Ludasoldali Kereszt, 1842

Mindszent Kisszegvári út

Nincs felírat

Szegvárt és Hódmezővásárhelyt összekötő, Mindszent határát átszelő földutat nevezzük Kisszegvári útnak.
A Tanyán élő vallásos családok közös elhatározásból és adományokból 1842-ben a ludasoldali határrészen állítottak egy keresztet. A tizenkilencedik században az emberek még sokkal jobban gyakorolták a vallásukat.
EZ a kereszt akkor egy fából ácsolt kereszt volt, rajta lemezre festett feszülettel. Hogy név szerint kik állították arról nincs ismeretünk.
Ez a kereszt 1869-ben újra lett állítva. Ekkor már tégla alapzatot építettek és abba építették bele azt a beton tuskón álló szépen kiképzett öntöttvas keresztet, amin szintén öntöttvasból készült feszület van felszerelve. A feszület felett pedig INRI felírás található. A feszület alatt egy ovális kör alakú vastábla van, ami minden valószínűséggel a kereszt állításával kapcsolatos irást tartalmazott, de ez az írás mára már nem olvasható. Az ovális tábla alatt a kereszt szélesebben képződik, ahol egy angyal szárnyakkal látható.
Az újra állított kereszt a monda alapján Úr napján lett megáldva. Ezért a tanyai hivek Úrnapján mentek a kereszthez, ahol rózsafüzért imádkoztak és könyörgéseket végeztek a kereszt tövében. Ez a kereszti ájtatosság csak a környékbeli hívek kezdeményezése volt. Tudomásom szerint búcsút, ahol pap is volt, nem tartottak. Ez a kereszt több mint száz év viharát, időjárását állta. Mivel a Kisszegvári út a határokon áthalad, a múlt századokban sokan jártak rajta.
Bizony még vándorok is megpihentek a kereszt tövében. Itt említem meg, hogy az előző fakeresztnek valószínű Kossuth Lajos és kísérete is megemelte kalapját. 1848 október 3-án az Alföldi Toborzó útja alkalmával Hódmezővásárhelyre menve a lovas, fogatos kíséretével ezen az úton haladt el, a már álló kereszt előtt.
A kereszt újraállíttatók közül Kiss János dédunokája vagyok, Vida Mihály.

Forrás : Vida Mihály