Sátoraljaújhelyre kerül az Év Múzeuma díj

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170517evmuzeuma/ciml.jpgAz eddigiektől eltérően már a Múzeumok Majálisa előtt nyilvánosságra hozta a Pulszky Társaság a díjazottak névsorát.

2017.05.17
Szöveg: Pulszky Társaság, fotó: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170517evmuzeuma/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170517evmuzeuma/02.jpgA Pulszky Társaság 1997 óta hirdeti meg és szervezi „Az év múzeuma” pályázatot, 2011 óta pedig „Az év kiállítás” pályázatot. Az előbbire ebben az esztendőben öt intézmény, az utóbbira pedig 16 állandó vagy időszaki kiállítás nevezett be. A két bíráló bizottság a pályázók által beküldött dokumentáció és a helyszíneken szerzett személyes tapasztalatok alapján hozta meg döntését.

Az Év Múzeuma

„Az év múzeuma 2016” pályázat fődíját a PIM Kazinczy Ferenc Múzeum (Sátoraljaújhely, vezetője dr. Ringer István) nyerte el a múzeumi munka minden területén felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás támogatásában és a régió turisztikai vonzerejének erősítésében elért eredményeiért.

A bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot (Győr, igazgatója Grászli Bernadett) új látogatócsoportok, elsősorban a fiatalok bevonása terén elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéseiért.

Elismerő oklevélben részesült 

- az Intercisa Múzeum (Dunaújváros, igazgatója Farkas Lajos) a közönségkapcsolati munkában elért eredményeiért, valamint a múzeum mint közösségi tér megteremtésére tett erőfeszítéseiért; 

- a Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest, főigazgatója 2016-ban E. Csorba Csilla, jelenleg Prőhle Gergely) valamennyi múzeumi területen felmutatott példaértékű, a teljes magyar múzeumi terület fejlődését elősegítő tevékenységéért; 

- a Tokaji Múzeum (Tokaj, igazgatója Nagyné Bősze Katalin) a közönségkapcsolatok fejlesztése terén elért eredményeiért, különösen a helyi közösség bevonására tett erőfeszítéseiért.

Az Év Kiállítása

„Az év kiállítása 2016” második fordulójába került hét kiállítás közül a fődíjat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (igazgatója Ács Piroska) Bajor Gizi Színészmúzeumában megrendezett Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című időszaki kiállítás kapja (kurátorok: Simándi Katalin és Sipőcz Mariann, látvány: Mihalkov György), amely rendkívül gazdag kommunikációs készlettel tette befogadhatóvá és avatta időtállóvá egy múltbéli művész életét és életművét. 

A bíráló bizottság különdíjban részesíti a BTM Kiscelli Múzeum (igazgatója Rostás Péter)  #moszkvater – A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítását (kurátorok: Simonovics Ildikó és Maczó Balázs), amely a média és a nagyközönség bevonásával interaktív módon örökítette meg egy ikonikus városi tér társadalmi szerepét.

Elismerő oklevélben részesül 

- a Dobó István Vármúzeum (Eger, igazgatója Berecz Mátyás) a „Lőpor füst – kövek között” Kazamata kiállítás című, a hiteles történeti adatokat és Gárdonyi Géza regényét megkülönböztethetően, jó arányban ötvöző, a várat és a korabeli életet látványosan bemutató, gazdag állandó tárlata (kurátorok: Buzás Gergely, Kelenik József); 

- a Magyar Természettudományi Múzeum (főigazgatója Korsós Zoltán) „igéző virágok szemlélésében” – Haynald Lajos hagyatéka című időszaki kiállítása (alkotói: Bauer Norbert, Bajzáth Judit, Kovács Eszter, Katus Magdolna), amely az évforduló alkalmából a gyűjteményi anyagot tudománytörténeti alapon, korszerű eszközökkel a mai fiatalok számára is élvezhetővé tette;

- a Paksi Városi Múzeum (igazgatója Váradyné Péterfi Zsuzsanna) a Paksi Metszet című, a hagyományos helytörténeti témát új szemlélettel és koncepció alapján feldolgozó, az élményalapú ismeretszerzésre lehetőséget teremtő állandó kiállítása (alkotói: Váradyné Péterfi Zsuzsanna, Fűköh Levente, Balogh András);

- a Pesterzsébeti Múzeum (igazgatója D. Udvary Ildikó) ”Doktor úr kérem…” Egészség-ügyek és orvos történetek Pesterzsébeten a XX. században című, kis költségvetésből nagy kreativitással, szakértelemmel és szeretettel készült tartalmas időszaki kiállítása (alkotói: D. Udvary Ildikó, Benyovszky Tóth Anita, Gulyás Péter, Göröcs Zsuzsanna);

- a Tatabányai Múzeum (igazgatója Altdorferné Pál Gabriella) Metamorfózis – Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című állandó kiállítása, amely átfogó, de közérthető gondolatiságával, valamint modern, áttekinthető megoldásaival kiemelkedik a várostörténeti kiállítások sokaságából (alkotói: Altdorferné Pál Gabriella, Fűrészné Molnár Anikó, Kisné Cseh Julianna, Kiss Vendel).

Az eredményhirdetésre, a díjak és oklevelek átadására 2017. május 20-án, szombaton 13 órai kezdettel kerül sor a Múzeumok Majálisa keretében a Múzeumkert Színpadán.

Az 1991-ben alapított Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület idén is kiosztotta szakmai díjait. Az április 21-én tartott közgyűlésen a választmány döntése értelmében a 2015-ben a Társaság szakmai, érdekképviseleti, szervezeti munkája terén hosszú időn át kiemelkedő és jelentős tevékenységet folytató tevékenység elismerése érdekében alapított Éri István-díjat Szűcsné Zomborka Márta néprajzos szakember, a Társaság alapító tagja, alelnök kapta. 

A magyar múzeumügy fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájáruló szakemberek elismerésére szolgáló Pulszky Ferenc-díj jutalmazottja Kriston Vízi József etnográfus, kultúraközvetítő, korábbi főtitkár, a 40 éven aluli szakemberek munkáját elismerő Pulszky Károly-díjat pedig Hegedűs Krisztián néprajzos-történész muzeológus vehette át. Mindkét díjat 2004 óta évente adják át.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170517evmuzeuma/03.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170517evmuzeuma/04.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170517evmuzeuma/05.jpgMájus 20-21-én kerül sor a múzeumok legnagyobb közös ünnepére a Múzeumkertben. Több mint 120 múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből, hogy emlékezetessé tegye ezt a kétnapos, ingyenes fesztivált. Sátraik és programjaik behálózzák a Múzeumkertet, a kincseikből készült Műtárgysétány, a Tudássétányon pedig a művészetek, az irodalom és a természet jegyében bárki tesztelheti saját tudását. Az esemény szervezője, a Magyar Nemzeti Múzeum mindemellett idén is színes és izgalmas programokat kínál minden korosztálynak - előadások, koncertek, kézműves vásár, design-sarok, gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket a hétvége folyamán. Itt osztják ki a múzeumi szakma rangos elismeréseit, az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat. A Majálison a történelem színpadáról is fellebben a függöny: az MNM Élő Múzeumprogramja időutazásra csábítja a látogatókat az IGE-IDŐK című kiállítás tereibe. A Majális idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, és az MNM a Múzeumok Európai Éjszakáján, szombaton, este 10 óráig tart nyitva - tudtatta közleményében a Magyar Nemzeti Múzeum.

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Egri vár: feltárták a középkori központot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171115egrivarfeltar/ciml.jpgA most befejeződő feltárásoknak hála az egri püspökség eddig alig ismert évszázadai váltak áttekinthetővé.

» tovább

Fehérvári királysír: tévedhettek 170 éve

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171102kalmansirarcheologia/ciml.jpgEgyértelműek a régészeti rétegek, a gerinchibára már 1848-ban felfigyeltek. Az Archeologia cikke Könyves Kálmán tévesen azonosított temetkezéséről.

» tovább

Megtalálták Szeged ezeréves templomát?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171029szegedtemplom/ciml.jpgFeltehetően egy igen korai apszisos épület maradványait tárták fel Szegeden a Dóm téren, az egykori Szent Demeter-templomtól északra.

» tovább

Várja a döntést a nyírbátori múzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171026nyirbatormuzeum/ciml.jpgAz épületfelújítás, -korszerűsítés és a kiállítások tervei elkészültek, a kormány döntésére vár a nyírbátori múzeum.

» tovább

Ismét módosulhat az örökségvédelmi törvény

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171026semjentorvenymodosit/ciml.jpgA többi közt a régészeti munkák átszabását célozza a törvény Semjén Zsolt által beterjesztett módosítása. Megszűnne az akkreditáció is.

» tovább