Megtalálták az ercsi monostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170625ercsimonostor/ciml.jpgAz utolsó ásatási napon, szinte az utolsó órában bukkantak rá a legendás monostor bizonyíthatóan középkori kőtöredékeire.

2017.06.25
Szöveg: Kovács Olivér, Fotó: Tóth János Attila

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170625ercsimonostor/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170625ercsimonostor/02.jpgTavaly már folytattunk ásatást a helyszínen, az idei kutatóárkainktól délre. Az akkori tapasztalatokból merítve nyitottunk két szondát idén, azzal a reménnyel, hogy azonosítani tudjuk a templom, illetve a hozzá tartozó kolostor, valamint a kiszolgáló épületek helyzetét” - mondta el portálunknak Tóth János Attila, a kutatás vezetője, a ráckevei Árpád Múzeum régésze. „A munkát az egyik helyen az erős bolygatottság, a másiknál a nem várt magasságú feltöltés nehezítette, azonban szinte az utolsó pillanatokban, a kolostor pusztulása utánra keltezhető feltöltési réteget elbontva rábukkantunk egy nagyjából kelet-nyugati tájolású masszív, körülbelül nyolcvan centi vastag kőfalra. Ezt a szondát a talajszinttől csaknem két és fél méterig mélyítettük. A fal magassága itt az egy métert közelítette, az alját nem értük el, mert nem volt elég felszín a további biztonságos mélyüléshez, a köves omladékréteg pedig nem akart véget érni. Az omladékban egy kisebb "vörös márvány", tardosi vörös mészkő darab, valamint két sárgás-fehéres, finom szemcsés, tagolt gótikus stílusú építészeti elem töredéke bukkant elő. A kis szondánk bizonyítja, hogy a középkori monostor építészeti emlékei ma is megtalálhatóak, az alaprajz feltárható, bemutatható.

Mint arról korábban már írtunk, az ercsi bencés monostort legkésőbb a 12. században alapították, ám ennek pontos idejét nem ismerjük. Első írásos említése 1186-ból való, ekkor temették el templomában az alapítóként számon tartott Tamás nádort. A monostort ugyan Ercsihez tartozóként ismeri a történettudomány, azonban a Duna túlpartján állt – átkelőhely, rév volt ugyanis ezen a helyen, amelynek a jövedelme a bencés monostort illette.

A templom és kolostor azonban nem sokáig maradt a bencések birtokában. A 13. század elején rövid időre a ciszterciek bukkantak fel a falai között (ám őket a korabeli oklevelek szerint elűzték), majd a karthauzi rend vette át. A tatárjárás során megsérülhetett a monostor, így a karthauziak 1253-ban elhagyták. Ekkor hosszú időre a ciszterciek vették át, tőlük csak több mint két évszázad múlva, Mátyás uralkodása idején került át az ágostonos remeték birtokába. Ez az utolsó adat róla: valószínűleg a 16. században, a török alatt pusztult el végleg.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170625ercsimonostor/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170625ercsimonostor/03.jpgA monostor templomának egy része még a 18. század első felében is állt – legalábbis Bél Mátyás történet- és földrajztudós egy még álló boltozatról írt, a falakon vörös- és figurális festéssel. Ám a barokk konjunktúra hamar a földdel tette egyenlővé a falait: a szigetújfalui templomot 1770-1773-ban építették, elsősorban a monostor elbontott köveiből. Ezt az épületet 2010-ben újították fel, s ennek során száznál is több, az egykori monostorból származó középkori faragott követ azonosítottak és mértek fel a kutatók. A legszebb darabokat kiállították a templomban, így az ercsi monostor legtöbb maradványa itt látható.

A mostani kutatás azonosította a monostor hozzávetőleges helyét, az azonban még nem bizonyítható, hogy a megtalált fal a templomhoz, vagy a kolostorhoz tartozott-e. Nyilván további feltárások szükségesek, amelyek azért lehetnek eredményesek, mert az ercsi monostorra nem épült rá település, csupán egyetlen, mellesleg éppen eladó ház áll a területen, vagyis a kutatásnak nincs gátja és a maradványokat a helyszínen be lehetne mutatni” - tette hozzá Tóth János Attila.

A rév mellett Rómer Flóris óta római romot tart számon a tudomány. Egy, a Dunába vezető falcsonk ma is látható alacsony vízálláskor. A kutatóárokban idén is előkerültek római kori tetőcserepek, jelezve egy ókori épület közelségét. Az erdőben a múzeumbarát fémkeresősök több érdekes lelet mellett egy római bronz pénzt is találtak. A lelőhely kapcsolódhatott a limeshez, a Római Birodalom határvédelmi rendszeréhez.

A feltárást ebben a szezonban is a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma és Szigetújfalu község önkormányzata támogatta. Nagyobb felületű kutatásra és különösen a romkonzerválásra, helyreállításra már nagyságrendileg nagyobb forrásra lenne szükség.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Őrzi még a titkát az ercsi monostor

Templom falából került elő az ercsi monostor

 

A szigetújfalui templom a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább

Szeged és Szabadka: összeköt a szecesszió

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180627szegedszabadka/ciml.jpgA közös szecessziós örökséget bemutató program indult Szegeden és Szabadkán uniós támogatással.

» tovább