Szerdán nyílik a Szívmelengető középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/ciml.jpgÁprilis 11-én nyitják meg a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeumában a középkori kályhacsempék világába betekintést nyújtó tárlatot.

2018.04.09
Szöveg: Régészet Budapesten, fotó: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/02.jpgBár épségben egyetlen középkori kályha sem maradt fenn az egykori magyar királyság területéről, a kályhacsempék némely épület (elsősorban egykori királyi központok, Buda és Visegrád) feltárásánál viszonylag nagy tömegben kerültek elő. Megjelennek a kolostorok, várak, nemesi otthonok, városi épületek leletanyagában is. A csempék anyaga, a kerámia sikeresen dacol az idővel, többnyire még a mázukat sem vesztik el, mivel gyakran egyben dobtak ki már nem használt kályhákat. Bár a kályha praktikus szerkezet volt, a csempékre került ábrázolások a középkori ember gondolkodását is segítenek megérteni.

Az ábrázolások típusai szerint mutatják be a csaknem ötszáz, összesen harminc gyűjteményből származó tárgyat a Végh András, Kiss Virág és Kocsis Edit (Visegrád, MNM Mátyás Király Múzeuma) kurátorok irányításával készülő kiállításon. Geometriai minták, figurális ábrázolások, vallásos, vagy profán, esetenként tréfás téma: a kályhakészítők sokféle világot voltak képesek bemutatni a megrendelőiknek. Akiknek a száma a középkor folyamán egyre gyarapodott, hiszen miután a mintás cserépkályha a 14. században megjelent a királyi udvarokban, néhány nemzedék után a bárókat követően a nemesség kevésbé vagyonos képviselői is mindinkább megengedhették maguknak ezt a fényűzést, majd megjelent a polgárok otthonaiban is. Ahogyan „demokralizálódott” a kályha, gyakran úgy egyszerűsödtek motívumai is, amelyek azonban még ekkor is próbálták idézni az egykor királyi megrendelésre született témákat, formakincset. 

A Szívmelengető középkor című kiállításon persze nem csak kályhacsempék tömegét láthatják a látogatók. Megjelennek a kályhák képi ábrázolásai festményeken, grafikákon, a kályhákhoz kapcsolódó egyéb berendezési és használati tárgyakon is. A tárlatot április 11-én nyitják meg a BTM Vármúzeumában, a tervek szerint szeptember 2-ig láthatják majd a látogatók. 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/allo.jpg

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Műemléki világnap: elmaradtak a citromok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180418vilagnap/ciml.jpgKözös örökség - közös felelősség címmel tartottak konferenciát a műemléki világnapon a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

» tovább

Tető alatt Mithrász szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180411mithraszteto/ciml.jpgÁprilisban végeznek az épület kivitelezésével, utána következik a kiállítás berendezése, a megnyitásra pedig a tervek szerint egy júniusi estén kerül sor.

» tovább

Műemléksorsok: lehetőségek, lehetetlenségek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/ciml.jpgIdén is megrendezték a Műemléksorsok nyomában – Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját Békéscsabán, Célja a tájékozódás, a helyzetek, lehetőségek és lehetetlenségek számbavétele.

» tovább

Búcsú három és fél évre a Szent Mihály-templomtól

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/ciml.jpgKolozsvár emblematikus műemlékét húsvét után kezdik felújítani, s 2021 őszéig jobbára zárva lesz a látogatók előtt. Lássuk, mit nem láthatunk több mint negyven hónapig.

» tovább

Ismét múltjukat őrző házakat keresnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180316icomospalyazat/ciml.jpgAz ICOMOS-pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése a példák ismertté tételével, ahol a jelenkori használat és az értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

» tovább