Szerb ortodox kolostor

(A képek forrása: zaprokul.org.rs)
(A képek forrása: zaprokul.org.rs)
Ország: Szerbia
Szélesség (lat): N 44° 49,683'
Hosszúság (lon): E 20° 41,109'
Védettség van? igen
Védettség száma:
Típus: Templom és kolostor, rendház
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve: Vojlovica, Војловица
A település magyar neve: Hertelendyfalva
A település német neve: Wojlovitz
A település latin neve:
Cím: A falu szélén, a kőolajfinomító körzetében
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Szent Mihály és Gábriel Arkangyalnak szentelt templomot és kolostort a hagyomány szerint Stefan Lazarević szerb despota, az utolsó szerb cárnak, Lazar Hrebeljanović-nak (aki a törökök elleni rigómezei csatában veszítette életét 1389-ben) a fia , 1403/4-től Luxemburgi Zsigmond magyar király vazallusa építtette a 15. század legelején. A kolostor legelső említése Božidar Vuković 1536/38-ban Velencében nyomtatott évkönyvéből származik.

Az egyhajós, félkörös apszissal, nyolcoldalú, lekerekített kupolás négyezeti toronnyal, az előtér felett áltoronnyal rendelkező templomépülethez 1752-ben még egy előteret csatoltak. Amikor 1836-ban az újabb harangtornyot építették, a második előtér nyugati homlokzatát eltávolították. A homlokzat klasszicista elemeket kapott a görög szentélybejáratot utánzó külsővel és barokk elemeket is tartalmazó harangtoronnyal. A külső oldalfalakon ál-árkádsor díszítés látható.

A 18. század végén hozták létre a szerzetesházat, készült el a templom belső festése és a barokk ikonosztáz. Az ikonosztázt a pancsovai Akszenciusz (Aksentije) festette. 1964 és 1987 között nem használták, mivel közvetlenül a kőolajfinomító mellett van. 1987-től 1991-ig végeztek felújító munkálatokat az épületegyüttesen.

Forrás: zaprokul.org.rs (ismeretlen szerző)
Adatlapot készítette: herakhleia
Adatfelvétel ideje: 2014-04-11 22:03:27
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés