Csalogányvölgyi temető

Az 1919. február 12-ei pozsonyi sortűz mártír áldozatainak emlékműve. A felirat már csak szlovákul készülhetett...
Az 1919. február 12-ei pozsonyi sortűz mártír áldozatainak emlékműve. A felirat már csak szlovákul készülhetett...
Ország: Szlovákia
Szélesség (lat): N 48° 9,474'
Hosszúság (lon): E 17° 4,061'
Védettség van? nem
Védettség száma:
Típus: Temető
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve: Bratislava
A település magyar neve: Pozsony
A település német neve: Pressburg
A település latin neve: Posonium
Cím: Főbejárata a Mlyny utcáról nyílik.
Egyéb adat: A koordináták a temető főbejáratára mutatnak.
Rövid leírás: A ma Pozsony egyik nyugati elővárosaként létező, szinte teljesen eltörölt, lakótelepekkel beépített, egykori Károlyfalu területéhez tartozó, Csalogány-völgy nevű részen 1912-ben létesült a ma 18,5 hektár alapterületű, modern temető.

A sírkertben nyugszik a szlovák politikai, kulturális és tudományos élet számos kiemelkedő alakja, köztük pl. Alexander Dubček baloldali politikus, az 1968-as ún "Prágai Tavasz" eseményeinek egyik kulcsfigurája.

A temetőnek a magyar történelem szempontjából többek közt az ad jelentőséget, hogy itt nyugszanak azok a mártír magyarok, akik az 1919-es, tragikus Pozsonyi Sortűz áldozatai lettek.

A tragédia előzményéhez tartozik, hogy az uralmon lévő Károlyi Mihály-féle magyar kormány - engedelmeskedve az Antant követelésének - 1918 év végéig katonailag kiürítette (=egy puskalövés nélkül feladta) a Felvidéket. Ide azonnal benyomultak az antant tisztek által vezényelt cseh legionáriusok. A Pozsony lakosságának ekkor együtt véve bő 80 %-át (!) kitevő magyarok és németek sztrájkkal tiltakoztak az ellen, hogy a "csehszlovákok" végleg igyekeztek berendezkedni itt, minisztériumukat is ide helyezve Zsolnáról.

A városi munkástanácsok első sorban szociális követeléseik nem teljesítése miatt 1919. február 12-ére tüntetést hívtak össze a Régi Vásárcsarnok előtti térre (ma: namestie SNP). Bár a tüntetést a várost irányító olasz katonai parancsnok engedélyezte, a cseh katonák mégis több irányból belelőttek a fegyvertelen tömegbe. Ezt később azzal indokolták, hogy a tömeg hógolyóval dobálta őket (!!!) A sortűznek nyolc halálos áldozata, huszonhárom súlyos és százat meghaladó könnyebb sérültje volt. Életüket vesztették: Luntzer Gusztáv, 19 éves munkás; Albrecht Károly, 21 éves leszerelt tengerész; Kubesch Vilmos, 17 éves fémipari szakmunkás tanuló; Kováts György, 28 éves rokkant katona; Heringes (vagy Haringás) Ferenc, 37 éves szabómester; Soós Ferencné, 37 éves városi alkalmazott neje; Záborszky Gyula, 37 éves hivatalnok; Skoda János, aki pár nappal később halt bele a sérüléseibe. Az áldozatok temetése napján egy cseh katona még egy 14 éves diákot is lelőtt: Hubert Károlyt.

A kilenc vértanú a Csalogány-völgyi temetőben fekszik, A. Dubček díszsírhelyének szomszédságában.
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2012-12-07 01:21:19
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés