Füleki vár

Ország: Szlovákia
Szélesség (lat): N 48° 16,279'
Hosszúság (lon): E 19° 49,480'
Védettség van? igen
Védettség száma:
Típus: Vár, várkastély
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve: Fiµakovo
A település magyar neve: Fülek
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: Hlavná ul. 14. (Váralja utca)
Egyéb adat:
Rövid leírás: A füleki vár a történelmi Nógrád megye legnagyobb közép- és kora újkori erőssége volt. Igen korai a kővárak között, hiszen a várhegy tetején az első várat még a tatárjárás előtt kezdte el építeni a Kacsics-nemzetség. Ezután királyi birtok lett, majd a Perényiek kapták meg, de Mátyás visszavette, aztán a 16. század derekán a Bebekekhez került. Ekkorra tehető a nagyobb kiépítése is: a vulkáni csúcsról lefelé terjeszkedett a vár, így került sor a középső és az alsóvár kiépítésére is. A török korban sokáig végvárként használták – bár 1554-ben a törökök csellel bevették és 1593-ig a kezükön is maradt –, s annyira jól védhetőnek és biztonságosnak tartották, hogy a 17. században ide költöztették több vármegye, így Nógrád, Pest és Heves levéltárát is.

Füleket a legnagyobb csapás 1682-ben érte, amikor a felső-magyarországi hadjárat során felvonult ellene az Ibrahim pasa budai seregeiből, Thököly Imre kurucaiból és I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem csapataiból összeállt közös haderő. A várat ostrom alá vették, majd miután elfoglalták, nagyrészt felgyújtották, miközben a várost is szinte a földdel tették egyenlővé. Az ostrom során pusztult el a levéltár anyaga is, ami a magyar középkor-kutatás pótolhatatlan vesztesége. A későbbiekben az immár romvárnak nem jutott hadi szerep, a mai Bebek-torony is azért maradt meg viszonylagos épségben, mert magtárként használták.

A vár történetéről részletesen a város honlapján: http://www.filakovo.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=26&lang=hu
Adatlapot készítette: klo
Adatfelvétel ideje: 2010-12-26 10:54:46
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Állapotjelentések

2018.04.12 10:00 piroska - állapot: 5 - pont: 16
A várrom jó állapotú, tájékoztató táblák vannak.

2013.04.20 17:09 Bamby - állapot: 5 - koordináta: N 48° 16,300' E 19° 49,452' - pont: 16A vár állapota kiváló, szépen rendezett környezettel. Ottjártunkkor épp egy rendezvény volt mely tömegeket vonzott. Köszönjük szépen a kellemes hangulatot, az idegenvezetést.

Összetett keresés