interneten máig makacsul "túlélő" változat szerint ez nem is a faluban, hanem a fölötte emelkedő szőlőhegyen állt volna. Az Árpád-kori kolostor meggyőző lokalizációját osztrák régészek végezték el. Az 1994-95-ben zajlott ásatások során napvilágra kerültek a jelentős épület alapfalai, igényes építészeti elemeinek, kőfaragványainak töredékei. 

Persze ez csak az első öt leglátogatottabb a már csaknem 3100 nyilvános adatlap közül. Keresse meg a Határeset adatbázisában, hogy önnek mi a kedvence!

 

A Határeset címlapja

 

Határon túli cikkeink

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA


 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Traktorok törték fel az avar sáncokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180114mercedesfeltar/ciml.jpgValószínűleg még egy évszázada is lehetett látni a nyomát Kecskemét határában a gigantikus, csaknem másfél ezer éves avar sáncrendszernek.

» tovább

Indul a szakmérnöki!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180111szakmernoki/ciml.jpgNégy félév során szerezhetik meg a hallgatók a speciális, elsősorban elméleti tudást a Műegyetemen. Dr. Mezős Tamás tájékoztatója a képzésről.

» tovább

Fülek: ezerkétszáz látogató ostromolta a várat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/ciml.jpgA szervezők sem számítottak arra a hatalmas látogatótömegre, amelyet a vár alatti járatrendszer vonzott 2018 első szombatján. Aki lemaradt, májusban bepótolhatja!

» tovább

Ónodi vár: így segít egy régi fénykép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104onodivar/ciml.jpgA település azt reméli, hogy 2018-ban új lendületet kaphat a vár felújítása – pályázati győzelem esetén feltárással folytatódik a munka.

» tovább

Közkincs-kereső 2017: királysírok, kincsleletek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104kozkincskereso2017/ciml.jpgA magyar királyok azonosítása, a rézkori kincs, vagy a környei szarkofág és erőd vonzotta inkább a hallgatókat az archívumba?

» tovább