Keresztes Hadjárat

A keresés pontszerző játék, a cél, hogy a játékosok minél több keresztet mérjenek fel és töltsék fel őket az adatbázisba. Ezáltal nyílt, bárki számára hozzáférhető adatbázist hozzunk létre a magyarországi keresztekről, ami a későbbiekben akár tudományos kutatások, akár műemléki védések alapja lehet.

A kereszt meghatározása

A játékban azokról a keresztekről lehet jelentéseket készíteni, amelyek nem síremlékek részei. Így a temetőben található keresztek csak akkor számítanak érvényes találatnak, ha nem egy elhunyt és a kereszt közvetlen környezetében nyugalomra helyezett ember emlékére emelték. Nagyon sok a kálváriákon, utak mentén, kereszteződésekben elhelyezett kereszt: ezek felmérését és feltöltését várjuk.

A feltöltés szabályai

Első jelentés esetén a játékos köteles kitölteni az alábbi szöveges mezőket:

  • A felmérés ideje ( év.hónap.nap óra:perc)
  • gps-koordináták (ha az keresztnél ez az első felmérés)
  • Cím (település, ha van: utca, házszám)
  • Milyen alkalomból állították (ha van rajta szöveg, akkor annak teljes változata)
  • A kereszt állításának ideje (ha szerepel)
  • Egyéb információ (ha van): például megjegyzés a környezetről

Az érvényes első jelentéshez a következő fotókat kérjük feltölteni:

  • A kereszt teljes egészét ábrázoló kép
  • A gps képernyője a koordinátákkal és a pontos dátummal, idővel. Ha a gps egyszerre nem jeleníti meg az összes adatot, akkor két fényképet kell feltölteni. A háttérben felismerhetőnek kell lennie a keresztnek teljes egészében, vagy egy jellegzetes részletében
  • A kereszt környezete

Az adott keresztnél az érvényes többedik (nem első) jelentéshez elegendő fénykép a keresztről olvasható szöveggel, illetve a környezetről — gps fotó nem szükséges.

Az adott keresztnél az érvényes első jelentés pontértéke 1, az újbóli felkeresésé 0,1 pont.

Egy játékos egy keresztről érvényes jelentést csak egyszer adhat. Újbóli jelentés csak a kereszt állapotában bekövetkezett komoly változás (például nincs meg) esetén adható.

Az adatbázisba csak a 2009. május 5. 0 óra után készült jelentések tölthetőek fel.

A Keresztes Hadjárat első évadja 2010. április 1-jéig tart. A legtöbb keresztet felmérők díjakat kapnak, amelyekről részletesen a későbbiekben adunk tájékoztatást.

» az eddig bejelentett keresztek
» a pontverseny állása
» fórum