Megújulásunk támogatója:  

 

 

 

Határeset-ajánló

Szűz Mária Neve plébániatemplom Szűz Mária Neve plébániatemplom, Hegyközcsatár
A Szűz Mária tiszteletére felszentelt római katolikus istenháza 1807–1809 között épült, kései barokk stílusban. Miután 1847-ben leégett, báró Bémer László váradi püspök építtette újjá. Egyhajós templom, amelynek nyugati homlokzata előtt áll tornya. Szentélye f�...
Grünbaum-ház Grünbaum-ház, Nagybecskerek
Grünbaum Vilmos kereskedő a 20. század elején emeltette az épületet. A tervező ismeretlen. Az épület egyemeletes és egyetlen szárnya a főutcai főhomlokzattól a hátsó utcáig fut. Két másik épülettel belső udvart hoz létre. Az udvaron az emeleten belső galéria fut végig; a...
Sümeg-hegy Sümeg-hegy, Mezősomlyó
A Bánság keleti felében, az északkeletről érkező Moravica-patak felső folyásánál, a patak bal partján terül el Mezősomlyó község. A településtől északnyugatra, kb. 2 km-re emelkedik ki a szántóföldek közül a 200 méter magas Sümeg-hegy dombja, amelynek tetején egykor Mez�...
Szent József szobra Szent József szobra, Rohonc
A nyugati határszélen álló, az új korban erősen elnémetesedő mezővárosban, Rohoncon számos 18-19. századból származó, ún. szakrális kisemlék tanúskodik a katolikus lakosság hitbuzgalmáról. Ezek egyike a fő téri római katolikus plébániatemplomtól északra elhelyezkedő pl�...
Szent Mihály és Gábriel arkangyalok görög katolikus fatemplom Szent Mihály és Gábriel arkangyalok görög katolikus fatemplom, Dióshalom
A Lápos folyó vidékén megtelepült apró, egykor Szatmár megyéhez tartozó falu - bár egy másik, jóval kisebb fatemplommal is rendelkezik - a hatalmas fatemplomáról híres, amely már messziről magára vonja a látogató tekintetét. A kis dombon elhelyezkedő, fonott vesszőkeríté...
Dombóvár: megvan mind a négy sarok
Immár megvan a dombóvári várnak mind a négy saroktornya, s azonosították a két belső tornyot is az idei ásatási évadban.

Kedves látogató!

A HATÁRESET a műemlékem.hu portál programja a Kárpát-medence, mint kulturális környezet épített örökségének felderítésére, amelyet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület szakmai segítségével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával igyekszik megvalósítani.

Célunk, hogy bárki által bővíthető, egységes elvek alapján felépülő adatbázist hozzunk létre - részben pontszerző verseny formájában, játékos szellemben - a Kárpát-medence, e sokszínűségében is kulturális egységet alkotó térség épített emlékeiről. Szándékosan nem műemlékekről, hanem történelmi épületekről, vagyis történeti, építészettörténeti, művészettörténeti értékkel bíró objektumokról van szó, hiszen a különböző országokban különböznek a védelem fogalmai is. Nem csupán a védettet, hanem az értéket, a megőrzendőt keressük és igyekszünk megjeleníteni, függetlenül tehát attól, hogy az jelenleg védelem alatt áll-e.

A HATÁRESET a Kárpát-medencét történeti épületek szempontjából földrajzi fogalmon alapuló, azonban annál némiképp tágabb kulturális egységként értelmezi. Ennek a sokszínű kulturális egységnek a gyökere a Római Birodalom korába nyúlik vissza, majd a középkoron át (természetesen változó számú emléket hagyva maga után) egészen a huszadik század elejéig tartott. A térségben a mai államhatárok kialakulásával nagyobbrészt megszakadtak azok a folyamatok, amelyek ezt a kulturális egységet táplálták, így különösen a második világháború után létrehozott értékek már nem lehetnek részei az adatbázisnak. Így is csaknem kétezer esztendő közös épített örökségét igyekszünk megismerni és megismertetni. A HATÁRESET inventáriumába való bekerülés elsődleges szempontja és feltétele az egyetemes-, illetve a magyar történeti-, építészettörténeti-, művészettörténeti érték megléte, azonban nagyon fontos és az adatlap része az is, hogy mennyire megbecsült örökségi eleme a szóban forgó objektum annak az országnak, amelynek a területén található.

Tovább az összes adatlapra

Összetett keresés

 
További cikkeink
Határon túli műemlékek: ideje az építésnek
A határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című kiállítása a Táncsics utcában.
Nyolc évszázad emlékei tárultak fel a templomban
Befejezéséhez közeleg a felsőmérai műemlék református templom kutatása. Paszternák István régész, műemléki szakértő beszámolója.
Bemutatják Szolnok már látható várát
A kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.
Ellopták a hajót, leáll a kutatás
Szó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.
Kegyelmet kapott Sóly temploma?
A restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.
Túra indul a vaskorba
A Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.
Kedden kibontják a honfoglalók sírjait
Újabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.
Szeged és Szabadka: összeköt a szecesszió
A közös szecessziós örökséget bemutató program indult Szegeden és Szabadkán uniós támogatással.