Megújulásunk támogatója:  

Határőr ház


A kép forrása: Earnest B / wikipedia
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 48,098'
Hosszúság (lon):
E 16° 16,484'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település Ny-i szélén, a Lajta hídjához vezető Fő utca (Hauptstrasse) É-i oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Magyar Királyság és a tőle nyugatra elhelyezkedő osztrák-német területek közötti határ a 11. századra vált véglegessé. Ennek egy jelentősebb, Sopron megyei szakaszán a határt a Lajta folyó képezte mintegy kilenc évszázadon keresztül. Bár a határ két oldalán elhelyezkedő területeket a 16. század közepe óta azonos uralkodóház, a Habsburgok uralták, mégis igazgatási, vámgazdasági, stb. szempontból jelentőséggel bírt a „belső” határ.

Ezen a belső határon áll Lajtaszentmiklós falu, melyet – középkori előzmény település helyszínén – gróf Esterházy László alapított 1643-ban. A telepítésnek gazdasági okai voltak: szerette volna, hogy a környező birtokairól származó, e határállomáson az osztrák területek felé áramló termékeknek már rögtön itt, a határon piaca, eladásának helyszíne lenne. Az új településre lakóházakat, kápolnát és malmot is építtetett a gróf. A 17. században teljesen kiépülő új falut a Bécs ostromára érkező török sereg 1683-ban elpusztította, de idővel mindent sikerült újjáépíteni.

E falu nyugati szélén, a közeli Lajta-hídhoz vezető út szélén szerény kinézetű, alig pár négyzetméter alapterületű, sátortetős, négyzet alaprajzú, cserépfedésű bódé álldogál. A túlparti Bécsújhelyre igyekvők talán észre sem veszik az ezer éves ország egyik legnyugatibb „intézményét”, azt a határőr bódét, melyben az itt szolgálatot teljesítő poszt állt.

Az elvesztett I. világháború utáni békekötéskor Magyarország nyugati sávja Burgenland néven Ausztriához került, így a Lajta itt megszűnt határfolyó lenni, a ház elvesztette funkcióját. Az elfeledett, leromlott állapotú épületet az 1990-es években, helyi civil kezdeményezésre szépen felújították és emléktáblával jelölték meg. Fehérre meszelt falára még egy díszegyenruhában feszítő határőr katona képe is felkerült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-20 16:24:14
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.