Megújulásunk támogatója:  

 

 

 

Határeset-ajánló

Szt. György vértanú szerb görögkeleti nagytemplom és plébánia Szt. György vértanú szerb görögkeleti nagytemplom és plébánia, Zombor
A templom helyén a török idők óta templom állt, amelyet a helyi szerbek a törökök távozását követően 1717-ben újjáépítettek, majd 1744-ben új haragtoronnyal kibővítettek. Miután a települést Mária Terézia szabad királyi város rangjára emelte, az új ranghoz méltó templ...
Létai-ház Létai-ház, Élesd
Eklektikus stílusú épület gótizáló homlokzattal és szecessziós díszítéssel. A házat Létai András élesdi építészmérnök tervezte és építette saját használatra 1910 táján, kivitelezését pedig Létai Lajos építészre bízta. A második világháború után kórház műkö...
Piarista templom és kolostor Piarista templom és kolostor, Podolin
A piaristák a rendházat 1642-ben alapították Stanisław Lubomiski krakkói palatinus kérésére. Ez a rendház lett az alapja, kiindulópontja a későbbi magyar és lengyel piarista rendtartományoknak. Az épületek 1647 és 1651 között épültek fel a barokk stílus jegyében. Kéttornyú...
Kudzsir vára Kudzsir vára, Kudzsir
A Kudzsíri- (Hunyadi-) havasok ÉK-i részét a Szebeni-havasokhoz tartozó Szászsebesi- (Oláhpiáni-) hegységtől elválasztó Kudzsir-patak völgyében fekszik Kudzsir (Cugir) település. A település szélén álló 506 m magas Várhegyen egykor dák erődítmény épült, amelynek maradvá...
Evangélikus templom Evangélikus templom, Szászsebes
Mai formájában gótikus templom, egyike a legnagyobb erdélyi középkori szakrális emlékeknek. A templom első változatát (a mai főhajó) a 12-13. század fordulóján építették. A 13. század második felétől gótikus stílusban bővítették, szentélye ebből a korból származik. A...
Határon túli műemlékek: ideje az építésnek
A határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című kiállítása a Táncsics utcában.

Kedves látogató!

A HATÁRESET a műemlékem.hu portál programja a Kárpát-medence, mint kulturális környezet épített örökségének felderítésére, amelyet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület szakmai segítségével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával igyekszik megvalósítani.

Célunk, hogy bárki által bővíthető, egységes elvek alapján felépülő adatbázist hozzunk létre - részben pontszerző verseny formájában, játékos szellemben - a Kárpát-medence, e sokszínűségében is kulturális egységet alkotó térség épített emlékeiről. Szándékosan nem műemlékekről, hanem történelmi épületekről, vagyis történeti, építészettörténeti, művészettörténeti értékkel bíró objektumokról van szó, hiszen a különböző országokban különböznek a védelem fogalmai is. Nem csupán a védettet, hanem az értéket, a megőrzendőt keressük és igyekszünk megjeleníteni, függetlenül tehát attól, hogy az jelenleg védelem alatt áll-e.

A HATÁRESET a Kárpát-medencét történeti épületek szempontjából földrajzi fogalmon alapuló, azonban annál némiképp tágabb kulturális egységként értelmezi. Ennek a sokszínű kulturális egységnek a gyökere a Római Birodalom korába nyúlik vissza, majd a középkoron át (természetesen változó számú emléket hagyva maga után) egészen a huszadik század elejéig tartott. A térségben a mai államhatárok kialakulásával nagyobbrészt megszakadtak azok a folyamatok, amelyek ezt a kulturális egységet táplálták, így különösen a második világháború után létrehozott értékek már nem lehetnek részei az adatbázisnak. Így is csaknem kétezer esztendő közös épített örökségét igyekszünk megismerni és megismertetni. A HATÁRESET inventáriumába való bekerülés elsődleges szempontja és feltétele az egyetemes-, illetve a magyar történeti-, építészettörténeti-, művészettörténeti érték megléte, azonban nagyon fontos és az adatlap része az is, hogy mennyire megbecsült örökségi eleme a szóban forgó objektum annak az országnak, amelynek a területén található.

Tovább az összes adatlapra

Összetett keresés

 
További cikkeink
Nyolc évszázad emlékei tárultak fel a templomban
Befejezéséhez közeleg a felsőmérai műemlék református templom kutatása. Paszternák István régész, műemléki szakértő beszámolója.
Bemutatják Szolnok már látható várát
A kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.
Ellopták a hajót, leáll a kutatás
Szó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.
Kegyelmet kapott Sóly temploma?
A restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.
Túra indul a vaskorba
A Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.
Kedden kibontják a honfoglalók sírjait
Újabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.
Szeged és Szabadka: összeköt a szecesszió
A közös szecessziós örökséget bemutató program indult Szegeden és Szabadkán uniós támogatással.
Visegrád: gyilkosság, per, lefejezés
A bűnös fejének elvesztését is figyelemmel kísérhették a Visegrádi Mátyás Király Múzeum látogatói a Múzeumok Éjszakáján. Képekkel a kivégzésről!