Lovassy-kastély

Ország: Románia
Szélesség (lat): N 46° 42,488'
Hosszúság (lon): E 21° 48,182'
Védettség van? nem
Védettség száma:
Típus: Kúria, udvarház
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve: Batăr
A település magyar neve: Feketebátor
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: Feketebátor
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Nagyszalontától 15 km-re, délkelet irányban, a Fekete-Körös jobb partján fekvő település neve először 1202–1203-ban tűnik fel Batur formában. Monostorának neve 1177-ben jelenik meg: terra monasterii de Batur formában. Később,1473-ban Naghbator, 1528-ban Feketebator, 1552-ben Fekete Bathor. A Bátor helységnév puszta személynévből keletkezett magyar névadással. A személynév eredetében azonos az ótörök eredetű bátor közszóval. A Nagy- előtagot felváltó Fekete- előtag a Fekete-Körös mellékére utal.

A Lovassy-kastély és a majorsági központ a falutól 3–4 km-re, egy szép angolpark közepén áll. A főúri lakot 1901–1912 közötti időszakban építtette Lovassy Ferenc, késői historizáló és szecessziós stílusban. A kastély terveit ifj. Rimanóczy Kálmán készítette. Az 1930-as években dr. Iacob Ioan ügyvéd vásárolta meg. A második világháború után itt volt az állami mezőgazdaság központja. Az 1990-es években Iacob ügyvéd örökösei visszakapták a kastélyt és eladták olaszországi befektetőknek. Ma még üresen áll, állaga rohamosan romlik.

A szabadon álló, téglalap alaprajzú, részben emeletes épület főhomlokzata változatos falsíkú, középen emeletes, két végén oldalrizalittal. A főhomlokzat közepén kocsifelhajtó áll, amelynek lábazatból dupla dór oszlopok indulnak ki. A bejárat melletti pilaszterek kőbábos teraszt tartanak. A központi épületrész ablakait sávozott lizénák határolják. Az ablakok egyenes záródásúak, díszes kereteléssel. A főbejárat két oldalán nyíló ablakok farkasfogas szemöldökkel és könyöklőpárkánnyal rendelkeznek. Az emelet négytengelyes, szintén keretelt ablakokkal. A koronázópárkány alatt, mélyített mezőben, egysoros elrendezésben, fakeretelt virágmotívumok futnak körben. Az emelet jobb oldalán még egy torony épült, amelynek kívül, félig körbejárható nyitott folyosóját lombfűrész-díszítésű mellvért és árkádsor keríti.

Hátsó homlokzatát két oldalrizalit és egy középrizalit teszi mozgalmassá. A lépcsőfeljárattal rendelkező bejárat előtt portikusz áll, melynek talapzatból kiinduló páros dór fejezetes oszlopai és pilaszterei kőbábos teraszt tartanak. A bejárati ajtó félköríves záródású, felső mezejében szép kovácsoltvas rácsozat. Az emeleti rész hattengelyes. A két homlokzat bejáratai meánderdíszítésű előcsarnokba nyílnak, amelyeket hasonló díszítésű folyosó választ el. Ez kétosztatúvá teszi a földszinti részt. A csodálatos díszítésű ajtókeretek, a termek majolika-díszítései teszik elegánssá a belső tereket. Az emelet szintén kétosztatú. A bal mellékhomlokzat háromtengelyes, középen nyílik a bejárat. Az épület jobb oldalához lombfűrész-díszítésű, összetett formájú filagória vagy kioszk társul.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette: schlosser
Adatfelvétel ideje: 2014-02-07 10:54:15
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés