Tüköry-kastély

Forrás: Dean Djakovic / Panoramio
Forrás: Dean Djakovic / Panoramio
Forrás: GoldyRecords / Panoramio
Forrás: GoldyRecords / Panoramio
Forrás: Ivi Pintera / Panoramio.com
Forrás: Ivi Pintera / Panoramio.com
Forrás: Nenad Halapa / Panoramio.com
Forrás: Nenad Halapa / Panoramio.com

Ország: Horvátország
Szélesség (lat): N 45° 38,734'
Hosszúság (lon): E 17° 12,369'
Védettség van? nem tudom
Védettség száma:
Típus: Kastély (és kertje)
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve: Dioš
A település magyar neve: Diósszentpál
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: Az aprócska lakott hely egyetlen utcájában
Egyéb adat:
Rövid leírás: 1820-ban nemességet szerzett és nevét Tüköryre változtatta Spiegel József ácsmester. Leszármazottja, Tüköry Alajos már egy Schleswig-Holstein hercegnőt vett feleségül, aki – megözvegyülve – 1904-5-ben kastélyt építtetett Szlavóniában, a Daruvár melletti Diósszentpálon. Ehhez a terveket egy budapesti építészpáros, Foerk Ernő és Sándy Gyula készítette. Az építőanyagot az uradalom szolgáltatta, a kőműves- és ácsmunkákat Stelek Ferenc marcali építőmester végezte, a többi iparosmunka budapesti és daruvári cégeknek jutott. A kastély valójában Tüköryné leánya, Mária számára épült, innen egykori neve, Marien-Hof. Az épületet elsősorban a vadászati évszakban történő használatra szánták, de alkalmas volt mind a téli, mind a nyári lakásra.

A kastélyépület szabálytalan tömegének erőteljes, neoromán stílusú saroktorony ad romantikus jelleget, melynek hengeres testét vörös téglából kirakott lőrés-gyűrű teszi még feltűnőbbé. (Sándy hasonló tornyot a budai postapalotához fog tervezni húsz év évvel később.) A kastély szóban forgó tornyához tapadva egy kisebb, kerek lépcsőtorony még magasabbra kúszik: ez a sarokbástya tetőteraszára vezető lépcsőtorony. A főtömeg másik végén alacsonyabb, kúptetejű torony emelkedik. A lejtős talajon álló épületnek ciklopsz-alépítmény, illetve lábazat biztosít – a tervezők szándéka szerint – átmenetet a természet és a vakolt falsík között. Az épület négyzetes főtömbjéhez alárendelt helyiségeket magába foglaló földszintes szárny csatlakozik.

A kastély belsejének négyzet alaprajzú, két szint magas csarnok a központi helyisége, amely egyben dekoratív lépcsőház is. A 9,5 méteres teret egyetlen hatalmas vasbeton dongaboltozat fedi; ez és a falak díszítő falfestése a szecesszió határán egyensúlyozó, stilizált neoromán világot jelenít meg. A tölgyfakorlátos lépcső a terem egyik fala mentén komótosan emelkedik a magasba. Ez inkább díszlépcső volt, hiszen a fal túlsó oldalán húzódott a másik, napi használatra szánt lépcsőház. A nagy csarnok falába másodlagosan domborműveket, egy (állítólag) bizánci márvány ajtókeretet, régi vízmedencét és egy hatalmas, középkori márványkandallót építettek be. A csarnoktól jobbra a közösségi terek sorakoztak. Közülük a legnagyobb az ebédlő – ide vezetett a tálalón keresztül a folyosó, melynek másik végén, tisztes távolságban, a mellékszárny utolsó helyiségeként a konyha helyezkedett el. A csarnok másik oldalán a vendégszobák sorakoztak; az épületnek ez a szakasza egyébként földszintes. Az egyes szférák egyértelmű szétválasztásának jegyében a család szobái az emeletre, a közösségi terek fölé kerültek.

A mellékszárny alatt alagsor húzódik, ahová többek közt a mosogatót és a vasalószobát helyezték el. Az erdős tájon, fennsík szélén álló kastély főhomlokzata felől pompás kilátás nyílik a völgy felé. Mögötte park terült el, és távolabb istállók, kocsiszínek, növényház, jégverem, erdész-, kertész- és egyéb személyzeti lakások.

A leírás forrása: Sisa József: Kastélyépítészet és kastélykultúra Magyarországon a historizmus korában. Akadémiai doktori értekezés, Budapest, 2004.
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2016-04-14 15:06:38
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Állapotjelentések

2018.06.20 12:09 ngabi - állapot: 4 - koordináta: N 45° 38,729' E 17° 12,372' - pont: 15A képeken látható, hogy eléggé elhanyagolt a kastély állapota, régen nagyon szép épület lehetett, tornyaival, bástyájával, teraszával.

Összetett keresés