Református templom


Ország: Románia
Szélesség (lat): N 46° 44,383'
Hosszúság (lon): E 21° 43,154'
Védettség van? nem
Védettség száma:
Típus: Templom
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve: Arpasel
A település magyar neve: Árpád
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: Árpád, 300. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás: A villa de Arpa néven 1214 óta írásos formában is említett település ma Feketebátor községhez tartozik. Klasszicizáló barokk stílusban épület református temploma 1798-ból származik. Az eredetileg zsindelyes fedelű hajót 1875-ben bádogozták le. A tornyát, amelybe villám csapott, szintén ekkor építették újjá. A szószék az 1889. évi nagyjavításokkor készült.
Az istenháza egyhajós, bádoggal borított faros nyeregtetővel. Nyugati homlokzata előtt áll a 16 méter magas, virágdísz rátétes torony. Egyenes záródású ajtaja fölött az 1798-as felirat olvasható. A főpárkány fölött ovális ablak, fölötte oldalanként egy-egy nagy zsalugáteres ablak található, a sisak alatt óraíves párkánnyal, valamennyi lizénás-tükrös falmezőben. A hajó oldalhomlokzata is lizénás-tükrös tagolású, keleten félköríves záródású. Északi oldalához famennyezetes portikusz kapcsolódik, ez a templom főbejárata. A hajó táblás famennyezetű. Az istenházának két karzata van, a keleti az orgonakarzat, amelyen egy Wegenstein márkájú orgona áll.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette: schlosser
Adatfelvétel ideje: 2013-08-24 16:12:06
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Állapotjelentések

2018.04.14 17:50 Emese62 - állapot: 5 - koordináta: N 46° 44,383' E 21° 43,154' - pont: 30
A leírástól éltérően a mennyezet kazettáit kicserélték, már nem az redeti, a padok elkorhadtak, kicserélték adományból származó (oda nem illő) fa ülőkékre! Az orgona jó állapotban van, ugyancsak a szószék, és az úrasztala is, éppen gyász terítő volt lerakva, mise miatt. A lelkész elmesélte a templom történetét. A padozatot is járólapokra cserélték, a fal és a padok közét apró kaviccsal szorták fel körben végig a falak mellett.

Összetett keresés