Őrzi még a titkát az ercsi monostor

Erre az évre befejeződött a legendás ercsi monostor és környezetének kutatása Szigetújfalu határában.

2016.09.11
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

Ha látni akarjuk az egykori ercsi monostort, még mindig leginkább Szigetújfalu barokk plébániatemplomában tudjuk szemügyre venni. Legalábbis a kőanyagát, illetve a faragványait, hiszen 2010-ben száznál is több faragott követ írtak le és mértek fel a kutatók az épület felújítása során. Ennél persze sokkal több volt az egyszerű kváderkő, amely szintén az egykori templom- és kolostorromból származhatott.

Bár ilyen látványos eredményt, faragott köveket nem hozott a szigetújfalui révnél idén folytatott kutatás, érdekes adalékokkal szolgált a terület, az egykori dunai sziget története kapcsán. Mint kiderült, nagyon sok az őskori kerámia, míg római kori lelet alig – holott valószínűleg egy római kikötőerőd állt hajdan a közelben.

A 12. században alapított ercsi monostor helyét nem ismerjük, eddig még nem azonosította a kutatás. A két kutatóárok leletsűrűsége azonban azt jelzi, hogy feltehetően a mostani feltárástól északra kell keresnünk. Ám a most lezárult terepi munka, az eredmények későbbi feldolgozásával nagyon sok ismerettel szolgál a monostor tágabb környezete szempontjából. Földbe mélyített épületek maradványai, egy feltehetően késő középkori, vagy kora újkori kés, valamint hajójavításhoz használt, úgynevezett eszkábaszögek tanúskodnak a terület múltbéli használatáról” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Tóth János Attila, a ráckevei Árpád Múzeum feltárásvezető régésze.

Mint arról korábban már írtunk, az ercsi bencés monostort legkésőbb a 12. században alapították, pontos idejét nem ismerjük. Első írásos említése 1186-ból való, ekkor temették el templomában (amely akkor talán még nem volt egészen készen) az alapítóként számon tartott Tamás nádort. A monostort ugyan Ercsihez tartozóként ismeri a történettudomány, azonban a Duna túlpartján állt – átkelőhely, rév volt ugyanis ezen a helyen, amelynek a jövedelme a bencés monostort illette.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

A templom és kolostor azonban nem sokáig maradt a bencések birtokában. A 13. század elején rövid időre a ciszterciek bukkantak fel a falai között (ám őket a korabeli oklevelek szerint elűzték), majd a karthauzi rend vette át. A tatárjárás során megsérülhetett a monostor (bár a szigetújfalui templom falában talált kövek között nem találtak olyat, amelyen egyértelműen kimutathatóak lettek volna egy tűzvész nyomai), így a karthauziak 1253-ban elhagyták. Ekkor hosszú időre a ciszterciek vették át, tőlük csak több mint két évszázad múlva, Mátyás uralkodása idején került át az ágostonos remeték birtokába. Ez az utolsó adat róla: valószínűleg a 16. században, a török alatt pusztult el végleg.

A monostor templomának egy része még a 18. század első felében is állt – legalábbis Bél Mátyás történet- és földrajztudós egy még álló boltozatról írt, a falakon vörös- és figurális festéssel. Ám a barokk konjunktúra hamar a földdel tette egyenlővé a falait: a szigetújfalui templomot 1770-73-ban építették, elsősorban a monostor elbontott köveiből.

A mostani kutatást a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma támogatta. A pályázó múzeum jövőre a munka folytatását tervezi, sőt több éves programon dolgoznak, hogy megismerjék és a látogatóknak bemutassák a terület elmúlt évszázadait.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

Templom falából került elő az ercsi monostor

 

A szigetújfalui templom a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
ICOMOS: mégis adtak citromot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180424citromok/ciml.jpgBár a Műemléki Világnapon nem kapott nyilvánosságot, idén is három Citrom-díjat osztott ki az ICOMOS-MNB. Két budapesti és egy váci épületnek jutott hely a szégyenpadban.

» tovább

Műemléki világnap: elmaradtak a citromok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180418vilagnap/ciml.jpgKözös örökség - közös felelősség címmel tartottak konferenciát a műemléki világnapon a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

» tovább

Tető alatt Mithrász szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180411mithraszteto/ciml.jpgÁprilisban végeznek az épület kivitelezésével, utána következik a kiállítás berendezése, a megnyitásra pedig a tervek szerint egy júniusi estén kerül sor.

» tovább

Szerdán nyílik a Szívmelengető középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/ciml.jpgÁprilis 11-én nyitják meg a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeumában a középkori kályhacsempék világába betekintést nyújtó tárlatot.

» tovább

Műemléksorsok: lehetőségek, lehetetlenségek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/ciml.jpgIdén is megrendezték a Műemléksorsok nyomában – Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját Békéscsabán, Célja a tájékozódás, a helyzetek, lehetőségek és lehetetlenségek számbavétele.

» tovább