Szerdán nyílik a Szívmelengető középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/ciml.jpgÁprilis 11-én nyitják meg a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeumában a középkori kályhacsempék világába betekintést nyújtó tárlatot.

2018.04.09
Szöveg: Régészet Budapesten, fotó: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/02.jpgBár épségben egyetlen középkori kályha sem maradt fenn az egykori magyar királyság területéről, a kályhacsempék némely épület (elsősorban egykori királyi központok, Buda és Visegrád) feltárásánál viszonylag nagy tömegben kerültek elő. Megjelennek a kolostorok, várak, nemesi otthonok, városi épületek leletanyagában is. A csempék anyaga, a kerámia sikeresen dacol az idővel, többnyire még a mázukat sem vesztik el, mivel gyakran egyben dobtak ki már nem használt kályhákat. Bár a kályha praktikus szerkezet volt, a csempékre került ábrázolások a középkori ember gondolkodását is segítenek megérteni.

Az ábrázolások típusai szerint mutatják be a csaknem ötszáz, összesen harminc gyűjteményből származó tárgyat a Végh András, Kiss Virág és Kocsis Edit (Visegrád, MNM Mátyás Király Múzeuma) kurátorok irányításával készülő kiállításon. Geometriai minták, figurális ábrázolások, vallásos, vagy profán, esetenként tréfás téma: a kályhakészítők sokféle világot voltak képesek bemutatni a megrendelőiknek. Akiknek a száma a középkor folyamán egyre gyarapodott, hiszen miután a mintás cserépkályha a 14. században megjelent a királyi udvarokban, néhány nemzedék után a bárókat követően a nemesség kevésbé vagyonos képviselői is mindinkább megengedhették maguknak ezt a fényűzést, majd megjelent a polgárok otthonaiban is. Ahogyan „demokralizálódott” a kályha, gyakran úgy egyszerűsödtek motívumai is, amelyek azonban még ekkor is próbálták idézni az egykor királyi megrendelésre született témákat, formakincset. 

A Szívmelengető középkor című kiállításon persze nem csak kályhacsempék tömegét láthatják a látogatók. Megjelennek a kályhák képi ábrázolásai festményeken, grafikákon, a kályhákhoz kapcsolódó egyéb berendezési és használati tárgyakon is. A tárlatot április 11-én nyitják meg a BTM Vármúzeumában, a tervek szerint szeptember 2-ig láthatják majd a látogatók. 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/allo.jpg

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Tízéves a műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/ciml.jpg2008. június 17-én lett nyilvánosan a látogatható a portál a látogatók számára. Egy évtized alatt változott a világ, változtunk mi is.

» tovább

Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább