Festőház után szentély épülhet Aquincumban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110414aquincum/ciml.jpgHamarosan kivitelezési szakaszba lép az Aquincumi Múzeum legújabb beruházása: a fejlesztések a turisztikai vonzerőt hivatottak fokozni.

2011.04.14

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110414aquincum/02.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110414aquincum/03.jpgA beruházást megelőző, a kiviteli tervek elkészítéséhez nélkülözhetetlen feltárások nagyobbik részét már elvégeztük, az elkövetkező hetekben, hónapokban elsősorban az egykori lődomb elhordása során, annak földanyagát átvizsgálva számíthatunk érdekes leletekre” – mondta el a műemlékem.hu-nak az Aquincumi Múzeum igazgatója. Zsidi Paula hozzátette: részben a beruházáshoz kapcsolódó feltárásokkal sok olyan adathoz jutottak hozzá, amelyek a látogatók számára is plasztikusabbá, árnyaltabbá teszik az ókori nagyváros mindennapjait.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az intézmény 2009-ben pályázott a Közép-Magyarországi Operatív Programban a múzeum turisztikai célú, látogatóbarát fejlesztésére. Így virtuális élményteret hoznak létre, ahol akár gladiátorjátékokat is vívhatnak a vállalkozó szelleműek, illetve korszerűsítik a jelenlegi parkolót (amelynek a helyén egyébként az ókorban egy fogadó is állt, ahol azok az utazók pihenhettek meg, akik a kapu éjszakai zárása után már nem jutottak be a városba). A legnagyobb közönségsikerre azonban valószínűleg a rekonstrukciók, így a városfal egy szakaszának visszaépítése (amely egyúttal a múzeum új bejárata lesz), valamint a festőház felépítése számíthat.

A festőháznál, amely nem az egykori lakója foglalkozásáról, hanem a falait hajdan borító díszes kifestésekről kapta, lehetőség nyílik rá, hogy rekonstruáljuk a falképeket. Így amellett, hogy a látogatók térélményt kapnak a római lakóházépítészetből, eredeti helyükön, ha nem is az eredeti falakon mutathatjuk be a falképek másolatait. A házat korhű bútorokkal rendezzük majd be, így igyekszünk olyan illúziót kelteni, mintha a lakói csak néhány perce hagyták volna el” – tette hozzá Zsidi Paula.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110414aquincum/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110414aquincum/04.jpgAz egykori festőház mellett, a ma még álló lődomb területén tavaly sikerült a hajdani ókori város legépebben maradt pincéjét feltárni. Nem csupán a levezető lépcső maradt meg épségben, de a pince padlója fölött, a falba mélyesztett lyukak is, amelyek a hajdani, fából ácsolt padlót merevítették (ha közvetlenül a döngölt földpadlóra helyezték volna a pincében tárolt terményeket, azok gyorsan megdohosodtak volna). A pince bemutatásának mikéntjéről még nem született döntés, de valószínűleg legalább egy betekintőablakon át bepillanthatnak majd a látogatók a mélyére.

Ugyan a kivitelezés még csak ebben az évben, a lődomb elhordása után veszi majd kezdetét, már tervezzük a folytatást” – mondta az igazgató. “Miután a lődombot keletről határoló épületet lebontjuk, kinyílik a tér az egykori Mithrasz-szentély felé, amelynek a felfalazott alapfalai ma is láthatók. Felmerült a lehetőség, hogy teljes tömegében rekonstruáljuk a szentélyt, ami tudományos igénnyel megvalósítható, hiszen a középületeket rendkívül szigorú szabályok szerint építették a római birodalomban, vagyis az alapokból kiszerkeszthető a felépítmény, s így a magasság is. A szentély rekonstruktív bemutatásával pedig a tőle nem messze álló festőházzal együtt már szinte egy ókori városban érezhetné magát a látogató.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Római pincét tárnak fel Aquincum szívében

Római ház épül a lődomb helyén

 

A római polgárváros maradványai a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább