Nádasdy-kastély

A kép forrása: burgenland.orf.at
A kép forrása: burgenland.orf.at
A kép forrása: kurier.at
A kép forrása: kurier.at
A kép forrása: Carnaubo/wikipedia
A kép forrása: Carnaubo/wikipedia
Ország: Ausztria
Szélesség (lat): N 47° 44,670'
Hosszúság (lon): E 16° 29,493'
Védettség van? igen
Védettség száma:
Típus: Kastély (és kertje)
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve: Drassburg
A település magyar neve: Darufalva
A település német neve: Drassburg
A település latin neve: Dess
Cím: Schloßgasse 3-5
Egyéb adat:
Rövid leírás: A település a kőkorszaktól kezdve lakott, itt került elő a híres drassburgi Vénusz, Ausztria legrégibb nőábrázolása a willendorfi Vénusz után. Az első okleveles említés 1327-ből ismert. A falu eredeti magyar neve Dorog. A török idők pusztításai után horvátokkal telepítették be a falut, mely így a 17-18. századra már tiszta horvát falu képét mutatta.

Az egykori Nádasdy-kastély a falu közepén áll. Eredetileg egy - a 15. században épült - udvarház volt itt, ám ezt a 17. században Nádasdy Ferenc elbontatta, s egy várat építtetett ide. Ezt az építési periódust tükrözi az árkádos folyosó, és az "U" alaprajzú épület udvarának közepén a 3 emeletes torony.

1672-ben a Zichy család, majd 1715-ben a Meskó család vásárolta meg. Ők építtették át a 18. században barokk stílusban. Ekkor létesült a kastélykert is. A teraszos kiképzésű franciakertben ma is megtekintetők Apollo, Diana és a múzsák szobrai.

Az utolsó nagy átalakítást a 19. században az akkori tulajdonos, Konrad Patzenhofer hajtotta végre. A homlokzat kapott ekkor a kor ízlésének megfelelő, klasszicista kiképzést.

A II. világháború végén sérüléseket szenvedett, ezt az 1960-as években helyrehozták. 1987-ig hotel működött a kastélyban. Jelenleg magánkézben van, s 2009-2011 között megtörtént az épület felújítása.
Adatlapot készítette: Csillagtancos
Adatfelvétel ideje: 2014-01-12 09:57:52
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés