Rothschild-Wertheimstein-kastély
Ország: Románia
Szélesség (lat): N 47° 15,698'
Hosszúság (lon): E 22° 23,213'
Védettség van? nem
Védettség száma:
Típus: Kastély (és kertje)
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve: Ciutelec
A település magyar neve: Cséhtelek
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: Cséhtelek 134. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Bihar megye északi részén, Margittától délkeletre fekvő, Bisztra-menti település első írásos említése 1305-ből származik Cheyteluk néven,1406-ban már Chethelek, jelentése megművelt föld.
A cséhteleki kastélyt Rothschild Károly építtette 1909-ben apósa, Wertheimstein Alfréd birtokán. Az épület modern kivitelezésűnek számított a maga idejében. Az összetett alaprajzú, emeletes, magas földszintes kastélyt kőlábazat veszi körül. A főhomlokzat közepén, a hajdani főbejárat felett bárói címer látható, mellette a háromablakos földszinttel. Az e fölötti rész első emeletén öt ablak, a másodikon pedig négy ablak látható. A főbejárattól balra egy háromtengelyes földszint következik magasított tetővel. A bal szárnyon félkör formájú, négy ablakú, bástyaszerű kiugrót találni, amelynek tetőterét a főhomlokzat tetőterével egyetemben beépítették. A szabályosan kerek teraszra díszlépcső vezet fel a jobb oldalon. Innen nyílik az ez idő tájt öregotthonnak használt ingatlan főbejárata. A terasz fölött oszlopokon álló ötszögű, vaskorláttal ellátott tetőterasz látható.
A jobb oldali, keleti homlokzat hullámzó falsíkokkal rendelkezik. A földszinten öt ablak, fölötte beépített tetőtér, jobbról pedig erősen előreugró, ugyancsak beépített tetőterű rizalit található. A hátsó, északi homlokzat változatos falsíkokkal rendelkezik. A jobb oldali, bástyaszerű részben csigalépcső vezet felfelé, fölötte három világítóablakkal.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette: schlosser
Adatfelvétel ideje: 2014-01-12 19:57:51
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés