Orbán-kereszt (Vörös-kereszt), 1817

N 47° 27,445' E 18° 49,628'

2016.12.26 11:58 krkonos

Biatorbágy, Kutya-hegy

EX
VOTO
MARTINI
GAL

A kereszt az anyagául szolgáló homokkő vöröses színéről nyerte köznapi nevét. A kő valójában természetes színe a hagyomány szerint az évek során rálocsolt musttól származik.

Horváth I.: Orbán-kereszt. http://ertektar-biatorbagy.hu/epitett-kornyezet/koztargyak/szobrok-hatarkeresztek/orban-kereszt/
"Hogy Orbán közbenjárását megnyerjék, (a gazdák) a szőlőhegyeken szobrot, kápolnát szoktak emelni a tiszteletére, képét pedig olykor ráfestik, ráfaragják a szőlőprésre, hordóra, hogy mint a szőlők védőszentje, közbenjárásával óvja meg termésüket a jégesőtől és vihartól. Az időjárás függvényében meglocsolják képmását, vagy vesszővel verik.
Az 1980-as évek végén a kereszt melletti telek tulajdonosa, mivel garázsának kijárását zavarta, kidöntötte. Tiltakozások eredményeképpen – egy-két éven belül – újra felállította előbb a talapzatot, később a sérült feszületet is.
2007-ben Puskás Bálint és családja kezdeményezésére és támogatásával a Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány felvállalta a kereszt felújítását. A településfejlesztési bizottság és Biatorbágy Város Önkormányzata értékvédelmi pályázatán támogatta a kezdeményezést.
A restaurálási tervet Krisztiáni Sándor készítette. Az Erstyl Bt. restaurálta és Konkoly György Krisztus-szobor mintázásával kiegészítette a feszületet. A kis terecskének másik szegletét jelölték ki a keresztnek, ide állították vissza a restaurátorok."