Megújulásunk támogatója:  

 

 

 

Határeset-ajánló

Kirschlag vára Kirschlag vára, Kirschlág
A történelmi Magyar Királyság "ezeréves" nyugati határvonalától alig pár kilométerre, de már Alsó-Ausztria területén áll Kirschlag mezőváros, és fölötte büszke várának jelentős méretű romjai. Az ausztriai határvidékre és az újonnan alapított Kirchschlag településr...
Granarium Granarium, Rohonc
A Rohonc központjából dél felé kivezető út mellett álló, már messziről jól látszó, hatalmas, barokk kori magtárépület alighanem egyike a legnagyobb, ilyen típusú épületeknek az egykori Magyarország területén. Az úttal párhuzamos tengelyű, kőből épített, négy szintes,...
Dobrai sánc Dobrai sánc, Laszó
A Ruszka-havasokhoz tartozó Dobrai hegysor (Erdőhát) szélén, az Illyei-medence Ny-i peremén a Kosesdi (Pretieu) patak mellett fekszik Laszó (Lăsău) község. Laszótól DNy-ra, a vasút mellett, a Dobra-Lugos főútvonal feletti dombon található a Laszói sánc, vagy másik nevén Dobrai...
Savoyai-kastély Savoyai-kastély, Bellye
A drávaszögi falu Árpád-kori eredetű. Már a középkorban is állt itt egy erősség. Bellyét, Szlavónia török alóli felszabadulása után, Savoyai Jenő herceg építette vadászkastélynak. A kastély mai képét meghatározó építkezések 1707-től, 1912-ig tartottak. A kastély 1766...
Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola (Vörös iskola) Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola (Vörös iskola), Kassa
A középkorban fallal körülvett kassai városmag délnyugati részén húzódó Kuzmány utca a falak 19. századi lebontása után, fokozatosan alakult ki. A falak és a városárok eltűntével létrejött, beépíthető területen 1928-ban épült fel a ma is álló ház, P. Kropáček tervei...
Dombóvár: megvan mind a négy sarok
Immár megvan a dombóvári várnak mind a négy saroktornya, s azonosították a két belső tornyot is az idei ásatási évadban.

Kedves látogató!

A HATÁRESET a műemlékem.hu portál programja a Kárpát-medence, mint kulturális környezet épített örökségének felderítésére, amelyet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület szakmai segítségével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával igyekszik megvalósítani.

Célunk, hogy bárki által bővíthető, egységes elvek alapján felépülő adatbázist hozzunk létre - részben pontszerző verseny formájában, játékos szellemben - a Kárpát-medence, e sokszínűségében is kulturális egységet alkotó térség épített emlékeiről. Szándékosan nem műemlékekről, hanem történelmi épületekről, vagyis történeti, építészettörténeti, művészettörténeti értékkel bíró objektumokról van szó, hiszen a különböző országokban különböznek a védelem fogalmai is. Nem csupán a védettet, hanem az értéket, a megőrzendőt keressük és igyekszünk megjeleníteni, függetlenül tehát attól, hogy az jelenleg védelem alatt áll-e.

A HATÁRESET a Kárpát-medencét történeti épületek szempontjából földrajzi fogalmon alapuló, azonban annál némiképp tágabb kulturális egységként értelmezi. Ennek a sokszínű kulturális egységnek a gyökere a Római Birodalom korába nyúlik vissza, majd a középkoron át (természetesen változó számú emléket hagyva maga után) egészen a huszadik század elejéig tartott. A térségben a mai államhatárok kialakulásával nagyobbrészt megszakadtak azok a folyamatok, amelyek ezt a kulturális egységet táplálták, így különösen a második világháború után létrehozott értékek már nem lehetnek részei az adatbázisnak. Így is csaknem kétezer esztendő közös épített örökségét igyekszünk megismerni és megismertetni. A HATÁRESET inventáriumába való bekerülés elsődleges szempontja és feltétele az egyetemes-, illetve a magyar történeti-, építészettörténeti-, művészettörténeti érték megléte, azonban nagyon fontos és az adatlap része az is, hogy mennyire megbecsült örökségi eleme a szóban forgó objektum annak az országnak, amelynek a területén található.

Tovább az összes adatlapra

Összetett keresés

 
További cikkeink
Határon túli műemlékek: ideje az építésnek
A határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című kiállítása a Táncsics utcában.
Nyolc évszázad emlékei tárultak fel a templomban
Befejezéséhez közeleg a felsőmérai műemlék református templom kutatása. Paszternák István régész, műemléki szakértő beszámolója.
Bemutatják Szolnok már látható várát
A kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.
Ellopták a hajót, leáll a kutatás
Szó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.
Kegyelmet kapott Sóly temploma?
A restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.
Túra indul a vaskorba
A Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.
Kedden kibontják a honfoglalók sírjait
Újabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.
Szeged és Szabadka: összeköt a szecesszió
A közös szecessziós örökséget bemutató program indult Szegeden és Szabadkán uniós támogatással.