Tűzoltásra kap pénzt Baláca

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/ciml.jpgÁllami gyorssegéllyel állítják meg a római villagazdaság hanyatlását, mielőtt egyes részeit le kellett volna zárni a látogatók elől.

2017.08.17
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/02.jpgIdén 29,6 millió, jövőre 90,4 millió forintot kap a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca – Római kori villagazdaság és romkert az augusztus 14-i kormánydöntés szerint. Az összeget állagvédelmi, kárelhárítási és közmű-korszerűsítési munkákra fordíthatják, amelyek ugyancsak sürgetőek, hiszen mind a római villa védőépülete, mind a romkert néhány részlete leromlott állapotba került.

A villát bemutató védőépület 1984-ben lett készen, s bár az azóta eltelt több mint harminc esztendő alatt igyekeztek karbantartani, részben a tervezési hibák miatt mostanra elkerülhetetlenné vált néhány részlet teljes felújítása. Ilyen például a védőtető, amelyet csupán néhány fokos lejtésűnek alakítottak ki. A római tetők a Kárpát-medencében mind húsz foknál nagyobb lejtéssel készültek, nem véletlenül, ez ugyanis már elvezeti a csapadékot. A balácai védőtető azonban összegyűjtötte a sarkokban az összefolyó esővizet, ezért a fából készült tartószerkezet szinte megsemmisült. Az új tető dőlésszöge már nagyobb lesz, így tartósabban védi majd meg a villa maradványait. A tetőzet cseréje alkalmat ad majd arra is, hogy a védőtetőt megnövelve megóvjuk a villa eddig szabadon álló külső falait is, hiszen a tető kisebb területet fed le, mint egykor az épület volt” - mondta a műemlékem.hu magazinnak Kovács Loránd Olivér régész, a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca kiállítóhely vezetője.

A tető cseréjére azonban már csak jövőre kerül sor, ahogyan a római kori terrazzo-padló felújítására is. Ez a burkolat a villa körfolyosójának csaknem háromnegyed részét borítja, azonban részben a nyolcvanas években a hiányok pótlására alkalmazott beton kiöntések károsították. Állapotának nem tett jót az sem, hogy a mai napig ezt a járófelületet használják – a konzerválásuk után ezeket elkerülve vezetik majd a látogatókat. A kormánydöntéssel megítélt összegből impregnálják majd a kőtár esőnek kitett egyik falát is.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/03.jpgMint arról korábban már beszámoltunk, 111 éve kezdődtek el a feltárások Balácapuszta földjén, mivel két évvel korábban falfestménytöredékeket és falmaradványokat találtak szántás közben. A kutatást vezető Rhé Gyula 1912-ben már publikálta az első ásatási eredményeket, s így írt a villa rusticáról, azaz a villagazdaságról: „Ásatásunknak épen e telep terjedelmében rejlő jelleg ad fontosságot, mert eddig, a mienkhez hasonló méretű rendszeres ásatás keretében ily telep be nem vonatott.” A nagy lakóház a maga 2400 négyzetméteres alapterületével, illetve a következő 20 év alatt azonosított 12 kőépület együttese és a mintegy kilenc hektáros központi egység ma is a legnagyobb ismert pannoniai villagazdaság.

Középtávon további római kori maradványok bemutatása a cél Balácán. Így szeretnék feltárni és láthatóvá tenni azokat az épületeket, amelyek egykor a mai parkoló és a villa között álltak. A közelben álló, hajdani Fajsz faluhoz tartozó középkori templomrom bekapcsolásával pedig valódi régészeti parkká válhatna a romkert.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Régészeti parkká fejlesztenék Balácát

 

 

A római villa romjai a műemlékem.hu adatbázisában

A középkori Fajsz falu templomának romja a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább