Aquincum: menetrend szerinti újjászületés

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140115aquincum/ciml.jpgMegújult a múzeum régi kiállítási épülete és új tegulárium is épült a terület déli részén. Hamarosan sor kerülhet a rommezőre is – legalább a tervek szintjén.

2014.01.16

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140115aquincum/01.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140115aquincum/02.jpgTavasszal már szeretnénk kiállítást rendezni a részben felújított régi kiállítási épületben. Kis szerencsével ez lehet az az anyag is, amely a rommező megújításának ötlet terveit mutatná be az érdeklődőknek. Elkezdődött ugyanis az a zárt körű pályázat, amelynek során elsősorban a BME építész hallgatói próbálják 21. századivá tenni a rommező területét. A legjobb munkák tehát tavasszal már akár bemutathatók lennének” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója. Hozzátette: a rommező esetében a legfontosabb elvárás az volt az építészi ötletpályázat kiírásakor, hogy élménypontok jöjjenek létre, amelyek izgalmasabbá teszik a klasszikus romokat is. Ugyanakkor a terület északi részének romantikáját, hangulatát nem fenyegetné veszély, hiszen azt mindenképpen megőrzendőnek tartják a múzeum szakemberei.

Tavasztól a látogatókat nem csupán a régi, most ismét használatba vett kiállítási épület tárlatai várják majd, hanem az új tegulárium is, amelyben – a nevéhez illőn – a római téglák állandó kiállítása lesz majd. Ezt a néhány hónapja készült épület a Festőház szomszédságában áll, a kettőt az egykori Mithrász-szentély romja köti össze, amelynek rekonstrukciója továbbra is szerepel a távlati tervek között.


A cikk a fotók alatt folytatódik!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140115aquincum/03.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140115aquincum/04.jpgIdén egyébként viszonylag kerek évfordulót ünnepel a múzeum, hiszen 1894. május 10-én, vagyis 120 éve nyitotta meg először kapuját a látogatók előtt a jelenlegi régi kiállítási épület, amelyet aztán több ütemben melléképületekkel és kőtárral is bővítettek. 

Az elmúlt évtizedekben alig múlt el év, hogy ne változott, bővült volna a múzeum, így szinte szokásos már a megújulás, újjászületés” - véli Zsidi Paula.

A múzeum legutóbbi nagy fejlesztésére a Pannonia Provincia Program keretén belül került sor, az attrakciókat 2012. június 15-én adták át.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Év Múzeuma 2012: Aquincumé és Tiszazugé a díj

Aquincum megújult

Ásó nélkül kutatták az ókori időkapszulát

 

A római polgárváros maradványainak együttese a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Műemléki világnap: elmaradtak a citromok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180418vilagnap/ciml.jpgKözös örökség - közös felelősség címmel tartottak konferenciát a műemléki világnapon a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

» tovább

Tető alatt Mithrász szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180411mithraszteto/ciml.jpgÁprilisban végeznek az épület kivitelezésével, utána következik a kiállítás berendezése, a megnyitásra pedig a tervek szerint egy júniusi estén kerül sor.

» tovább

Szerdán nyílik a Szívmelengető középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/ciml.jpgÁprilis 11-én nyitják meg a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeumában a középkori kályhacsempék világába betekintést nyújtó tárlatot.

» tovább

Műemléksorsok: lehetőségek, lehetetlenségek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/ciml.jpgIdén is megrendezték a Műemléksorsok nyomában – Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját Békéscsabán, Célja a tájékozódás, a helyzetek, lehetőségek és lehetetlenségek számbavétele.

» tovább

Búcsú három és fél évre a Szent Mihály-templomtól

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/ciml.jpgKolozsvár emblematikus műemlékét húsvét után kezdik felújítani, s 2021 őszéig jobbára zárva lesz a látogatók előtt. Lássuk, mit nem láthatunk több mint negyven hónapig.

» tovább