Vasúti híd

Forrás: Peter Paulík könyve
Forrás: Peter Paulík könyve
Ország: Szlovákia
Szélesség (lat): N 47° 55,844'
Hosszúság (lon): E 18° 38,096'
Védettség van? nem
Védettség száma:
Típus: Híd
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve: Bíňa
A település magyar neve: Bény
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: Külterületen, a legkülső sánc északi végénél lévő Kálvária közelében
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az Esztergommal szemben, a Duna partján álló Párkány valamint Léva városok közötti vasúti összeköttetést a Magyar Államvasutak egyik leányvállalata, a Garam-Ipolyvölgyi MÁV-HÉV társaság építtette ki. Ennek az egyvágányú szárnyvonalnak köszönhetően kapcsolódhatott be a Garam völgye Párkánynál a Budapest-Érsekújvár-Pozsony-Marchegg-Bécs vonalba. A szárnyvonal első szakaszát, a Bényt is érintő Párkány-Csata szakaszt 1885. június 1-én nyitották meg, míg a Csata-Léva szakaszon 1887-ben indulhatott meg a közlekedés.

A vasútvonal a Garam folyó jobb (nyugati) partjához illeszkedő Bény falut nyugatról kerülte el. A nyomvonal kialakítása során kétszer is keresztül kellett vágni a Bényt övező, egyedülálló történelmi építményen, a háromszoros "Bényi sáncok" legkülső, monumentális vonulatán. Az északi átvágásra a szintén a sánc mellé épült Kálvária közelében került sor. Ettől nem messze, az Érsekkétyre vezető út túloldalán a vasút keresztezte a az utóbbi faluból érkező patakot. A patak fölé 1885-ben egy kb. 10 m fesztávolságú vasúti hidat építettek. Az egynyílású híd íve téglából, míg falai tört kőből épültek. Bár a patakparti sűrű növényzet miatt nem könnyű megtalálni, de a híd ma is ép és használatban van.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2016-11-03 19:29:16
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Állapotjelentések

2017.08.22 12:58 klo - állapot: 4 - koordináta: N 47° 55,826' E 18° 38,084' - pont: 7

Nehéz megítélni az állapotát, mert csak a sínek felől tudtam némileg leereszkedni hozzá. A boltozatából hiányzik néhány tégla, ezért négyes.

Összetett keresés