Szerdán nyílik a Szívmelengető középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/ciml.jpgÁprilis 11-én nyitják meg a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeumában a középkori kályhacsempék világába betekintést nyújtó tárlatot.

2018.04.09
Szöveg: Régészet Budapesten, fotó: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/02.jpgBár épségben egyetlen középkori kályha sem maradt fenn az egykori magyar királyság területéről, a kályhacsempék némely épület (elsősorban egykori királyi központok, Buda és Visegrád) feltárásánál viszonylag nagy tömegben kerültek elő. Megjelennek a kolostorok, várak, nemesi otthonok, városi épületek leletanyagában is. A csempék anyaga, a kerámia sikeresen dacol az idővel, többnyire még a mázukat sem vesztik el, mivel gyakran egyben dobtak ki már nem használt kályhákat. Bár a kályha praktikus szerkezet volt, a csempékre került ábrázolások a középkori ember gondolkodását is segítenek megérteni.

Az ábrázolások típusai szerint mutatják be a csaknem ötszáz, összesen harminc gyűjteményből származó tárgyat a Végh András, Kiss Virág és Kocsis Edit (Visegrád, MNM Mátyás Király Múzeuma) kurátorok irányításával készülő kiállításon. Geometriai minták, figurális ábrázolások, vallásos, vagy profán, esetenként tréfás téma: a kályhakészítők sokféle világot voltak képesek bemutatni a megrendelőiknek. Akiknek a száma a középkor folyamán egyre gyarapodott, hiszen miután a mintás cserépkályha a 14. században megjelent a királyi udvarokban, néhány nemzedék után a bárókat követően a nemesség kevésbé vagyonos képviselői is mindinkább megengedhették maguknak ezt a fényűzést, majd megjelent a polgárok otthonaiban is. Ahogyan „demokralizálódott” a kályha, gyakran úgy egyszerűsödtek motívumai is, amelyek azonban még ekkor is próbálták idézni az egykor királyi megrendelésre született témákat, formakincset. 

A Szívmelengető középkor című kiállításon persze nem csak kályhacsempék tömegét láthatják a látogatók. Megjelennek a kályhák képi ábrázolásai festményeken, grafikákon, a kályhákhoz kapcsolódó egyéb berendezési és használati tárgyakon is. A tárlatot április 11-én nyitják meg a BTM Vármúzeumában, a tervek szerint szeptember 2-ig láthatják majd a látogatók. 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/allo.jpg

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Határon túli műemlékek: ideje az építésnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180807telekikiallitas/ciml.jpgA határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című kiállítása a Táncsics utcában.

» tovább

Nyolc évszázad emlékei tárultak fel a templomban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180805felsomerapaszternak/ciml.jpgBefejezéséhez közeleg a felsőmérai műemlék református templom kutatása. Paszternák István régész, műemléki szakértő beszámolója.

» tovább

Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább