Megújulásunk támogatója:  

 

 

 

Határeset-ajánló

Szent György plébániatemplom Szent György plébániatemplom, Csíkrákos - Göröcsfalva
A Szent György tiszteletére szentel románkori eredetű templom a faluval teljesen egybeépült Göröcsfalva területén áll. Feltételezhető, hogy a mai, feltűnően rövid hajó, az első, talán 13. századi templomhoz tartozott. A ma is álló torony és a szentély feltehetően a 15. száz...
Volt Római Katolikus Főgimnázium Volt Római Katolikus Főgimnázium, Pozsony
Az ősi iskolaváros, Pozsony egyik modern oktatási épületének számító Főgimnázium 1906-08. között épült, Lechner Ödön tervei alapján, magyar szecessziós stílusban. Értékes építészeti egységet alkot a szomszédos Szent Erzsébet (más néven Kék) templommal és plébániahá...
Plettrich-Szilárdy-kastély Plettrich-Szilárdy-kastély, Sajószentkirály
Az írott forrásokban először 1282-ben megjelent falut eredetileg királyi vadászok lakták. Nevét a „szent királynak”, valószínűleg I. (Szent) Istvánnak szentelt templomáról kapta, bár a helyi hagyomány Szent Lászlóról való elnevezést őrzi. (Utóbbinak szobra is áll...
Református templom Református templom, Borberek
A Maros Alvinccel átellenes oldalán található a folyóval párhuzamos főutcájú falu. Az említett két helység között ma híd van a Maroson. A borbereki templom meglehetősen mélyen, viszonylag közel a folyóhoz található. A templom tornya a karcsú magas és vízvetős sisakjával mes...
Frangepán kastély Frangepán kastély, Kraljevica
Kraljevicában két kastélyt is építettek, melyek rendeltetésük, illetve építési idejük alapján, inkább palotaként, mint erődítésként működtek. A kraljevicai Újvárat (Novi grad, vagy Nova Kraljevica), nevezik Frangepán kastélynak is, noha megbízhatóan tudjuk, hogy Zrínyi P...
Dombóvár: megvan mind a négy sarok
Immár megvan a dombóvári várnak mind a négy saroktornya, s azonosították a két belső tornyot is az idei ásatási évadban.

Kedves látogató!

A HATÁRESET a műemlékem.hu portál programja a Kárpát-medence, mint kulturális környezet épített örökségének felderítésére, amelyet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület szakmai segítségével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával igyekszik megvalósítani.

Célunk, hogy bárki által bővíthető, egységes elvek alapján felépülő adatbázist hozzunk létre - részben pontszerző verseny formájában, játékos szellemben - a Kárpát-medence, e sokszínűségében is kulturális egységet alkotó térség épített emlékeiről. Szándékosan nem műemlékekről, hanem történelmi épületekről, vagyis történeti, építészettörténeti, művészettörténeti értékkel bíró objektumokról van szó, hiszen a különböző országokban különböznek a védelem fogalmai is. Nem csupán a védettet, hanem az értéket, a megőrzendőt keressük és igyekszünk megjeleníteni, függetlenül tehát attól, hogy az jelenleg védelem alatt áll-e.

A HATÁRESET a Kárpát-medencét történeti épületek szempontjából földrajzi fogalmon alapuló, azonban annál némiképp tágabb kulturális egységként értelmezi. Ennek a sokszínű kulturális egységnek a gyökere a Római Birodalom korába nyúlik vissza, majd a középkoron át (természetesen változó számú emléket hagyva maga után) egészen a huszadik század elejéig tartott. A térségben a mai államhatárok kialakulásával nagyobbrészt megszakadtak azok a folyamatok, amelyek ezt a kulturális egységet táplálták, így különösen a második világháború után létrehozott értékek már nem lehetnek részei az adatbázisnak. Így is csaknem kétezer esztendő közös épített örökségét igyekszünk megismerni és megismertetni. A HATÁRESET inventáriumába való bekerülés elsődleges szempontja és feltétele az egyetemes-, illetve a magyar történeti-, építészettörténeti-, művészettörténeti érték megléte, azonban nagyon fontos és az adatlap része az is, hogy mennyire megbecsült örökségi eleme a szóban forgó objektum annak az országnak, amelynek a területén található.

Tovább az összes adatlapra

Összetett keresés

 
További cikkeink
Határon túli műemlékek: ideje az építésnek
A határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című kiállítása a Táncsics utcában.
Nyolc évszázad emlékei tárultak fel a templomban
Befejezéséhez közeleg a felsőmérai műemlék református templom kutatása. Paszternák István régész, műemléki szakértő beszámolója.
Bemutatják Szolnok már látható várát
A kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.
Ellopták a hajót, leáll a kutatás
Szó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.
Kegyelmet kapott Sóly temploma?
A restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.
Túra indul a vaskorba
A Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.
Kedden kibontják a honfoglalók sírjait
Újabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.
Szeged és Szabadka: összeköt a szecesszió
A közös szecessziós örökséget bemutató program indult Szegeden és Szabadkán uniós támogatással.