Tűzoltásra kap pénzt Baláca

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/ciml.jpgÁllami gyorssegéllyel állítják meg a római villagazdaság hanyatlását, mielőtt egyes részeit le kellett volna zárni a látogatók elől.

2017.08.17
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/02.jpgIdén 29,6 millió, jövőre 90,4 millió forintot kap a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca – Római kori villagazdaság és romkert az augusztus 14-i kormánydöntés szerint. Az összeget állagvédelmi, kárelhárítási és közmű-korszerűsítési munkákra fordíthatják, amelyek ugyancsak sürgetőek, hiszen mind a római villa védőépülete, mind a romkert néhány részlete leromlott állapotba került.

A villát bemutató védőépület 1984-ben lett készen, s bár az azóta eltelt több mint harminc esztendő alatt igyekeztek karbantartani, részben a tervezési hibák miatt mostanra elkerülhetetlenné vált néhány részlet teljes felújítása. Ilyen például a védőtető, amelyet csupán néhány fokos lejtésűnek alakítottak ki. A római tetők a Kárpát-medencében mind húsz foknál nagyobb lejtéssel készültek, nem véletlenül, ez ugyanis már elvezeti a csapadékot. A balácai védőtető azonban összegyűjtötte a sarkokban az összefolyó esővizet, ezért a fából készült tartószerkezet szinte megsemmisült. Az új tető dőlésszöge már nagyobb lesz, így tartósabban védi majd meg a villa maradványait. A tetőzet cseréje alkalmat ad majd arra is, hogy a védőtetőt megnövelve megóvjuk a villa eddig szabadon álló külső falait is, hiszen a tető kisebb területet fed le, mint egykor az épület volt” - mondta a műemlékem.hu magazinnak Kovács Loránd Olivér régész, a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca kiállítóhely vezetője.

A tető cseréjére azonban már csak jövőre kerül sor, ahogyan a római kori terrazzo-padló felújítására is. Ez a burkolat a villa körfolyosójának csaknem háromnegyed részét borítja, azonban részben a nyolcvanas években a hiányok pótlására alkalmazott beton kiöntések károsították. Állapotának nem tett jót az sem, hogy a mai napig ezt a járófelületet használják – a konzerválásuk után ezeket elkerülve vezetik majd a látogatókat. A kormánydöntéssel megítélt összegből impregnálják majd a kőtár esőnek kitett egyik falát is.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/03.jpgMint arról korábban már beszámoltunk, 111 éve kezdődtek el a feltárások Balácapuszta földjén, mivel két évvel korábban falfestménytöredékeket és falmaradványokat találtak szántás közben. A kutatást vezető Rhé Gyula 1912-ben már publikálta az első ásatási eredményeket, s így írt a villa rusticáról, azaz a villagazdaságról: „Ásatásunknak épen e telep terjedelmében rejlő jelleg ad fontosságot, mert eddig, a mienkhez hasonló méretű rendszeres ásatás keretében ily telep be nem vonatott.” A nagy lakóház a maga 2400 négyzetméteres alapterületével, illetve a következő 20 év alatt azonosított 12 kőépület együttese és a mintegy kilenc hektáros központi egység ma is a legnagyobb ismert pannoniai villagazdaság.

Középtávon további római kori maradványok bemutatása a cél Balácán. Így szeretnék feltárni és láthatóvá tenni azokat az épületeket, amelyek egykor a mai parkoló és a villa között álltak. A közelben álló, hajdani Fajsz faluhoz tartozó középkori templomrom bekapcsolásával pedig valódi régészeti parkká válhatna a romkert.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Régészeti parkká fejlesztenék Balácát

 

 

A római villa romjai a műemlékem.hu adatbázisában

A középkori Fajsz falu templomának romja a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Kikötőt kerestek, kolostort találtak?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170917dunaujvkolostor/ciml.jpgA legújabb eredmények szerint nem római kori a víz alatti építmény Dunaújvárosnál. Viszont a rejtélyes pentelei kolostor nyomára vezethet.

» tovább

Róma fotópályázat: eredmények és kiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170917romafotoeredmeny/ciml.jpgMegnyílt a Róma örök, a város változik című fotókiállítás a Fürdő múzeumban. Most kiderül, kik győztek, s mely képek láthatóak a tárlaton.

» tovább

Táblát kap végre az elfeledett építész

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170914honelemlektabla/ciml.jpgSzeptember 16-án szombaton felavatják Hőnel Béla emléktábláját Mosonmagyaróváron, hajdani lakóháza, a postapalota homlokzatán.

» tovább

Róma fotópályázat: eredményhirdetés, megnyitó!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170912romafotokiall/ciml.jpgSzeptember 17-én, 13 óra 45 perckor megtudjuk, kik kapják a díjakat, s mely fotók szerepelnek a kiállításon. 

» tovább

Vitányvár: összedől, mire feltárnák?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170906vitanyvar/ciml.jpgA jó hír, hogy szépen halad Vitányvár régészeti kutatása. A rossz, hogy helyenként már életveszélyes a romterület.

» tovább