Az Emlékhelyek másnapján vár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160317reftemplbuda/ciml.jpgSzombat helyett vasárnap, május 15-én nézhetik meg az érdeklődők Buda első református templomát a Szilágyi Dezső téren.

2016.03.17
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160317reftemplbuda/01.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160317reftemplbuda/02.jpgSajnos az Emlékhelyek Napja éppen a pünkösdi hétvégére esik, ezért nem tudtunk csatlakozni a kezdeményezéshez, hiszen ilyenkor nagyon sok a tennivalónk, készülünk a konfirmációra - mondta Illés Dávid, a Szilágyi Dezső téri református templom lelkipásztora a műemlékem.hu magazinnak. „Azonban azt sem szeretnénk, hogy a templomunkra kíváncsiakat csalódás érje, így a vasárnapi istentisztelet előtt és után, vagyis 9 és 11 órától nyitva áll majd a látogatók előtt. Ez a lehetőség egyébként máskor is adott, de részt veszünk a szeptemberi nyitott templomok éjszakáján, illetve nyaranta június közepétől augusztus végéig nyitva van a templomunk. Ilyenkor diák önkéntesek kalauzolják az érkezőket, s van angol, illetve német nyelvű hanganyag az épületről, amit lejátszunk a külföldieknek.

A Szilágyi Dezső téri templomot pedig érdemes belülről is megnézni, hiszen sokak szerint az építész Pecz Samu az ideális református teret alkotta meg itt 1893 és 1896 között. Az építész – akinek a szobra a templomtól délre, a kis park szélén áll – korábban is tervezett templomokat, például az 1880-as években a debreceni Kossuth utcai épületet. Ennek elkészülte után „A protestáns templomok építéséről, kapcsolatban a debreceni kálvinista új templom részletes ismertetésével” címmel foglalta össze nézeteit a Magyar Mérnök és Építész Egylet Közlönyében. „A kálvinista templom-épület legcélszerűbb alakját a sokszög adja meg, melynek középpontjában tehát az Úr asztala, s egyik sarokpillére mellett a szószék foglal helyet. A centrális elrendezésnek mintegy magját képező sokszögnek nagysága bizonyos határok közé van szorítva; függ az egyfelől a külső és belső aesthetikai kiképzés végrehajtásától; függ továbbá az elrendezés természetétől és a szerkezet követelményeitől” - írta Pecz, s ennek szellemében a budai, akkor még Fazekas téri templomhoz Pentagon jeligével adta be beszédes című pályázatát. Az ötszög a templom alaprajzása utal, hiszen öt hajó fut össze, s a centrális tér közepén áll az úrasztala. 

A cikket a képek alatt folytatjuk!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160317reftemplbuda/allo.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160317reftemplbuda/03.jpgPecz Samu egyike volt azoknak az építészeknek, akiknek Budapest ma is látható arculatát köszönhetjük. Az egyetemi évek és a külföldi tanulmányok után dolgozott Schulek Frigyessel, majd Hauszmann Alajossal is, első önálló munkája a nádasdladányi templom volt. A fővárosban ikonikus épülete a többi közt a Fővám téri Nagycsarnok, a fasori evangélikus templom és gimnázium, a Műegyetem műhely épületei és a halála után elkészült Bécsi kapu téri Levéltár is.

Bár a Szilágyi Dezső téri templomban – amely történelmi emlékhely, itt kötött házasságot 1915-ben Ady Endre és Csinszka – szívesen látják az érdeklődőket, a napokban kis kerítés épült köré. „Sajnos folyamatosan roppant szemetes volt a templom környéke, s nem volt más lehetőség, hogy megóvjuk az épület falait” - tette hozzá Illés Dávid. „Az istentiszteletek előtt azonban természetesen kinyitjuk a kaput, így akkor szabadon körbesétálható az épület.

 

Riport a Közkincs-keresőben a templomról

 

A Szilágyi Dezső téri református templom a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább